România pe locul 1 în Europa și 5 mondial la Olimpiada Internațională de Matematică 2022

România pe locul 1 în Europa și 5 mondial la Olimpiada Internațională de Matematică 2022

Sursă imagine: imo2022.org

Național

Scris de Arad Obiectiv

Olimpiada Internațională de Matematică (IMO – International Mathematical Olympiad) 2022 a avut loc la Oslo, Norvegia, în perioada 6-15 iulie. Au participat 104 țări din întreaga lume. Lotul României s-a clasat înaintea tuturor celorlalte țări europene. China a ocupat primul loc, urmată de Coreea de Sud, Statele Unite și Vietnam. Olimpiada Internațională de Matematică (OIM/IMO) a fost organizată pentru prima oară în România, în anul 1959, la inițiativa Societății de Științe Matematice.

Olimpiada Internațională de Matematică este Concursul Mondial de Matematică pentru elevii de liceu și are loc anual într-o altă țară. La prima ediție din 1959 organizată în România au participat 7 țări. Olimpiada de Matematică s-a extins treptat în peste 100 de țări de pe 5 continente. România a mai organizat Olimpiada Internațională de Matematică în 1960, 1969, 1978, 2002 și 2018.

Lotul de elevi al României la Olimpiada Internațională de Matematică a obținut primul loc în Europa și locul cinci la nivel mondial, cu 2 medalii de aur și 4 de argint, potrivit edupedu.ro. Lotul României a fost format din 6 elevi (3 elevi de clasa a X-a și 3 elevi de clasa a XI-a), coordonați de Conf. Dr. Cătălin Gherghe. Performanța este calificată drept „cea mai bună performanță din ultimii 25 ani”.

Medaliile de aur au fost obținute de Anghel David Andrei și Robert Dragomirescu, ambii de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București. Medaliile de argint au fost obținute de Andrei Giovani Chiriță, Lecoiu Radu Andrei, Andrei Moldovan și Spătaru Vlad Titus.

Ciprian Manolescu, Mihai Manea, Teodor Bănică și Ștefan Laurențiu Horneț, cu trei participări fiecare, sunt cei mai premiați elevi români la Olimpiadele de matematică precedente, fiecare cu trei medalii de aur.

România a ocupat locul unu la Olimpiada Internațională de Matematică în anii 1959, 1978, 1985, 1987 și 1996. România are mai multe locuri doi, trei și patru ocupate la IMO, fiind printre cele mai galonate țări participante. China are cele mai multe locuri unu obținute de-a lungul timpului. Alte țări redutabile în această întrecere internațională sunt Rusia, Coreea de Sud și SUA. În acest an Rusia a fost suspendată din competiție ca urmare a agresiunii din Ucraina. Totuși IMO a permis ca șase elevi din Rusia să concureze ca persoane fizice fără steaguri sau simboluri naționale.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.