Tiergarten Schoenbrunn – Grădina Zoologică din Viena

Sursă imagine: Daniel Zupanc via zoovienna.at

De Weekend

Scris de T.F.

Tiergarten Schönbrunn sau grădina zoologică din Schönbrunn, mai este numită și Grădina Zoologică din Viena. Pentru a clarifica lucrurile de la început: este cea mai veche grădină zoologică din lume. A fost inaugurată în anul 1752 de Franz I. Stephan von Lothringen. A fost inițial un proiect privat al Împăratului Franz I al Austriei. A fost înființată în parcul reședinței de vară a dinastiei habsburgice, lângă Palatul Schönbrunn și a devenit publică în 1778. Este în patrimonial mondial UNESCO din 1996.

Construcția Tiergarten Schoenbrunn a durat aproximativ doi ani și a fost supervizată de arhitectul vienez Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg. Inițial, grădina zoologică avea un număr de restrâns de animale, dar a crescut rapid în dimensiune și a devenit o atracție populară în Viena.

Tiergarten Schoenbrunn găzduiește o gamă largă de specii animale, cu un număr impresionant de peste 7.000 de animale din aproximativ 700 de specii diferite. Acestea includ atât animale terestre, cât și specii marine și păsări exotice. Printre animalele prezente în grădină se numără elefanți, girafe, lei, tigri, urși panda, maimuțe, zebre, hipopotami, reptile și multe altele. O secțiune specială a grădinii este dedicată animalelor în pericol de dispariție și programelor de conservare.

Fondată ca menajerie imperială în 1752 Grădina Zoologică din Viena, este unul dintre cele cinci grădini zoologice europene care au urși panda giganți și una dintre cele șapte care au koala. În 2002, Austria a bătut prima monedă euro de colecție. Aceasta este o monedă de argint de 5 euro pentru aniversarea a 250 de ani a Grădinii Zoologice Schönbrunn.

Tiergarten Schoenbrunn este cunoscută pentru găzduirea unor specii rare și amenințate, făcând eforturi considerabile pentru conservarea și reproducerea acestora. Printre cele mai rare specii găzduite în grădina zoologică se numără ursul panda mare, urangutanul Sumatra, rinocerul indian unic și țestoasa gigant Aldabra. Acestea sunt specii extrem de rare și atrag mulți vizitatori dornici să le vadă într-un mediu sigur și protejat.

Grădina zoologică Tiergarten Schoenbrunn primește anual aproximativ 2 milioane de vizitatori. Cu această popularitate, este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Viena și un important centru de educație și conștientizare despre conservarea biodiversității. De-a lungul anilor, grădina zoologică a fost implicată și în proiecte de cercetare și studii asupra animalelor.

Tiergarten Schoenbrunn a fost utilizată și ca decor pentru filmarea unor producții cinematografice. Printre acestea se numără filmul „Misiune imposibilă: Protocolul Fantomă” din 2011, cu Tom Cruise în rolul Agentului IMF Ethan Hunt. În acest film o secvență cheie a fost filmată în incinta grădinii zoologice. De asemenea, grădina zoologică a servit ca sursă de inspirație pentru diferite lucrări artistice și literare.

Tiergarten Schoenbrunn este o grădină zoologică impresionantă și plină de istorie, care oferă vizitatorilor oportunitatea de a se bucura de o mare varietate de animale exotice și de a sprijini conservarea biodiversității. Cu multe specii rare și amenințate, grădina zoologică joacă un rol important în eforturile de conservare globală și educație publică. Este un loc remarcabil care atrage milioane de vizitatori anual și este un punct de atracție important în Viena, Austria.

Cheltuielile anuale pentru întreținerea Tiergarten Schoenbrunn variază în funcție de diferiți factori, precum numărul și tipul animalelor, costurile de hrănire și îngrijire, întreținerea habitatelor, programele de conservare și educație, precum și alte necesități operaționale. Cu toate acestea, nu există informații exacte disponibile despre suma exactă cheltuită anual pentru întreținerea grădinii zoologice.

Tiergarten Schoenbrunn are o echipă extinsă de angajați și specialiști în domeniul faunei sălbatice. Aceștia includ zoologi, biologi, veterinari, angajați în domeniul îngrijirii animalelor, conservare și educație, personal de securitate și întreținere a instalațiilor. Numărul exact al persoanelor angajate variază în funcție de necesitățile sezoniere și de activitățile desfășurate în grădina zoologică, dar se estimează că Tiergarten Schoenbrunn are o echipă de peste 200 de angajați care se ocupă de diverse aspecte ale funcționării și gestionării grădinii zoologice. Aceștia lucrează împreună pentru a asigura bunăstarea animalelor și pentru a oferi o experiență plăcută și educativă vizitatorilor.

Grădina Zoologică din Viena are program zilnic de vizitare începând cu ora 9:00, inclusiv în zilele de sărbători legale. Orele de închidere variază în funcție de anotimp între 16:30 și 18:30, închiderea casei de bilete și ultima intrare având loc cu o jumătate de oră înainte de încheierea programului de vizitare.

Un bilet pentru o zi costă 26 de euro/persoană, pentru copii și adolescenți biletul este de 15 euro. Copii sub 6 ani au acces gratuit. Copii sub 14 ani au acces numai însoțiți de adulți.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.