Superliga: UTA revine pe loc de baraj, FCSB se distanțează în fruntea clasamentului. Tot ce e important despre etapa a 22-a

Sport

Scris de Giuliano Junc

Prima rundă din Superliga programată în 2024 s-a încheiat cu o partidă care a complicat respectiv simplificat lucrurile la cei doi poli ai clasamentului. După înfrângerea cu 4-0 pe Arena Națională UTA a revenit pe loc de baraj, adică pe 13, la doar un punct în fața unei echipe și mai năpăstuite în acest start de an, anume Politehnica Iași, care a pierdut cu 6-0 la Sfântu Gheorghe în uvertura etapei. Elevii lui Rednic însă nu au motive să se uite condescendent la cei ai lui Leo Grozavu, nu doar pentru că după o înfrângere la 4 goluri diferență, fie ea și pe terenul liderului, nu mai ești în măsură să iei de sus pe nimeni ci și pentru că etapa viitoare primesc exact vizita celor care i-au executat pe ieșeni: cei de la Sepsi. Mai grav atât pentru UTA cât și pentru Poli Iași e că lucrurile încep să se complice în urma lor. Dacă Dinamo a arătat la fel de neputincioasă și după vacanța de iarnă, pierzând la Ploiești, FC Botoșani dă semne serioase de viață. Moldovenii lui Bogdan Andone au învins CFR Cluj și chiar au făcut-o meritat. Încă sunt tot deținători ai lanternei roșii dar dacă lucrurile vor evolua acolo în aceeași direcție și ținând cont și de înjumătățirea punctelor la început de play-out, Botoșaniul are șanse să lepede eticheta de retrogradată certă. În aceeași zonă de clasament, periculos trăiește și FC Voluntari care a reușit doar o remiză pe teren propriu cu Oțelul. Pe gălățenii lui Dorinel i-au ținut bateriile încărcate la Vatra Dornei doar o repriză astfel că după pauză ilfovenii au egalat, puteau să chiar să câștige dar la fel de bine puteau să și piardă pe final de meci când oțelarii au dat cu piciorul la două ocazii foarte mari.

Spuneam că meciul de aseară a simplificat în bună măsură lucrurile la vârful clasamentului. FCSB a pus 7 puncte între ea și CFR Cluj, vișiniii evoluând execrabil și pierzând lamentabil pe terenul ultimei clasate. Ca întotdeauna a plătit antrenorul, Andrea Mandorlini fiind anunțat după meci că are rezervate bilete de avion spre Italia. Cum patronul CFR-ului a dat chix mergând pe mâna specialiștilor, își încearcă acum norocul pe filiera prieteniei și i-a dat pe mână bolidul unui șofer care până acum s-a cam chinuit și cu Daciile: Adrian Mutu. Nici Universitatea Craiova n-a fost mai brează în această etapă și în loc să profite de pasul greșit al CFR-ului și să preia rolul de „challenger“ pentru FCSB, a capotat pe propriul teren în fața Farului, la capătul unui meci în care poate invoca un penalty neacordat dar în care per ansamblu trupa lui Hagi a fost echipa mai bună. Mai mult, oltenii au fost depășiți în clasament de Rapid, care a învins „cealaltă Craiovă“ în Giulești după un meci nebun în care a revenit în final de la 1-3 și a câștigat, asta și grație unor schimbări de neînțeles ale antrenorului oaspeților.

Intereantă este și lupta pentru locurile de play-off, cu Sepsi și Farul având bocancii înfipți tot mai solid în solul de la frontiera de sud a acestei zone de clasament. De dincolo de graniță pândește însă Universitatea Cluj, care fără să facă un meci memorabil, a reușit să învingă cum necum pe Hermannstadt, după ce a întors de la 0-1. Neluțu Sabău a construit acolo o trupă solidă, tenace, organizată și care grație bugetului asigurat de primarul Boc din taxele contribuabililor clujeni, are la dispoziție și câțiva jucători care prin sclipirile individuale pot rezolva partidele mai complicate. Deși ajunși la o vârstă care reprezintă senectutatea în fotbal, fotbaliști ca Nistor sau Chipciu impresionează aproape etapă de etapă. „Cine n-are bătrâni să-și cumpere“ spune un proverb dar noi aici la Arad mai avem și un asterix în josul paginii cu notificarea: „numai să aveți grijă să nu fie vreun Keșeru“.

Revenind la etapa încheiată aseară, să consemnăm că echipa etapei îl cuprinde firesc pe autorul hattrick-ului de pe Arena Națională (Olaru), pe mult lăudatul Louis Munteanu de la Farul, dar și pe eroul Botoșaniului (Florescu). Iată componența acesteia: Aioani (Farul) – Onea (Rapid), Cisse (Oțelul), Sadiku (Botoșani), Radunovic (FCSB) – Tavares (Petrolul), Păun (Sepsi), Olaru (FCSB) – Munteanu (Farul, Burmaz (Rapid), Florescu (Botoșani). Antrenor: Gheorghe Hagi

Așadar, după 22 de etape, clasamentul primului eșalon fotbalistic românesc se prezintă astfel:

Pentru noi, cel mai important meci al etapei viitoare este cel de pe Arena „Francisc Neuman“ acolo unde sâmbătă, așa cum aminteam mai sus, UTA întâlnește pe Sepsi. Un meci greu însă care dacă ar fi câștigat ar putea însemna ieșirea din nou de pe locurile de baraj în condițiile în care Voluntariul se deplasează în Gruia. Și celelalte echipe din acea zonă fierbite a clasamentului au meciuri complicate: Poli Iași acasă cu Universitatea Cluj, Dinamo cu Rapid și Botoșaniul la Sibiu, Hermannstadt fiind pe teren propriu mult mai greu de păcălit decât în deplasare. De asemenea tot o victorie ne-ar putea aduce la egalitate cu FCU 1948 dacă oltenii nu reușesc vreo surpriză pe terenul campioanei. La polul opus capul de afiș al rundei este fără doar și poate înfruntarea din Bănie dintre Universitatea și FCSB, unde vom vedea dacă roș-albaștrii sunt cu adevărat de neoprit. Iată programul complet al etapei:

Vineri 26.01, pra 20:00 Farul – FCU 1948
Sâmbătă 27.01, pra 14:00 UTA – Sepsi
Sâmbătă 27.01, pra 17:00 Oțelul – Petrolul
Sâmbătă 27.01, pra 20:00 Dinamo – Rapid
Duminică 28.01, pra 14:00 Hermannstadt – FC Botoșani
Duminică 28.01, pra 27:00 Poli Iași – U. Cluj
Duminică 28.01, pra 20:00 Univ. Craiova – FCSB
Luni 29.01, pra 20:00 CFR Cluj – FC Voluntari

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.