Silvio Berlusconi, fost conducător al lui AC Milan și fost premier al Italiei, a murit

Internațional

Scris de Arad Obiectiv

Silvio Berlusconi a fost unul dintre cei mai cunoscuți conducători din fotbal, dar și unul dintre cei mai cunoscuți politicieni. Născut pe 29 septembrie 1936, la Milano, Berlusconi a devenit cunoscut la nivel internațional odată cu intrarea în conducerea clubului de fotbal AC Milan, în 1986.

De fapt, clubul de fotbal italian a cunoscut cele mai mari succese în perioada în care a fost controlat de către Berlusconi. În perioada cu Berlusconi la conducerea lui AC Milan, formația italiană a câștigat opt titluri de campioană a Italiei, cinci Ligi/Cupe ale Campionilor, trei Campionate Mondiale ale Cluburilor, cinci Supercupe ale Europei, o Cupă a Italiei și șapte Supercupe ale Italiei. Practic, mai multe trofee decât au câștigat cele mai multe cluburi în toată istoria lor, adică 29. Unul dintre trofeele majore a lui AC Milan, câștigat în era Berlusconi, a fost și Cupa Campionilor Europeni din 1988-89, câștigată de milanezi cu 4-0 împotriva Stelei București.

De altfel, Berlusconi este oarecum creatorul „Marelui Milan”, numindu-l antrenor pe celebrul Arrigo Sacchi și ducându-i la Milano pe Ruud Gullit, Marco van Basten sau Frank Rijkaard, într-o echipă din care mai făceau parte Paolo Maldini, Franco Baresi, Alessandro Costacurta sau Roberto Donadoni.

Silvio Berlusconi a condus clubul AC Milan din 1986 și până în 2017, iar de la pleacarea acestuia a început și regresul clubului, Diavolul Milanez reușind să mai câștige doar un singur trofeu.

Renunțarea la AC Milan nu a însemnat și renunțarea la fotbal, deoarece în 2018 Berlusconi a preluat conducerea lui AC Monza și, împreună cu Adriano Galliani, omul său de bază de la Milan, au dus-o pe Monza din Serie C, în serie B și apoi în Serie A.

Cu toate acestea, Berlusconi nu s-a remarcat la nivel internațional doar prin implicarea sa în fotbal, ci și prin implicarea sa politică, fiind considerat un politician excentric. Fost deputat și senator al Italiei, fost membru al Parlamentului European, Silvio Berlusconi a fost premier al Italiei în trei rânduri (1994-1995, 2001-2006 și 2008-2011). Începând cu 1994, acesta a fost președintele partidului Forza Italia.

Silvio Berlusconi a murit astăzi, tot la Milano, unde s-a născut. În 2016, acesta a suferit un infarct, în 2020 s-a îmbolnăvit de COVID-19, iar în primăvara acestui an a fost diagnosticat cu leucemie. În urmă cu trei zile acesta a fost internat la spitalul San Raffaele din Milano, unde a murit în această dimineață, la vârsta de 86 de ani.

Despre Berlusconi se pot spune multe, însă cert este că acesta și-a pus amprenta pe istoria ultimelor trei decenii a țării sale.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.