Clubul a anunțat astăzi oficial faptul că noul antrenor al Bătrânei Doamne este Adrian Mihalcea. Acesta a semnat un contract pe 2 ani, având ca obiectiv menținerea echipei în prima ligă. Antrenorul ialomițean îl înlocuiește pe banca echipei noastre pe Mircea Rednic, cel care a demisionat la finalul campionatului trecut.
Anunțul clubului:
„Clubul nostru are plăcerea de a anunța numirea lui Adrian Mihalcea în funcția de antrenor principal al UTA-ei!
Unul dintre argumentele esențiale pentru alegerea sa a fost rezultatele obținute în ultimele sezoane, atunci când tehnicianul în vârstă de 49 de ani a reușit să construiască o echipă competitivă la Slobozia și să obțină o promovare și o menținere în prima ligă, în ciuda unui buget semnificativ mai redus decât cel al altor formații competitoare.
În ceea ce privește structura staff-ul tehnic pentru sezonul 2025-2026, decizia a fost de păstrare a secunzilor Sorin Rădoi și Ștefan Boroş, dar și a antrenorului de portari, Dan Țapoş. De pregătirea fizică a jucătorilor noștri se va ocupa un alt arădean, Bogdan Hetco (39 de ani).
Le urăm mult succes și îi asigurăm de tot sprijinul nostru.“
Noul antrenor vine pe cai mari
Adrian Mihalcea a venit la UTA după ce s-a despărțit de Unirea Slobozia, o echipă cu care a reușit o performanță neașteptată raportat la condițiile pe care le-a avut. Fostul atacant al lui Dinamo a construit la Slobozia în Liga 2 o echipă care a reușit surprinzător să promoveze dar s-a trezit total nepregătită pe prima scenă a fotbalului românesc. Cu resurse financiare limitate, cu un lot mai degrabă de liga secundă, obligat să joace meciurile de pe teren propriu la Clinceni, Mihalcea s-a chinuit tot sezonul să o scoată pe Unirea Slobozia de pe locurile direct retrogradabile. A reușit chiar în ultima rundă a play-out-ului trimițând-o pe Sepsi în Liga 2 iar apoi a câștigat barajul de menținere / promovare în dauna celor de la FC Voluntari. Antrenorul anunțase însă în prealabil că indiferent de deznodământul acestui sezon, nu va rămâne la cârma echipei și în campionatul următor. Probabil Adrian Mihalcea și-a dat seama că nu există perspective de îmbunătățire a condițiilor și că a scos deja maxim ce se putea scoate din echipă.
Mihalcea la a doua aventură pe banca UTA-ei. Prima a fost un fiasco
Adrian Mihalcea este pentru a doua oară soluția la care apelează Alexandru Meszar în condițiile vacantării postului de antrenor. Prima dată s-a întâmplat în 2017 când UTA s-a despărțit de Laurențiu Roșu, cel care ratase barajul de promovare în dauna celor de la ACS Poli. Atunci Meszar a recurs la o adevărată epurare a lotului și în dorința sa declarată ca în sezonul următor să promoveze direct, a adus numeroși jucători cu experiență de prima ligă, precum Grahovac, Ciucă, Buleică sau Grigorie. Cel ales să conducă acel vestiar, anume Adrian Mihalcea, urma să plece însă după doar 6 etape, deși bilanțul nu era chiar unul catastrofal: două victorii, două remize, o singură înfrângere. Dincolo de rezultate, Mihalcea a fost forțat să plece mai mult de atmosfera toxică din vestiar, unul împărțit în diferite grupulețe și în care vedetele mai sus menționate și-au impus propria lege. Până la urmă sezonul a fost un fiasco total pentru UTA, care după plecarea lui Mihalcea s-a prăbușit total ajungând din pretendentă la promovare o candidată la retrogradare.
Ce va fi diferit? Ce va fi la fel?
Cu siguranță în noul mandat Mihalcea va avea parte de condiții mai bune decât cele în care a lucrat acum 8 ani, fie și doar prin prisma faptului că nu va juca la Șiria ca atunci ci pe noul stadion „Francisc Neuman“. Altfel însă, mari diferențe nu sunt, deoarece și de data aceasta antrenorul va trebui să se adapteze la un lot încropit în mare măsură în această vară. Probabil maxim o treime din jucătorii care au încheiat sezonul trecut vor continua la UTA, restul vestiarului urmând să fie completat cu jucători ce urmează să fie aduși în săptămânile următoare. Timp de omogenizare nu este prea mult dat fiind că noul campionat începe peste doar 5 săptămâni. Din acest punct de vedere Mihalcea nu va avea precum la fosta echipă, confortul de a ataca Superliga cu un lot format și testat chiar de el în decursul unui sezon precedent.
Ce se așteaptă de la noul antrenor
Chiar dacă UTA a surprins securizându-și în ultimele zile jucători importanți precum Iliev, Benga și Tzionis, este destul de clar că ținând cont de posibilitățile materiale ale clubului, nu-și va permite achiziția de jucători de mare valoare. De altfel Alexandru Meszar a și anunțat că anul acesta se va pune accent mai mult pe jucători români și fotbaliști crescuți din propria Academie. Noua achiziție Pospelov (venit chiar de la fosta echipă a lui Mihalcea) se încadrează și el mai degrabă în politica „low cost“ a clubului. Ținând cont de acest lucru, dincolo de aspectul tactic și de obiectivul de a omogeniza o echipă formată în bună măsură în următoarele săptămâni, Mihalcea va mai avea o misiune, pe care predecesorul său nu și-a asumat-o: aceea de a crește jucătorii din punct de vedere individuale. Pentru ca UTA să încheie cu succes următorul sezon probabil că va fi nevoie ca mare parte din jucătorii pe care-i va avea în lot, în special cei mai tineri, să crească pe parcursul campionatului, devenind din promisiuni certitudini sau să preschimbe semne de întrebare din jurul lor în semne de exclamare. Noul antrenor este obligat să facă asta dacă nu dorește să treacă prin aceleași emoții de care a căutat să scape prin plecarea de la Slobozia.
La ce să ne așteptăm noi de la noul tehnician
Publicul arădean este unul exigent, care pune preț în mod egal pe rezultate, atitudine și calitate. Dacă față de primele poate fi îngăduitor într-un anumit context, dacă și o calitate mai modestă a jocului mai poate fi tolerată în anumite condiții, atitudinea însă este nenegociabilă, lucru pe care l-au simțit pe pielea lor jucători altminteri înzestrați precum Fabry sau Omondi. Din acest punct de vedere venirea lui Adrian Mihalcea poate fi o veste bună. Antrenorul ialomițean este unul care pune mult preț pe aspectul fizic al jocului, pe muncă și determinare. La echipele lui jucătorii care fac rabat de le efort se cam autoelimină. Ce-i drept, nici nu este un antrenor care să producă un fotbal șampanie, preferând pragmatismul rezultatului, lucru care i-ar putea nemulțumi pe unii suporteri, dornici ca măcar pe teren propriu UTA să-și subordoneze adversarele. O altă bilă albă pentru Mihalcea este comportamentul; deși un antrenor vulcanic, experiența l-a învățat să își țină în frâu temperamentul, iar în ceea ce privește atitudinea sa față de club, oraș și suporteri, anticipăm că prezența sa pe banca UTA-ei va reprezenta un mare pas înainte față de ceea ce a avut UTA în ultimii doi ani.
Biografie Adrian Mihalcea
Noul antrenor al UTA-ei s-a născut pe 24 mai 1976 la Slobozia. A început fotbalul la Călărați după care s-a transferat la Dinamo, unde a cunoscut consacrarea, marcând 68 de goluri în 164 de partide. A simțit apoi gustul fotbalului italian datorită periplurilor de la Genoa și Hellas Verona. S-a întors la Dinamo la 29 de ani după care în ultimii ani ai carierei a bifat prezențe la FC Vaslui, Jeonnam Dragons (Coreea de Sud), Aris Limasson, AEL Limassol, Astra Ploiești, Unirea Urziceni, Concordia Chiajna și Unirea Slobozia, echipa din orașul natal unde apoi și-a și început cariera de antrenor. A agățat ghetele în cui având în palmares un titlu și trei Cupe cu Dinamo plus 16 apariții în tricoul echipei naționale. Ca antrenor, după Unirea Slobozia, le-a mai condus în debutul carierei pe ACS Berceni și Dunărea Călărași. După experiența nefericită de la UTA a activat timp de 3 ani ca antrenor secund al echipei naționale în mandatul lui Cosmin Contra. A revenit apoi la cariera de antrenor principal, cu mandate mai puțin reușite însă la Dinamo, Chindia și Gloria Buzău, între care s-au intercalat și reveniri pe banca echipei din Slobozia. Ultima dintre acestea, survenită în 2023, s-a dovedit a fi una de succes și ar putea deveni semnalul relansării carierei de antrenor al lui Adrian Mihalcea; pentru aceasta este însă nevoie ca antrenorul să continue succesul de acolo cu un pas înainte făcut pe banca UTA-ei, lucru pe care evident că îl dorim cu toții.