Dacă UTA ar juca doar la Cluj, nu doar că n-ar avea probleme să se califice în play-off, dar probabil că ar fi una dintre echipele fruntașe ale campionatului. Din 2020 de când a promovat, Bătrâna Doamnă a jucat 9 partide în capitala Ardealului, fie în Gruia, fie pe Cluj Arena și a pierdut una singură! Restul de 8 meciuri au fost împărțite în mod egal, în 4 remize și 4 victorii. Ultimul succes a venit în această seară, grație unui joc pragmatic și exact al echipei lui Rednic, care a fost completat de execuția de excepție semnată de Jordan Kadiri și care a decis meciul.
Probabil cine nu a văzut meciul și ar încerca să se ia după statisticile meciului ar putea crede eronat că la poarta UTA-ei a fost un asalt și un bombardament total iar echipa noastră a scăpat norocos în câștigătoare. Nimic mai fals însă, deoarece dominarea clujenilor, care au ținut de minge în aproximativ 70% din timp, a fost una sterilă, care s-a lovit mereu de defensiva foarte bine organizată e roș-albilor. Puzderia de șuturi trimise către poarta lui Popa a fost una doar pentru statistică deoarece rareori Robert Popa a avut emoții. Singurele momente cu adevărat grele la poarta noastră au fost în finalul primei reprize când Miranyan a avut trei șanse de gol, la ultima dintre ele mingea lovind de două ori bara. În rest însă portarul UTA-ei n-a avut mult de intervenit în condițiile în care oamenii din fața sa, în special Puololo și Trif au măturat aproape toate mingile aterizate în careul nostru.
Dacă în repriza secundă echipa lui Rednic a fost preocupată mai mult să își securizeze poarta, trăgându-și liniile mai aproape de careu, prima repriză a fost una în care Bătrâna Doamnă a fost echipa mai periculoasă, pe fondul unei agresivități pozitive remarcabile și a unui joc foarte bun la intercepție semnat de Cristi Mihai și Ravy Tsouka. De altfel trebuie să remarcăm faptul că victoria UTA-ei este cu atât mai merituoasă cu cât a fost obținută în condițiile a numeroase absențe. Nu a fost destul că Benga, Van Durmen sau Joao Pedro (ca să-i menționăm doar pe cei mai importanți dintre absenți) nu s-au aflat la dispoziția antrenorului, dar înaintea meciului UTA l-a pierdut și pe Conte, accidentat la încălzire. În aceste condiții Rednic s-a văzut nevoit să improvizeze cu Trif fundaș central și cu Tsouka mijlocaș defensiv lângă Mihai.
După ce etapa trecută a făcut un joc bun timp de 60 de minute, dar a părăsit terenul învinsă de Universitatea Craiova, iată că de data aceasta echipa reușește să ducă până la capătul celor peste 90 de minute, concentrarea și inspirația, reușind o victorie extrem de importantă după trei înfrângeri consecutive. În plus, amănuntul că UTA se poate lăuda că în această toamnă le-a bătut acasă pe primele două clasate în ierarhia de moment a Superligii, e și el un element de moral pe care se poate construi mai departe.
Foarte afectat de decesul lui Helmuth Duckadam, Rednic a reușit totuși cu greutate ca la finalul meciului să facă o scurtă caracterizare a acestuia: „Un meci foarte greu, ne așteptam să ne domine dar am stat foarte bine în teren. Am avut mari probleme de alcătuire a echipei, am avut 4 titulari absenți, Hrezdac nu a fost nici el la sută la sută după ce s-a accidentat ieri la antrenament la genunchi, lui Conte i s-a făcut rău înainte de meci, a leșinat, vomita într-una. A trebuit să improvizeze, a fost ca în curtea școlii când ne adunam și întrebam cine joacă atacant, cine joacă fundaș central, pentru că efectiv n-am avut soluții. Trif a intrat și a făcut-o foarte bine și pe faza defensivă și la construcție. Mă bucur și pentru el și pentru noi. Așa poate înțeleg și suporterii că există potențial în această echipă dar trebuie răbdare. Eu nu eram disperat pentru că dacă joacă echipa, odată și odată trebuie să vină și rezultatul. A venit aici și știu că Neluțu suferă. Nu vreau să le dau sfaturi dar trebuie să înțeleagă că doar simpla prezență nu le câștigă meciurile. Au un lot bun dar le-am blocat toate culoarele și au fost obligați să joace cu mingi lungi iar noi am reușit, spre surprinderea mea, să câștigăm foarte multe dueluri. Mă bucur și pentru Kadiri, văd că el dă gol doar cu cei din Cluj. Mai are multe de arătat dar e un gol frumos și poate așa prinde mai multă încredere. Așa îți aduci suporterii aproape, așa îi ții la respect.“
Universitatea Cluj – UTA 0-1 (0-1)
Superliga 2024-2025, Sezon regulat, Etapa 18
Luni 2 decembrie 2024, ora 17:30
Cluj Napoca, „Cluj Arena“
A marcat: Kadiri (28)
Cartonașe galbene: Oancea, Chipciu, Rață / Tsouka, Fabry, Poulolo, Mihai
U. Cluj: Gertmonas – Boboc (41. Oancea), Masoero, Van der Werff (53. Mitrea), Chipciu – Bic, O. Popescu (46. Rață) – Silaghi (46. Blănuță), Nistor, Thiam – Miranyan (68. Tchassem). Rezerve: Gorcea – Lasure, Simion, Codrea, Oaidă, Sfaiț, Bettaieb. Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
UTA: Popa (87. Mitrovic) – Râpă, Poulolo, Trif, Mabea – Tsouka, Mihai – Ghezali (70. Vuletich), Fabry (79. Hrezdac), Omondi (87. Cristea) – Kadiri (79. Zsori). Rezerve: Câmpanu, Țăroi, Dragoș. Antrenor: Mircea Rednic
Arbitru central: Marian Barbu (Făgăraș)
Asistent 1: Ovidiu Artene (Vaslui)
Asistent 2: Bucsi-Imre Laszlo (Sfântu Gheorghe)
Arbitru de rezervă: George Cătălin Roman (Timișoara)
Arbitru VAR: Kovacs Istvan (Carei)
Asistent VAR: Alexandru Vodă (Alba Iulia)
Observator arbitraj (FRF): Ioan Onicaș (Zalău)
Observator joc (LPF): Claudiu Boaru (Mediaș)
Posesie: 71%-29%
Șuturi: 26-9
Șuturi pe poartă: 6-3
Cornere: 10-2
Lovituri libere: 16-9
Poziții de ofsaid: 0-4