Astăzi s-a împlinit termenul avansat de conducerea clubului către jucători pentru achitarea a măcar un salariu restant din cele trei pe care clubul le datorează. De asemenea, plata acestuia era imperios necesară deoarece vorbim în cazul primului salariu restant de cel contabilizat pe luna decembrie a anului trecut și pentru a primi licența de participare în ediția de anul viitor a Superligii, clubul trebuie să încheie anul calendaristic 2024 fără datorii la angajați. În condițiile în care banii pe care s-a angajat Primăria Municipiului Arad să-i aloce UTA-ei în acest an vor intra în conturi abia în luna mai, conducerea UTA-ei a fost salvată practic de Dinamo, care, conform informațiilor apărute în această după-amiază în presa centrală, conectată la surse din cadrul clubului Dinamo, l-a achiziționat pe Cristi Mihai cu suma de 350.000 de euro plus un procent de 20% dintr-un viitor transfer. Mijlocașul va deveni jucătorul „câinilor“ din această vară însă o parte a sumei de transfer (între 200.000 și 250.000 de euro) ar fi fost deja virată în conturile UTA-ei.
Conform noilor cote actualizate de transfermarkt.com, Cristi Mihai are o cotă de piață de 750.000 de euro. Ținând cont că vorbim de un fotbalist de 20 de ani, cu potențial mare, care tocmai s-a remarcat marcând pentru echipa națională de tineret și care nu se afla la final de contract, vânzarea sa la jumătate din valoarea de piață, pare (și nu pare, chiar este) o afacere foarte proastă pentru UTA, chiar și ținând cont de existența acelui procent. Însă, atunci când din cauza proastei administrări a clubului, ajungi în criză gravă de lichidități, care îți amenință viitorul imediat, e firesc ca partenerii de întrecere și de afaceri să profite pentru a-ți cumpăra jucătorii la prețuri de tip „chilipir“, deoarece nu mai ești în poziția de a negocia prețul.
Deloc irelevant e și faptul că această tranzacție, cu avantaje imediate pentru UTA dar cu perspectiva unui profit sportiv și financiar mai mare pentru Dinamo, s-a făcut în condițiile relațiilor… hai să le spunem „interesante“ dintre cele două cluburi în ultimii doi ani. Nu este deloc un secret faptul că rezultatele proaste înregistrate de UTA în partidele cu Dinamo, mai ales de la venirea la Arad a lui Mircea Rednic, au alimentat suspiciunile unei părți a suporterilor, că au fost partide în care jucătorii lui Rednic nu s-ar fi omorât cu firea pentru a-și încurca adversarii, asta în special în sezonul trecut, când cele 6 puncte pe care Dinamo le-a câștigat în fața UTA-ei pe „Arcul de Triumf“ în decurs de doar două luni, au ajutat în bună măsură echipa bucureșteană să scape de retrogradare. Un an mai târziu, ajunsă în play-off, iată că Dinamo este ea în postura de a întoarce favorul, oferindu-i Bătrânei Doamne colacul de salvare de care are nevoie în aceste zile, pentru a nu intra în comă; însă, așa cum spuneam, e un colac de salvare deloc dezinteresat în condițiile în care UTA e nevoită să își vândă un jucător de mare potențial la un preț sub nivelul valorii sale.
Și mai grav e însă că sacrificiul cedării lui Mihai la un asemenea preț, reprezintă doar o gură de oxigen pentru un bolnav conectat la niște aparate care transmit semnale din ce în ce mai îngrijorătoare. Comisia de Disciplină din cadrul FRF a notificat astăzi UTA pentru nerespectarea unor decizii anterioare care obligau clubul să achite salariile restante pentru cinci jucători care au reclamat UTA la forurile fotbalistice interne: Aleksander Mitrovic, Robert Popa, Florin Iacob, Valentin Borcea și Andrei Dumiter. Deciziile pe care le puteți consulta în imaginea de mai jos reprezintă încă un pas către momentul în care, dacă UTA continuă să nu-și achite obligațiile, vor urma depunctările.

În afara celor 5, UTA a mai primit o lovitură și de la FIFA, care a instituit din nou interdicție la transferuri pentru clubul condus de Alexandru Meszar. Reamintim însă că organismul internațional este o instanță la care pot apela jucătorii străini din campionatul României, astfel că, adăugat la cei 5 români menționați anterior, reiese că UTA se află în acest moment în litigii și cu alți jucători străini care au evoluat pentru UTA.

Sintetizând, situația UTA-ei în acest moment stă astfel: după achitarea salariului pe decembrie, va rămâne cu două salarii restante, număr care însă va ajunge la 6 până la finalul campionatului, deoarece toți jucătorii din lot au contracte până la finalul lui iunie. Admițând că, așa cum procedează de obicei, îi va lăsa neplătiți pe cei care nu vor continua la UTA, urmând să le plătească drepturile abia când va fi strâns cu ușa de FIFA ori FRF, tot vor rămâne niște fotbaliști pe care va dori să-i păstreze și cărora, va trebui să le achite restanțele. Apoi, va fi obligat să stingă litigiile cu jucătorii amintiți mai sus, altfel va fi depunctată și nu va putea să legitimeze noi jucători. Iar apoi va avea totuși nevoie de bani pentru cheltuielile inerente cu aducerea viitorilor jucători, deoarece chiar dacă aceștia sunt aduși liberi de contract, trebuie să le oferi măcar un salariu până la debutul noului campionat, unii poate cer bani la semnătură, asta ca să nu mai vorbim de comisioanele agenților. De asemenea, e în aer problema staff-ului, o eventuală schimbare de antrenor implicând și ea costuri suplimentare. Iar toate acestea vor trebui acoperite din banii de la primărie (și încă nu știm ce valoare are prima tranșă care va veni în mai), din drepturile tv care vor fi mult mai mici decât în sezonul trecut dacă locul în clasament va fi unul inferior (și la cum arată acum echipa sunt semne de întrebare că am putea urca prea mult în clasament) și din banii ce vor veni de la suporterii care își vor achiziționa abonamente. Chiar dacă UTA va reuși să evite retrogradarea, lucru probabil în acest moment, ne așteaptă pe toți un viitor sezon… de mari încercări.