sâmbătă, 14 decembrie, 2024

Lansare de carte la Teatrul ”Ioan Slavici” din Arad

Distribuie articolul

Cea de a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Clasic de la Arad înseamnă, dincolo de bucuria teatrului, și o serie de evenimente conexe. Dacă la deschiderea FITCA 27, în 22 noiembrie în foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” a avut loc “Parada costumelor de epocă”, azi a avut loc un alt eveniment. O lansare de carte, de fapt au fost lansate două cărți. De asemenea, pe toată perioada FITCA 27 2024 (până în 28.11.2024), foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” va găzdui standurile a trei librării arădene: Cărturești, Alexandria și Casa Literelor.

Unul dintre aceste evenimente a avut loc luni 25 noiembrie începând cu ora 18.00. Foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” a găzduit lansarea volumelor “Ar putea fi” și “Vederi din Mirador”, semnate de scriitorul arădean Ioan Matiuț. A participat și a discutat pe marginea acestor două volume scriitorul arădean Gheorghe Schwartz. Lansarea celor două cărți a avut loc înainte de spectacolul “Căsătoria” de N.V.Gogol, piesă pe care Teatrul de Comedie din București a jucat-o pe scena Teatrului din Arad în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Clasic

Ioan Matiuţ s-a născut la Chişineu Criş, judeţul Arad, la 18 decembrie 1956. A urmat Şcoala Generală în comuna Mişca judeţul Arad, apoi Liceul „Elena Ghiba Birta” din Arad și Facultatea de Jurnalism a Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad. Ioan Matiuț este redactor-şef al revistei „Monitorul Cultural” și director al editurii „Mirador”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și preşedintele Filialei Vest a Federaţiei Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România (FEDCR).

Scriitorul Ioan Matiuț a primit de-a lungul carierei mai multe premii, printre care enumerăm: Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad (1997); Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad (2004); Premiul pentru poezie la Festivalul Internaţional de Poezie EMIA Deva (2005); Premiul „Autorul anului 2005” pentru cartea “Déjà vu” al Asociaţiei Presei Literare şi a Editurilor din România (2006). De asemenea a mai primit Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad (2010), Premiul Principesei Margareta a României (Săvârșin, 2016); Premiul EUROPOEZIA (Brăila, 2020) și Diploma de Excelență a Primăriei Arad (2021), potrivit site-ului uniuneascriitorilorarad. Poeziile lui Ioan Matiuț sunt traduse în engleză, franceză, germană, sârbă, slovenă, arabă, italiană, spaniolă, poloneză, chineză şi maghiară.

Lansarea volumelor “Ar putea fi” și “Vederi din Mirador” a fost urmată de o sesiune de autografe oferite de Ioan Matiuț celor prezenți în foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad. “Ar putea fi” este un volum de poezii bilingv română-engelză, iar “Vederi din Mirador” este un volum care cuprinde o selecție de cronici literare publicate în Monitorul Cultural și revista de cultură Arca.

Ioan Matiuț este o instituție în sine. Astăzi Ioan Matiuț lansează două cărți cu totul diferite. Una de poezie bilingvă și una de cronici literare și de articole pe care le-a publicat în publicația pe care o conduce”, a declarat pentru Arad Obiectiv, scriitorul arădean Gheorghe Schwartz. “Inițial am zis că este foarte greu să alături poezia cu diferite cronici și editoriale. Apoi, mi-am dat seama că de fapt biografia unui scriitor este în cărțile lui. Aceste cărți sunt momente din viața lui. Aceste cronici pe care le-a scris sunt despre oameni de care puțină lume scrie și Ioan Matiuț scoate în evidență o mișcare literară care există la ora actuală. Cu bunele și cu relele ei, dar există. Pe de altă parte, scriitorul este un liant în mișcarea literară din Arad, dar nu numai din Arad, ci din toată zona aceasta. Editorialele sale sunt foarte bune pentru că sunt o istorie a Aradului. O istorie foarte incisivă în care laudă și nu laudă, dar este o istorie obiectivă care rămâne. Cartea de poezie este o carte bilingvă, tradusă de Romulus Bucur, care a pornit din Arad și acuma trăiește în Brașov, dar este membru al Asociației Scriitorilor din Arad. Ioan Matiuț face ceva ce a făcut și regretatul Gheorghe Mocuța care a scris despre toți autorii importanți din această zonă. Dar, Matiuț merge mai departe, scrie nu numai despre scriitorii consacrați, scrie și despre tineri, despre oameni care abia au debutat. Ioan Matiuț este un redactor de revistă adevărat și un cronicar de literatură, care sunt tot mai puțini la ora actuală.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți