sâmbătă, 15 iunie, 2024

Două avertizări de vreme severă! Prima intră în vigoare în această seară, a doua de mâine dimineață

Distribuie articolul

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de vreme severă. Prima dintre aceste avertizări intră în vigoare în această seară, începând cu ora 20:00.

Este vorba despre o avertizare de tip Cod Galben, meteorologii anunțând intensificări ale vântului și chiar vijelii. Avertizarea respectivă este în vigoare până marți dimineață, la ora 08:00.

În intervalul menționat vântul se va intensifica treptat în Banat, Crișana, Oltenia, jumătatea vestică a Transilvaniei și în Maramureș, cu viteze de 55…65 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, iar în a doua parte a nopții va avea aspect de vijelie.

În Carpații Occidentali și în Carpații Meridionali, la altitudini mari, rafalele vor depăși 100…110 km/h.


De asemenea, alte două avertizări, una de tip Cod Galben și una de tip Cod Portocaliu, intră în vigoare începând de mâine dimineață, de la ora 08:00, adică imediat ce expiră prima avertizare, urmând să fie valabilă până spre seară.

Codul Galben va ține de la ora 08:00 și până la ora 22:00, fiind practic exact o prelungire a avertizării ce intră în vigoare în această noapte. Pe parcursul zilei de marți (2 aprilie) vântul va avea intensificări susținute în toată țara, cu viteze de 55…65 km/h, iar local de 70…80 km/h. Pe alocuri se vor semnala vijelii. În zona montană înaltă, rafalele vor depăși 90…110 km/h.

Notă: În zona montană înaltă, în general la altitudini de peste 1600 m se vor semnala precipitații mixte, iar în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali se vor acumula cantități de apă de 10…20 l/mp.

 Codul Portocaliu va intra în vigoare tot la ora 08:00 dimineața, însă va fi valabil doar până la ora 18:00. De menționat ar fi și că, această avertizare ocolește județul Arad. Vântul va avea intensificări susținute în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Botoșani, iar mai ales după-amiaza și în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila și zona continentală a județelor Constanța și Tulcea. Vor fi viteze în general de 80…85 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 120 km/h.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți