În inima Aradului, la Palatul Cultural, tradițiile pascale nu se expun doar în vitrine, ci se frământă, se modelează și se simt în palmele a sute de copii care descoperă cum se făcea odinioară pâinea de sărbătoare în gospodăriile țărănești. Complexul Muzeal Arad a deschis luni, 7 aprilie, expoziția „TRADIȚII, SĂRBĂTORI PASCALE” și a lansat o serie de ateliere demonstrative pentru copii sub titlul „ALUATURI TRADIȚIONALE DE PAȘTI”, o inițiativă care aduce în prim-plan patrimoniul viu al satului arădean.
Evenimentul a debutat în prezența autorităților locale, a conducerii muzeului și a numeroși parteneri educaționali, iar invitații de onoare au fost elevii din municipiu și județ – peste 300 de copii vor participa, în perioada 7-11 aprilie, la cele 11 ateliere programate zilnic între orele 9:00 și 13:00.
Aurica Tira, o moștenitoare a gesturilor simple și sacre
Atelierele sunt conduse de Aurica Tira, din Gurba, o femeie care păstrează în mâinile sale meșteșugul și rânduiala de odinioară. Ea îi îndrumă pe copii în arta pregătirii aluaturilor de sărbătoare: de la cântărirea ingredientelor până la frământare și modelare, fiecare pas este o lecție despre răbdare, comunitate și sacralitatea lucrului bine făcut.
„Sărbătorile creștine de primăvară au ca element central praznicul Sfintelor Paști. Prin aceste ateliere, ne dorim să-i apropiem pe cei mici de tradițiile satului arădean și de sensul profund al pregătirilor pascale”, explică Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.
Pâinea – simbol și hrană a sufletului
Punctul de rezistență al expoziției îl reprezintă pâinea rituală, încărcată de semnificații în cultura tradițională românească: puritate, belșug, rodnicie. Expoziția etnografică reunește piese din colecția muzeului care ilustrează pregătirea pâinii și atmosfera caselor țărănești din județul Arad, locuri unde timpul se măsura altfel, în ritm cu rânduielile și obiceiurile sărbătorilor.
„Apogeul pregătirilor este atins în Săptămâna Mare, când se fac aluaturile, se vopsesc ouăle, se adună familia. Pâinea albă, din făină de grâu, este mai mult decât hrană – este un simbol al bucuriei și al curățeniei sufletești”, subliniază dr. Gabriel Hălmăgean, muzeograf și curator al expoziției, alături de dr. Sorin Sabău.
Un moment aparte îl oferă și proiecția filmului documentar „Obiceiuri de Paști la Șepreuș”, care redă în detaliu pregătirea prescurilor, a paștilor și a colacilor „paoși” – un ritual încă viu în satele din Câmpia Aradului, unde doar văduvele și prescurărița pot pregăti aluatul sacru și aplica simbolul cu pristolnicul pe pâinile ce vor ajunge la biserică.
Un muzeu viu, o lecție de viață
Elevi de la școli și licee din tot județul – de la Școala „Aurel Vlaicu” și până la Colegiul „Moise Nicoară” – vin să descopere, să învețe și, mai ales, să simtă. Nu e o simplă activitate extrașcolară, ci o reîntoarcere simbolică în satul bunicilor, acolo unde sărbătorile se pregăteau în tăcere, în rugăciune și cu un aluat dospit de timp și credință.
„TRADIȚII, SĂRBĂTORI PASCALE” nu este doar o expoziție, ci o poveste spusă în miros de aluat cald, în forme de colaci și în ochii curioși ai copiilor care întreabă: „Dar cum se făcea înainte?”
Iar răspunsul e simplu: cu mâinile, cu inima și cu multă dăruire.