Arădenii se trezesc subit cu facturile mărite considerabil, fără să-i anunțe cineva în prealabil. Toată lumea tace, acceptă și plătește, că nu ai de ales

Știri Arad

Scris de Andrei Fuliaș

O mulțime de arădeni se plâng, în mediul online, de faptul că în ultima perioadă le-au fost mărite tarifele la diferite servicii, fără ca cineva să-i anunțe în prealabil, așa cum ar fi normal. Evident, acest lucru se întâmplă exact când vorbim despre serviciile ale căror furnizori nici n-ai cum să îi schimbi. Mai exact, vorbim despre serviciile de apă și canalizare, respectiv despre serviciile de salubrizare. În ambele cazuri, vorbim despre un fel de „monopol”.

Spre exemplu, în cazul apei menajere și a canalizării, ca arădean, n-ai cum să alegi un alt serviciu, decât cel al Companiei de Apă și Canalizare Arad, companie aflată de ani de zile la cheremul politicului și unde deja toată lumea știe că, pentru a te angaja, trebuie să cunoști pe cineva sau să fii „omul cuiva”. Și vorbim despre sute de angajați. Ei, cum e nevoie mare de bani acolo, mai marii companiei de apă au decis, subit, să mărească tarifele la apă și la canalizare. Și bănuim că or fi avut și „girul” celor care conduc Consiliul Județean Arad sau Primăria Municipiului Arad, „acționarii” acestei companii, când au mărit tarifele, că doar n-or fi făcut-o șefii companiei de capul lor.

Concret, până în luna august a acestui an, arădenii plăteau 4,24 lei pentru fiecare metru cub de apă și 4,80 lei pentru fiecare metru cub de apă uzată ajunsă în canalizare. Ei, din luna septembrie, arădenii au aflat, de pe facturi, nu din altă parte, că vor plăti 6,23 lei pentru fiecare metru cub de apă și 7,79 lei pentru fiecare metru cub de apă uzată ajunsă în canalizare. Cum este justificată această creștere de aproape 50% în cazul apei și peste 50% în cazul canalizării? Nu este justificată de nimeni, fiindcă absolut nimeni, nici din cadrul Companiei de Apă, nici din cadrul Consiliului Județean, acționarul majoritar al companiei, nu au dat vreo explicație, fie ea logică sau ilogică, în acest sens. Unde mai punem la socoteală și anomalia rezultată lunar din metri cubi de apă uzată facturați de Compania de Apă? Vorbim despre faptul că partea de canalizare nu este contorizată, astfel că cei de la Companie nu au de unde să știe câtă din apa folosită de o gospodărie merge în canalizare și câtă nu. Dar, totuși, au decis ei, de la sine putere, că, dacă o familie folosește 10 mc de apă potabilă, înseamnă că folosește și 10 mc de canalizare. Lucru care este greșit din start, pe orice logică. Cum să ți se factureze în canalizare apa pe care o bei sau apa pe care o folosești să-ți uzi grădina, gazonul sau florile? Dar ce mai contează? Important e să „le luăm banii la fraieri”, ca să avem cu ce plăti clientela de partid.

Mai departe, cum spuneam, un alt serviciu în cazul căruia au fost mărite tarifele este cel de salubrizare. Și aici, ca și în cazul Companiei de Apă, vorbim tot despre un oarecare monopol. Cum județul Arad a fost împărțit în mai multe zone, fiecare conținând un număr de localități, fiecare zonă în parte are o firmă de salubrizare. Evident, odată atribuit contractul de salubrizare a unei zone prin licitație, prin ADI Deșeuri, arădeanul nu are cum să-și aleagă altă firmă care să-i ridice gunoiul. În fine, este de înțeles până la urmă acest aspect. Cu toate astea, prețurile pot fi oarecum controlate, prin contract, de către ADI Deșeuri, adică de către autorități, fiindcă toate primăriile din județ fac parte din acel ADI.

Dacă în cazul apei și canalizării, Compania de Apă a mărit brusc, de la o lună la alta, prețurile cu aproximativ 50%, în cazul salubrizării, cei de la Retim, fiindcă vorbim astăzi despre Zona 1, unde ei sunt firma responsabilă cu ridicarea gunoiului, au făcut același lucru în perioada mai-iunie a acestui an, mărind prețurile de la 10,38 lei pe persoană, la 12,57 lei pe persoană. Adică vorbim despre o scumpire cu 2,29 lei, deci cu peste 20%. Cu toate acestea, pe o factură emisă în urmă cu doar trei zile, prețul apărut pe factura Retim pentru o persoană este de 14,03 lei. Din cei 14,03 lei, cei de la Retim scad 1 leu pentru deșeurile reciclabile pe care arădenii le depozitează selectiv, în tomberoane separate. Așadar, dacă la începutul acestui an, o familie formată din două persoane plătea 24.47 lei pentru salubrizare, astăzi, aceeași familie plătește 31.63 lei.

În concluzie, arădenii plătesc considerabil mai mult pentru apă, canalizare și salubrizare, fără să poată face ceva în acest sens și, mai grav din punctul nostru de vedere, fără ca cei care iau aceste decizii să le comunice concret care este logica acestor creșteri și pe ce se bazează ele.

În continuare vom prezenta o evoluție a acestor creșteri, exemplificând prin facturi.

Compania de Apă:


RETIM:

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.