Din suflet pentru suflet: „Fereastră deschisă spre cer” – expoziție de icoane

Fereastră deschisă spre cer - P1

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură

Scris de T.F.

La 1 decembrie 2022 ia românească a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Alături de mândra ie românească Icoana are un loc de cinste în casele și sufletele românilor. Cinstirea icoanelor este considerată o tradiție străveche la români. De obicei în casele românilor sunt prezente icoane cu Maica Domnului, Isus Christos, Sf. Gheorghe sau Sf. Nicolae. Sunt la loc de cinste în orice casă, pentru hrănirea spirituală și sufletească a familiei. Dincolo de funcția de obiect de cult icoanele, mai ales cele vechi, devin tot mai mult și obiecte de colecție.

Azi 7 decembrie 2022, la ora 17:00, în holul Palatului Administrativ din municipiul Arad s-a deschis expoziția artistului plastic Elena Boțan. 30 de lucrări de pictură în acuarelă și scene iconografice reprezentative pentru Biserica Ortodoxă Română sunt expuse până pe data de 29 decembrie.

În deschiderea evenimentului au vorbit primarul Aradului Călin Bibarț și preotul Ioan Stoica de la biserica din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Au participat numeroși invitați, care, după vernisajul expoziției, au cumpărate unele dintre lucrările expuse.

După 50 de ani în artă am ajuns la o maturitate artistică și am găsit o cale pe care vreau să continui. După atâția ani în artă mi-am găsit o tehnică în care mă regăsesc în exprimare. Mă bucur că sunt mulți care vin și văd lucrările mele și sper să ducă mai departe ce am realizat eu.” Referitor la partea de icoane și faptul că ia românească a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, Elena Boțan a spus: „Cred că icoanele românești își vor găsi locul în patrimoniul mondial. Icoana românească are sfințenie. Cei care au pictat o icoană au pictat-o cu sufletul. Întotdeauna găsești o icoană în fața căreia să te minunezi de liniile simple din pictură și simțirea deosebită pe care o transmite.”

Expoziția, care a concis cu lansarea unui album de artă, marchează împlinirea a 50 de activitate artistică pentru Elena Boțan. Albumul de artă cuprinde mai multe pagini color cu picturile artistei de la începutul carierei (1972) și până în prezent.

Elena Boțan este membră a Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Arad și a Cenaclului „Ion Andreescu” din Arad, fiind absolventă a Facultății de Arte, disciplina Conservare-Restaurare, din cadrul Universității Oradea. Elena Boţan are peste 800 de picturi în acuarelă în cei 50 de ani de activitate cu expoziții în țară și străinătate.

Despre Elena Boțan Prof. univ. dr. Cornel T. Dulgheru a spus: „Pictor de o sensibilitate aparte prin stăpânirea tehnicii alese sau descoperite – prin toate calitățile și inteligența sa creativă – Elena Boțan ne-a creat oportunitatea de a ne adăpa de la izvoarele creației sale când suntem însetați de culoare și spiritualitate picturală.”

Fereastră deschisă spre cer - P2

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.