În Aula Magna „Ștefan Cicio-Pop” a fost lansată cartea „Aradul de Altădată”

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Cartea „Aradul de Altădată” scrisă de Teodor Stoica a fost lansată în 25 noiembrie în Aula Magna „Ștefan Cicio-Pop” a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad (B-dul Revoluției, nr. 94–96). Teodor Stoica este cel care coordonează pagină de Facebook dedicată istoriei orașului Arad. Trebuie să menționăm că Aula Magna „Ștefan Cicio-Pop” a Universității din Arad s-a dovedit a fi prea mică pentru afluența de persoane care au participat la lansarea acestei cărți.

Cartea lansată în Aula Magna „Ștefan Cicio-Pop” este rezultatul unui proiect câștigat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, cu finanțare de la Centrul Cultural Județean Arad. Volumul „Aradul de Altădată” scris de Teodor Stoica a fost publicat de Editura Universității „Vasile Goldiș” din Arad. Ca o coincidență, ziua de 25 noiembrie 1862 este și ziua în care s-a născut Vasile Goldiș, cel care dă numele Universității din Arad.

Cartea „Aradul de altădată”, un volum de peste 300 de pagini, este rezultatul muncii de cercetare a d-nului Teodor Stoica, care s-a întins pe o perioadă de peste 3 ani și jumătate. Cartea cuprinde șase capitole, fiecare dintre ele abordând o tematică distinctă, iar fiecare se află în legătură cu cel puțin un alt capitol. Cartea a fost publicată la editura „Vasile Goldiş” University Press Arad.

Au vorbit despre Cartea „Aradul de altădată”, doamna rector, Prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci, Prof. univ. dr. Marius-Ioan Grec și Teodora Artimon de la editura „Vasile Goldiş” University Press Arad.

În ciuda faptului că proiectul „Aradul de Altădată” s-a desfășurat până acum exclusiv în mediul online, am avut de mulți ani în gând dorința de a trece la pasul următor. Din această cauză, în toamna anului 2019 am decis că mă voi apuca de scrierea unei cărți, deoarece aveam o serie de idei despre subiectele pe care le-aș aborda.” A scris Teodor Stoica pe pagina sa teodorstoica.ro. “Fiind prima mea inițiativă de acest fel, am sperat să termin cartea până la finalul anului 2020, dar apoi s-a făcut 2021, 2022 și iată-ne la sfârșitul anului 2023.” Acum carea „Aradul de Altădată” a văzut lumina zilei.

Autorul a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări adresate de Arad Obiectiv.

“Aradul se modernizează permanent. Putem să luăm ceva din “Aradul de altădată” și să ne inspirăm pentru Aradul de acum și din viitor?” A fost întrebarea adresată de Arad Obiectiv lui Teodor Stoica. “Sunt de părere că tot ce înseamnă Aradul de altădată are o reflexive în prezent și mai ales o reflexie în viitor. Pentru a putea să progresăm, să modernizăm orașul, trebuie să apreciem tot ce reprezintă în acest moment orașul, este important să cunoaștem trecutul. Atât parcursul istoric, cât și despre înaintași. Este foarte, foarte important în contextual actual să respectăm tot ce avem și să încercăm în continuare să facem totul cât mai bine din toate punctele de vedere.”

Aradul are o arhitectură extraordinară, adevărate bijuterii arhitectonice. Vom vedea în viitor și o carte despre arhitectura Aradului, despre anumite clădiri de patrimoniu pe lângă care trecem în fiecare zi?” “Sperăm, ar fi mare nevoie și de așa ceva, în contextual în care Aradul chiar se poate lăuda cu o mulțime de clădiri istorice de mare valoare. Este mare păcat pentru că aceste clădiri, chiar dacă sunt cunoscute, acest lucru nu este de ajuns. Este esențial să salvăm patrimoniul istoric, clădirile Aradului, pentru că în cele din urmă sunt cartea noastră de vizită, sau una dintre cele mai importante,” a spus Teodor Stoica.

“D-nul Teodor Stoica a inițiat în urmă cu câțiva ani un proiect care a avut mare succes în timp, numit “Aradul de altădată.” La solicitările celor peste 35.000 de urmăritori, poate acum chiar și mai mulți, acum aproximativ trei ani Teodor Stoica a început să scrie acest volum pe care astăzi îl lansează. Bucuria mea este m-a rugat să scriu prefața acestui volum. Am acceptat cu mare bucurie această provocare. Am fost printre primii care au avut ocazia să citească volumul pe care astăzi este lansat, o carte deosebit de importantă, cu foarte multe informații numai când ne gândim că autorul are doar 26 de ani. Îi urez mult succes în continuare și sper ca pe lângă acest volum, vor urma și altele”, spus Prof. univ. dr. Marius-Ioan Grec de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.