A murit clarinetistul Alexa Șandru, unul dintre cei mai apreciați muzicanți arădeni

Știri Arad

Scris de Arad Obiectiv

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați muzicanți din județul Arad, clarinetistul Alexa Șandru, a murit în această după-amiază.

Nea Leca, cum îi spuneau cei care au împărțit ani de zile scena cu Alexa Șandru, și-a închinat întreaga viață muzicii, îndeosebi muzicii populare. De altfel, datorită lui Nea Leca, patru dintre copiii acestuia au urmat, de asemenea, calea bătătorită de tatăl lor și i-au împărtășit acestuia dragostea pentru muzică.

Alexa Șandru este, de asemenea, cunoscut pentru lunga sa colaborare cu cei de la Rapsozii Zărandului, iar copiii săi formează acum orchestra Frații Șandru.

Ar fi multe de povestit despre Nea Lică, dar mai bine îi lăsăm pe cei care l-au cunoscut mai bine și care au colaborat cu el ani la rândul.

„Nea Leca, indragitul nostru rapsod popular Alexa Sandru, tatăl colegilor mei din Orchestra Fratii Sandru ne-a părăsit.
Încă o mare pierdere în folclorul zonal.
L-am cunoscut încă din timpul liceului de Artă, cand venea sa il vadă pe Adrian în spectacolele pe care le aveam cu Orchestra de Folclor a liceului. Mai tarziu, in calitate de colaborator al Rapsoziilor Zarandului am avut ocazia sa cant alături de dumnealui. A fost alături de mine și la debutul meu, din cadrul emisiunii Tezaur Folcloric- Moștenitorii.
Peste ani m-a privit cu drag și bunatate alături de fiii lui, colegii mei din Orchestra Fratii Sandru. Mi-a dăruit din repertoriul propriu liniile melodice de la piesele ” De atâta dor si drag” si ” La multi ani Petrica”, iar eu nici nu am apucat sa ii multumesc suficient.
Dumnezeu sa te odihnească în pace nea Leca. Aradenii nu te vor uita niciodată”, scrie solista Ioana Luguzan Roxin, pe pagina sa de Facebook.

„Se duc, ne părăsesc artiștii…. De un timp încoace, dimineața imi vin în minte cuvintele: Astăzi oare cine mai pleacă? A cui ii este rândul?….. 2021 prea multi ne-ai luat….suntem tot mai săraci…. Săraci de oameni, săraci de valori… Astăzi muzica populara din Țara Zarandului este mai săraca, cortina s-a lasat pentru totdeauna pentru maestru Alexa Șandru, sau nea’ Leca cum ii ziceam noi…. Cei care am cântat alături de el in multe spectacole….spectacole in care maestrul venea, cu pasi înceți parcă sa nu deranjeze nici pășind, se aseza la locul lui in orchestra, isi pregatea cu atâta responsabilitate dar si cu dragoste clarinetul, apoi rasfoia partitura pregatidu-se ca sa umple inimile noastre de sunetul lin si dulce al clarinetului ….il priveam de multe ori in timpul spectacolului cu cata dragoste canta cu cata daruire pentru muzica…. Dar astazi a terminat ultimul spectacol, cortina s-a lasat si maestru a salutat publicul si a plecat in veșnicie. Multumim maestre ca pentru fiecare minut petrecut alaturi! Drum lin spre Cer”, scrie, la rândul său, solistul Ciprian-Mircea Tărșan.

„Rămas bun nea Leca… cuvintele nu pot exprima durerea din sufletele noastre! O emblemă a folclorului românesc,un suflet cald pe care nu îl vom uita niciodată! Sincere condoleanțe familiei… Dumnezeu a avut nevoie de încă un mare artist în orchestra Îngerilor! Greu…foarte greu să acceptăm plecarea ta! Drum lin, om bun și mulțumim pentru tot ce ne-ai lăsat!”, scrie și cunoscuta prezentantoare radio-tv și promotor al muzicii populare Nicoleta Pavel.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.