Lupta electorală se mută la Tribunal? Războiul dus în culise poate provoca noi victime, atât la o primărie de oraș, cât și la Consiliul Județean

Politic

Scris de Andrei Fuliaș

După ce social-democrații de la Târnova au atacat în instanță candidatura liberalului Florin Farcașiu la primăria comunei, judecătorii au decis că acesta din urmă nu are dreptul de a candida la funcția de primar. Astfel, cei din PNL au fost nevoiți să-și schimbe candidatul pe ultima sută de metri.

Totuși, ceea ce s-a întâmplat la Târnova se poate întâmpla și într-un oraș important din județ. Ne referim la orașul Lipova, unde primarul Mircea Jichici, de data aceasta un primar PSD, se află într-o situație asemănătoare cu cea a lui Farcașiu.

Ei bine, sursele noastre spun că liberalii se pregătesc să le livreze social-democraților aceeași rețetă și să conteste candidatura lui Jichici la primărie. Din informațiile noastre, chiar în aceste momente e zarvă mare la PNL, cu privire la această acțiune.

Aceleași surse spun însă, că s-ar putea ca liberalii, totuși, să nu atace candidatura lui Mircea Jichici la Primăria Lipova. Iar asta fiindcă sunt anumite persoane în partid care s-ar opune unui astfel de război. Și o să vă întrebați de ce? Păi, este destul de simplu. Unul dintre cei mai importanți oameni ai PNL Arad din ultimii ani, Geanina Pistru, este și ea într-o situație delicată. Aceasta se află pe poziția 3 din lista PNL pentru Consiliul Județean Arad, însă la rândul ei are o problemă, tot legată de incompatibilitate. Numai că în cazul acesteia, situația este puțin mai complicată. În urma pierderii procesului cu Agenția Națională de Integritate (ANI), Geaninei Pistru i s-a interzis dreptul de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani. Ei bine, înțelegem că liberalii consideră că interdicția de 3 ani s-ar aplica din momentul în care aceasta și-ar fi dat demisia din Consiliul Local Municipal. Or, în condițiile astea, Geanina Pistru ar putea candida.

Totuși, Art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative spune că: „Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate”.

Așadar, în cazul în care candidatura doamnei Pistru va fi atacată de către competitorii politici, totul va rămâne în mâna judecătorilor și va depinde cum vor interpreta aceștia situația. Fie vor accepta candidatura, mergând pe ideea că interdicția a început odată cu momentul demisiei din CLM, fie o vor respinge, mergând pe ideea că interdicția de trei ani de zile a început în momentul hotărârii judecătoreaști definitive, dată în 2018. În cel de-al doilea caz, termenul de trei ani ar expira anul viitor, în 2021.

Astfel, având în vedere situația dată, anumite voci din PNL Arad spun că doamna Pistru, care încă are un cuvânt greu de spus în partid, s-ar opune unei acțiuni de atacare a candidaturii lui Mircea Jichici, tocmai pentru a nu fi atacată de PSD și candidatura dânsei. Acum, ce nu știm noi este dacă se presupune că cei din PSD vor fi „băieți buni” și vor decide să nu atace lista liberalilor la Consiliul Județean din propie inițiativă, pentru că nici liberalii n-ar fi atacat candidatura de la Lipova, sau dacă cei din PNL se vor înțelege cu cei din PSD, în spatele ușilor închise, pentru a face non-combat fiecare.

Cu siguranță ne vom lămuri în aceste câteva zile ce decizii au luat cei despre care vă vorbeam mai sus, având în vedere că marți este ultima zi în care mai pot fi depuse candidaturile.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.