miercuri, 19 iunie, 2024

Oribil! Disperarea politică nu mai ține cont de nimic, nici măcar de copii

Distribuie articolul

Ne aflăm aproape de finalul unei campanii electorale care părea a fi atipică, mult mai liniștită, parcă, decât în alți ani. O campanie în care noi am încercat să stăm deoparte și, pe cât posibil, să nu scriem despre nimeni, nici în note negative, nici în note pozitive. O campanie în care mai că am fi în stare să zicem că dușmăniile politice mai vechi au devenit prietenii, în care securile războaielor politice de odinioară au fost îngropate destul de adânc, pesemne că politicienii noștri s-ar fi maturizat și au ajuns să ducă o luptă electorală ceva mai decentă. Numai că nu e tocmai așa, iar „pacea” asta electorală mai ales între vechii dușmani PNL și PSD nu a fost „instaurată” pentru că și-au dorit o campanie decentă, ci pentru că, cel mai probabil, cifrele și creierele din culise le-au arătat că, pentru ei, e mai bine așa, e mai bine să nu se atace unii pe alții, fiindcă ar avea de pierdut în dauna celor ce vin din urmă în sondaje.

Și când să ne apropiem de finalul campaniei și de ziua alegerilor, te trezești că vin și gafele. Și vin tocmai de unde nu te aștepți, adică de la cel și cei care stau sau aveam senzația că stau cel mai bine în sondaje. Adică primarul Călin Bibarț și partidul său (PNL Arad). Nu știm dacă aceste gafe vin din pură nepricepere, dintr-o înțelegere greșită a lucrurilor, sau dacă la mijloc este de fapt un soi de disperare de ultim moment, o panică a celui care este primul în cursă și care vede cum din spate vine vergitinos un adversar pe care poate până atunci l-a considerat mult prea „lent” pentru a-l putea depăși.

Încercarea de a profita de UTA

În ceea ce ne privește, până ieri am încercat să apreciem câtuși de puțin faptul că politrucii arădeni n-au marșat foarte mult pe încercarea de a se lipi de poate cel mai important simbol al acestui oraș: UTA. Au mai făcut-o, însă într-un mod destul de „ușor”. Ieri însă, primarul Bibarț a ratat șansa de a fi cât de cât decent până la capăt și a organizat o conferință de presă la Arena „Francisc Neuman”. Ni s-a părut puțin ciudat că primarul ține o conferință tocmai la stadion, așa că am întrebat la Primărie care este subiectul. Răspunsul a fost negativ, în sensul că nu ni s-a comunicat subiectul. De fapt, nu exista niciun subiect, cel puțin nu unul demn de o conferință de presă. În realitate, primarul a vrut să vorbească despre nimic pe stadion, tocmai pentru a-și lipi imaginea de UTA. A vorbit despre bucuria lui că rămâne Mircea Rednic la UTA, când de fapt acest lucru era logic, din moment ce mai avea încă un an de contract. Și a vorbit despre faptul că Primăria va continua să sprijine clubul UTA. Și cei care conduc și poate vor conduce în continuare orașul, vor da în continuare milioane de euro legați la ochi. Și problema cea mai mare nu e că Primăria dă bani la fotbal, cât faptul că primarul și colegii săi de partid dau niște sume considerabile, fără însă a-i întreba, măcar din când în când, pe cei care conduc clubul UTA, cum cheltuie acei bani. Iar asta mai ales ținând cont de nenumăratele acuze venite din partea suporterilor și a presei. Primarul pare că nu e câtuși de puțin curios măcar să vadă dacă aceste acuze au ceva la bază. Dar de ce ar fi, că doar banii nu-i dă din buzunarul lui, ci din al nostru, al tuturor arădenilor?!


Citește și: UTA, vagonul de lux al caravanei electorale a PNL / Falcă / Bibarț


Folosirea copiilor într-un clip electoral

Încercarea aparent disperată a primarului de a se lipi de cel mai important simbol al Aradului n-a fost singura gafă pe ziua de ieri. Spre seară, când mulți dintre arădeni încă încercau să digere cu greu conferința de presă despre nimic de la Arena „Francisc Neuman”, a venit o gafă și mai mare, una chiar impardonabilă din punctul nostru de vedere. Vorbim despre folosirea unor copii în scop electoral.

Cum spuneam, ieri seară, pe pagina de Facebook a lui Călin Bibarț a apărut o un material video scurt, de câteva secunde, în care admirabilii elevi din echipa „Delta Force”, campioni mondiali la robotică și în principiu elevi la Liceul Național de Informatică, efectiv îi făceau campanie electorală primarului. În acel material video, 13 elevi, un profesor și un părinte exclamă următoarea frază: „Pe 9 iunie susținem Călin Bibarț pentru Primăria Arad. Hai Bibi!”, ridicând totodată patru pancarte pe care scria „HAI BIBI!”. În primul rând, probabil că niciunul dintre acei puști nu au drept de a vota, fiind minori, ceea ce automat înseamnă că ei nu prea au cum să îl susțină, decât verbal. Singurul raport de susținere dintre acești copii geniali și primar ar trebui să fie cu sens invers, adică primarul să-i susțină pe ei cu tot ceea ce trebuie, dar în special cu fonduri, pentru că pasiunea acestor copii nu este deloc ieftină.

Mai mult, este foarte posibil ca acea filmare să fi fost făcută chiar într-una din sălile Liceului Național de Informatică. Ceea ce, evident, este contrar bunul simți și chiar al legii. Însă, chiar dacă filmarea nu este făcută într-o sală de clasă, ci în oricare altă locație, este tot împotriva legii. Chiar Ministerul Educației transmite clar că „Sunt interzise manifestările şi propaganda de natură politică şi prozelitismul religios. În timpul procesului instructiv-educativ, cadrele didactice nu vor iniția dezbateri cu elevii privind optiunile politice și nu își vor manifesta convingerile politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu. De asemenea, se interzice implicarea organizată a elevilor de către personalul unităţii de învăţământ în activități cu caracter politic, chiar dacă acestea se desfășoară în afara orelor de curs și a spațiului școlar. Nerespectarea acestor prevederi constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii”. Mai multe despre aceste prevederi puteți citi aici: Edupedu.ro.

Este cât se poate de evident că acei copii n-au făcut acel filmuleț de capul lor. Dincolo de faptul că e puțin probabil ca pe puștii respectivi să-i intereseze luptele politice, în acel material video se poate observa și următorul text: „Comandat de PNL Arad. Executat de SC Gonzo Media Design SRL. Cod mandatar financiar: 21240015”. Adică e cât se poate de clar, da? Materialul video a fost comandat de PNL Arad.

În final, nu putem decât să ne declarăm dezamăgiți și chiar oripilați de decizia unor politicieni de a folosi niște copii în scop electoral și de a se folosi de imaginea unor campioni mondiali – fiindcă asta sunt acei copii – în speranța că vor mai adăuga niște procente în propria traistă.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți