România va înfrunta Belgia și Slovacia la Euro! Al treilea adversar va fi decis în urma unui play-off

Sport

Scris de Giuliano Junc

Naționala noastră și-a aflat astăzi adversarii la turneul final al Campionatului European, care va avea loc în Germania în vara anului viitor. Astfel, echipa lui Edi Iordănescu va evolua în Grupa E, având ca adversari Belgia, Slovacia și învingătoarea din Play-Off-ul B, care va fi disputat de Bosnia, Ucraina, Israel și Islanda. Primul meci al României se va juca pe 17 iunie la München, când România vor înfrunta câștigătoarea Play-Off-ului B. Programul complet al meciurilor din grupa noastră este următorul:

17 iunie: Belgia – Slovacia (Frankfurt)
17 iunie: România – câștigătoare Play-Off B (München)
21 iunie: Slovacia – câștigătoare Play-Off B (Düsseldorf)
22 iunie: Belgia – România (Köln)
26 iunie: Slovacia – România (Frankfurt)
26 iunie: câștigătoare Play-Off B – Belgia (Stuttgart)

Configurația celorlalte 5 grupe este următoarea:

Grupa A
1. Germania
2. Scoția
3. Ungaria
4. Elveția

Grupa B
1. Spania
2. Croația
3. Italia
4. Albania

Grupa C
1. Slovenia
2. Danemarca
3. Serbia
4. Anglia

Grupa D
1. Învingătoare Play-Off A
2. Țările de Jos
3. Austria
4. Franța

Grupa F
1. Turcia
2. Învingătoare Play-Off C
3. Portugalia
4. Cehia

Se califică mai departe în faza optimilor ocupantele primelor două locuri din fiecare grupă plus cele mai bune 4 ocupante ale locurilor 3.

Criteriile de departajare a echipelor care termină la egalitate de puncte în aceeași grupă sunt următoarele:
– meciul direct
– golaverajul în meciurile directe (dacă sunt mai mult de două echipe la egalitate)
– numărul de goluri marcate în meciurile directe (dacă sunt mai mult de două echipe la egalitate)
– diferența de golaveraj în toate meciurile din grupă
– numărul de goluri marcate în toate meciurile din grupă
– dacă două echipe sunt la egalitate perfectă și își dispută ultimul meci al grupei, în caz de egalitate la finalul celor 90 de minute departajarea se va face prin lovituri de la 11 metri (criteriul se aplică dacă doar cele două echipe sunt în situația de a fi la egalitate perfectă)
– numărul mai mic de puncte în clasamentul disciplinar (se acordă 1 punct la cartonaș galben și 3 la cartonaș roșu, indiferent dacă e eliminare directă sau cumul de cartonașe galbene)
– locul ocupat în clasamentul general întocmit după faza preliminariilor Campionatului European, în funcție de rezulatele înregistrate de fiecare echipă. În cazul în care între echipele ce trebuie departajate se află și Germania (care fiind gazdă nu a participat la preliminarii), departajarea se va face prin tragere la sorți.

Clasificarea echipelor care termină pe locurile 3 în grupe se face după următoarele criterii:
– numărul de puncte
– golaverajul
– numărul de goluri marcate
– numărul de victorii
– numărul mai mic de puncte în clasamentul disciplinar
– locul ocupat în clasamentul preliminariilor sau tragere la sorți dacă este implicată Germania

Ultimele trei participante la turneul final vor fi stabilite în urma a trei turnee de tip play-off, la care participă echipele cele mai bine clasate în UEFA Nations League și care nu au reușit calificarea directă din preliminarii. Aceste turnee se vor juca în perioada 21 martie (semifinale) – 26 martie (finale), după cum urmează:
Play-off A: Semifinale: Țara Galilor – Finlanda și Polonia – Estonia, câștigătoarele vor juca finala
Play-off B: Semifinale: Bosnia și Herțegovina – Ucraina și Israel – Islanda, câștigătoarele vor juca finala
Play-off C: Semifinale: Georgia – Luxemburg și Grecia – Kazakhstan, câștigătoarele vor juca finala

Tragerea la sorți a avut loc la Hamburg și a fost găzduită de Elbphilharmonie, sala de concerte a filarmonicii din nordica metropolă a Germaniei, pe care localnicii o alintă „Elphi“. Cu o capacitate de 2.100 de locuri, inaugurată în 2017, „Elphi“ este o construcție care îmbină ingenios tradiția cu modernitatea, nivelul de jos, construit din cărămidă, pe structura unui vechi depozit, susținând la nivelul de sus un ansamblu care combină sticlă sau cristale de cuarț și care se „încheie“ cu un acoperiș în formă de valuri.

Show-ul a avut loc într-un cadru grandios și a început cu un moment muzical oferit de violonistul David Garrett și tenorul Jonas Kaufmann. Au fost invitați apoi fost pe scenă 10 mari fotbaliști care au „operat“ tragerea la sorți: Gianluigi Buffon, Angelos Charisteas, Steve McManaman, Brian Laudrup, Tomas Rosicky, Ricardo Quaresma, Blaise Matuidi, Wesley Sneidjder, Sami Khedira și David Silva. A urmat apoi prezentarea artiștilor care împreună vor concepe muzica turneului final: Meduza, One Republic și Kim Petras. În sfârșit pe scena a apărut și mascota turneului, ursulețul Albert.

Euro 2024 va avea loc între 14 iunie și 14 iulie în Germania. Meciul de deschidere va fi Germania – Scoția, care va avea loc la München pe Fußball Arena (70.076 locuri), stadionul celor de la Bayern München, cunoscut microbiștilor sub numele de Allianz Arena. Pe parcursul Euro 2024 denumirile comerciale ale arenelor vor fi înlocuite însă, la fel cum se întâmplă și în UEFA Champions League. Celelalte stadioane care vor găzdui partide de la Euro sunt BVB Stadion – Dortmund (65.849 locuri), Stuttgart Arena (54.906 locuri), Arena AufSchalke – Gelsenkirchen (54.740 locuri), Frankfurt Arena (54.967 locuri), Volfparkstadion – Hamburg (53.245 locuri), Düsseldorf Arena (51.031 locuri), Köln Stadion (49.827 locuri), Leipzig Stadion (42.959 locuri) și Olympiastadion din Berlin (74.461 locuri), pe acesta din urmă disputându-se și finala competiției.

Ediția de anul viitor va fi cea cu numărul 17 a Campionatului European, fiind a doua găzduită de Germania, după cea din 1988, cu mențiunea că aceea a avut loc doar în Germania Federală, la acel moment țara înjumătățită după cel de-al doilea război mondial nefiind încă reunificată. Germania este și țara care are în palmares cele mai multe titluri europene, la egalitate cu Spania, câte 3. Italia și Franța au câte două titluri în timp ce Rusia (Uniunea Sovietică), Cehia (Cehoslovacia), Portugalia, Olanda, Danemarca și Grecia au câștigat turneul o singură dată.

Pentru România este a șasea participare la un turneu final, după cele din Franța (1984), Franța (1996), Belgia și Olanda (2000), Austria și Elveția (2008) și din nou Franța (2016). Reprezentativa noastră a reușit să depășească faza grupelor o singură dată, la ediția din 2000, când a remizat cu Germania (1-1), a pierdut cu Portugalia (0-1) și a învins Anglia (3-2), pentru a fi apoi eliminată în sferturi de Italia (0-2). La ediția din acest an, tricolorii s-au calificat fără înfrângere, câștigând o grupă preliminară din care au mai făcut parte Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra.

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.