Suzuki Vitara Hybrid 2020 – un SUV mic, practic și versatil

Suzuki Vitara Hybrid 2020 – un SUV mic

Sursă imagine: via autopult.hu

Tech

Scris de Arad Obiectiv

Prezentat pentru prima data la Salonul Auto de la Paris în 2014, modelul Suzuki Vitara a ajuns la a patra generație. Modelul companiei japoneze a adus o imagine fresh, modernă care să țină piept concurenței din acest segment de piață.

Lansat în 2016 pe piața europeană, Vitara a reușit să se impună în segmentul SUV-urilor compacte, detronând modelele care dominau piața în acel moment: Dacia Duster sau Renault Captur. Fiabilitatea motoarelor japoneze, calitățile de off-road care au făcut celebru modelul nipon, dar și prețul accesibil au adus rapid succesul. În scurt timp acest SUV (sport utility vehicle) ajungând cea mai bine vândută mașină din gama Suzuki.

În 2019 Vitara a primit un mic facelift, diferențele notabile fiind vizibile la exterior doar la nivelul blocurilor optice față, care sunt cu tehnologie full led. Și în partea din spate există aceleași becuri led, sistemul de stopuri de aici fiind puțin mai proeminent, ieșind agresiv din caroserie. Nu este o mare schimbare față de modelul anterior, dar există și cei care au avut un astfel de model o sesizează.

Culoarea exterioară se poate alege dintr-o gamă variată de nuanțe, dar este disponibilă și o combinație de două culori, plafonul fiind într-o culoare iar restul caroseriei de o altă culoare.

La partea din interior, se simte o îmbunătățire semnificativă a calității materialelor, plasticele criticate de mai toate publicațiile auto au fost înlocuite cu un material mult mai plăcut la atingere. Nu este un interior de lux, dar este un plus față de modelele anterioare. Până la un cockpit de nivel high-end Suzuki mai are mult de lucru. În modelul standard tapițeria este din material textil, dar se poate opta pentru piele. Îmbunătățiri majore a primit și partea de antifonare a habitaclului, de asemenea ușile și portbagajul se închid mult mai bine.

La nivelul dotărilor, rămân aceleași sisteme de siguranță care au plasat mașina la numărul maxim de siguranță a testelor NCAP (European New Car Assessment Programme) și anume 6 stele. Farurile automate, sistem infotainment performant, cu ecran touch-screen, scaune încălzite și climatizarea pe două zone nu lipsesc din ofertă. Au fost introduse sistemul de păstrare a benzii de rulare, distanța față de autoturismul din față, pilot automat, frânare automată etc. În general aceste dotări sunt regăsite doar la producătorii de autoturisme premium.

Partea de motorizare a avut cel mai mult de suferit, celebrul motor de 1.6 CC de 120 CP, aproape indestructibil, a fost înlocuit de un motor în 3 cilindri, 1.0 CC de  110 CP, urmând trendul de downsize pe care îl practica tot mai mult majoritatea constructorilor de autovehicule. A rămas în schimb motorul de top, cu turbină de 1.4 CC care oferă 140 CP. La partea de diesel, rămâne motorul de 1.6 CC de 120 CP.

Este disponibila tracțiunea integrala denumita Allgripp care nu se ferește de un drum de munte sau zăpadă. Transmisia manuală în cinci trepte și cea automata în șase trepte sunt disponibile și ele în funcție de preferința cumpărătorului.

În urma noilor măsuri reducere a poluării și a încălzirii globale, nici Suzuki nu a stat deoparte, introducând tehnologia hybrid la toate modelele din gamă. În acest fel compania a reușit să reducă semnificativ consumul și bineînțeles cantitatea de noxe, mai exact cu 20% spune Suzuki. Consumul anunțat este de 4,5 l/100km.

Vitara este o plăcere de condus indiferent de motorizare. Mașina se simte foarte bine pe șosea, direcția e precisă, iar sistemul de frânare oprește mașina aproape instant. Călătoria cu aceasta mașina este foarte lină și confortabilă, lucru datorat suspensiei și anvelopelor de 17 inch oferite standard. Prețul este foarte atractiv, începând de la 16.000 de euro și ajungând, în funcție de dotări, la 23.000€ pentru versiunea de top.

În concluzie, Suzuki Vitara hybrid este o mașină reușită din toate punctele de vedere, o mașină economă, de oraș, dar și de off-road, destul de spațioasă cât să transporte patru persoane cu bagaje.

Scris de H.C.D.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.