„Splendoarea naturii. Icoane ortodoxe” – expoziție de pictură Elena Boțan la Biblioteca Arad

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Anul trecut, pe 7 decembrie, în holul Palatului Administrativ din Arad Elena Boțan a expus peste 30 de lucrări de pictură în acuarelă și scene iconografice reprezentative pentru Biserica Ortodoxă Română. Acum, Elena Boțan revine cu o nouă expoziție, de data aceasta la Biblioteca Arad. Vineri, 09 iunie 2023, începând cu orele 17:00, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” a organizat vernisajul expoziției „Splendoarea naturii. Icoane ortodoxe”, a artistului plastic arădean Elena Boțan.

Amfitrionul manifestării a fost profesor Ioana Nistor, cu o prezentare mai detaliată a picturii religioase făcută de Pr. dr. Tudor Budeanu. Au fost prezenți reprezentanți ai presei, invitați și admiratori ai artistului plastic Elena Boțan.

Membră a Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Arad, Elena Boțan s-a dedicat artei peste 50 de ani, devenind astăzi un artist matur care și-a câștigat admirația arădenilor, atât prin etalarea stărilor sufletești prin culoare, cât și prin măiestria sa ce rezidă în atente subtilități tehnice, transparențe sensibile, fine și delicate amestecuri cromatice ce oferă privitorilor un univers complet al experienței artei plastice, potrivit Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” din Arad.

Folosind ca temă contemplarea a ceea ce este divin și spiritual, Elena Boțan expune pe simezele Artotecii Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol”, 22 de lucrări de pictură în acuarelă și icoane hieratice, pictate cu sufletul, în diferite tehnici de lucru și suporturi – pe lemn, sticlă, pânză. În plus, mai puteți admira 100 miniaturi cu flori și peisagistică, artista exprimându-și dorința ca: „Astăzi, îmi doresc ca arădenii să vină alături de mine în această călătorie, la Biblioteca noastră, într-o călătorie a frumosului, artei, culturii și cărții. Pentru mine, pictura este ca un dans al imaginației și creativității ce ne poartă într-o lume total diferită, plină de gânduri, sentimente și emoții. Astfel, prin grația divină, pictura face parte din mine, este un proces de auto-descoperire continuu și de fiecare dată când pictez, fiecare pânză este o călătorie în sine! Îmi aduc aminte de cuvintele scriitorului, Ioan Slavici: «În artă și numai în artă se pot prezenta lucrurile în desăvârșirea ființei lor»!”

Elena Boțan este membră a Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Arad și a Cenaclului „Ion Andreescu” din Arad, fiind absolventă a Facultății de Arte, disciplina Conservare-Restaurare, din cadrul Universității Oradea. Elena Boţan are peste 800 de picturi în acuarelă în cei 50 de ani de activitate cu expoziții în țară și străinătate.

Elena Boțan excelează în lumea culorilor, culori cărora le-a oferit eleganță, subtilitate, mobilitate, strălucire, seninătate și credință. Culori cărora le-a conferit puterea de a reveni în demult uitata copilărie, capacitatea de a ne liniști, minuna și fermeca.

Universul iconografic al spiritualității ortodoxe a fost relevat iubitorilor de artă de către preot dr. Budeanu Tudor. În același timp Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad va găzdui și prezentarea albumului de artă „Splendoarea naturii pe plaiul românesc și icoane”, volum dedicat celor cinci decenii de activitate a artistului plastic arădean, Elena Boțan.

Andrei Malraux, a spus cândva: „secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc.” Sunteți inspirată în picturile de icoane și de această frază? A fost întrebarea Arad Obiectiv pentru Elena Boțan. „Da, sunt foarte inspirată, pentru anumite scene religioase a trebuit să citesc, să înțeleg mai bine ce se întâmplă în scena respectivă și să respect un anumit canon ortodox. Nu poți să faci o icoană că vrei să faci. Trebuie să fii bine documentat, iar credința celui care face icoana contează. Înainte să încep să pictez spun o rugăciune, ca să pot fi inspirată când fac pictura.”

Iubitorii de artă pot vizita expoziția de artă plastică „Splendoarea naturii. Icoane ortodoxe” în perioada 09-23 iunie 2023, în mod gratuit, de luni până vineri, între orele 09:00-17:00, la Artoteca Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad (str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj I).

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.