Pivnițele din Moldova – adevărate orașe dedicate vinului!

Sursă imagine: Carmina Nițescu • travelwithasmile.ne

De Weekend

Scris de T.F.

Pivnițele din Republica Moldova sunt celebre în întreaga lume pentru calitatea și diversitatea vinurilor lor. Trei dintre cele mai cunoscute pivnițe sunt cele de la Cricova, Mileștii Mici și Brănești. Numai aceste trei podgorii însumează aproape 400 de kilometri de galerii subterane! Acestea sunt locuri de o frumusețe rară și sunt considerate unele dintre cele mai mari pivnițe de vin din lume. În acest articol vom explora istoria și caracteristicile acestor pivnițe, precum și cele mai faimoase vinuri produse în acestea.

Pivnița Cricova este situată la aproximativ 15 km de Chișinău și este una dintre cele mai vechi și cele mai mari din Republica Moldova. Fondată în 1952, pivnița are o suprafață de peste 120 km de galerii subterane, fiind considerată una dintre cele mai mari din lume. Cricova a fost construită ca un refugiu în caz de război și a fost folosită ca atare până în 1991, când Republica Moldova a devenit independentă. Lățimea galeriilor variază între 6 și 7,5 metri, iar înălțimea lor este de 3 – 3,5 metri. Adâncimea la care sunt situate beciurile, în funcție de relief, variază între 35 și 80 metri. Pivnițele împreună cu secțiile de producție, ocupă circa 53 ha de spațiu subteran. Crama poate fi vizitată cu ajutorul unui trenuleț special.

Astăzi, pivnița este cunoscută pentru vinurile sale de calitate, care includ soiuri de vin roșu și alb, dar și vinuri spumante. Cele mai cunoscute vinuri din Cricova sunt cele produse sub brandul Cricova Classic, care includ Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay și Feteasca Albă. În plus, pivnița are și o colecție de vinuri rare și vechi, care datează din perioada sovietică. Deține recordul Guinness Book pentru cea mai mare pivniță de vin după numărul de sticle (peste două milioane).

Una dintre cele mai cunoscute sticle de vin din Cricova este „Cricova Patriarch”, un vin roșu sec, produs într-o cantitate limitată de doar 2.500 de sticle. Acest vin a fost creat în onoarea vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în Republica Moldova în 1999 și este considerat a fi una dintre cele mai scumpe sticle de vin din lume.

Pivnița Mileștii Mici se află la aproximativ 20 km sud-est de Chișinău și a fost fondată în anul 1969. Suprafața totală a pivniței este de aproximativ 200 km, făcând-o cea mai mare pivniță de vin din lume, conform Guinness World Records.

Pivnița Mileștii Mici este cunoscută pentru vinurile sale de calitate superioară, care includ soiuri precum Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay și Riesling. Aceste vinuri sunt păstrate în galerii subterane care ajung la adâncimi de peste 80 de metri și sunt protejate de condițiile ideale de temperatură și umiditate pentru a se maturiza. Butoaiele mari de stejar (între 6.000 și 20.000 litri) au fost asamblate la fața locului în anii 70-80 cu lemn din Rusia și Ucraina. Se poate intra în subteran cu mașina proprie însoțit de un ghid.

Pivnița Brănești se află în satul Brănești, la aproximativ 35 km de Chișinău. Fondată în anul 1996, pivnița este una dintre cele mai noi din Republica Moldova. Pivnița este amplasată într-o veche mină de calcar, veche de peste 400 de ani, ale cărei galerii se întind pe 75 km. Întreg ansamblul se află la cel puțin 60 de metri adâncime, asigurând o temperatură constantă de 12 – 14°C pe tot parcursul anului și un nivel de umiditate de 90-92%, ideal pentru îmbătrânirea vinului.

Pivnița este cunoscută pentru producția de vinuri de calitate superioară, care includ soiuri precum Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc și Riesling. Aceste vinuri sunt păstrate în galerii subterane care ajung la adâncimi de peste 80 de metri și sunt protejate de condițiile ideale de temperatură și umiditate.

Una dintre cele mai cunoscute sticle de vin produse de pivnița Brănești este „Moldova” – un vin roșu sec, produs dintr-un amestec de soiuri de struguri selectați și maturat timp de cel puțin trei ani în pivniță. Acest vin a fost creat în onoarea aniversării a 650 de ani de la fondarea orașului Chișinău și este considerat a fi unul dintre cele mai bune vinuri din Republica Moldova.

La Brănești sunt aproximativ 800 de hectare de vie. În plus, pivnița Brănești organizează tururi ghidate ale galeriilor sale subterane, oferind vizitatorilor ocazia de a învăța mai multe despre procesul de producție a vinului și de a degusta diferite soiuri de vin. De asemenea, pivnița găzduiește și evenimente speciale, cum ar fi degustări de vinuri și seri muzicale în pivniță, care sunt foarte populare printre localnici și turiști. Cea mai scumpă sticlă de vin produsă de Mileștii Mici este „Golden Collection”, o colecție de vinuri rare și vechi.

Și pentru a încheia acest articol în ton cu vinul, o mică glumă și un citat celebru despre vin. Cum îl recunoști pe un enolog într-un restaurant? Nu se uită la meniu, ci își miroase paharul. Și un citat celebru despre vin, de la Robert Louis Stevenson: „Vinul este o poezie încântătoare în sticlă.”

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.