vineri, 13 iunie, 2025

După victorie, urmează puterea: pașii oficiali spre Cotroceni pentru Nicușor Dan

Distribuie articolul

România are un nou președinte ales: Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din 18 mai 2025, obținând 53,6% din voturi în turul al doilea, în fața contracandidatului său George Simion, care a fost votat de 46,4% dintre alegători. Cu toate acestea, drumul oficial spre Palatul Cotroceni presupune o serie de pași constituționali și administrativi care trebuie parcurși înainte ca noul șef al statului să își poată prelua atribuțiile.

Validarea rezultatului: primul pas spre preluarea mandatului

Potrivit legislației în vigoare, Curtea Constituțională a României (CCR) trebuie să valideze rezultatul scrutinului, după ce primește toate documentele de la Biroul Electoral Central (BEC), cel mai târziu până pe 22 mai. În această etapă pot fi depuse contestații, în termen de trei zile de la finalizarea alegerilor.

Odată soluționate eventualele sesizări și publicată hotărârea CCR în Monitorul Oficial, președintele ales va fi invitat să depună jurământul în fața Camerelor reunite ale Parlamentului, într-o ședință comună convocată în termen de 24 de ore de la validare.

Jurământul solemn include promisiunea de a respecta Constituția, de a apăra democrația și de a lucra pentru propășirea poporului român. De la acel moment, mandatul de 5 ani începe oficial, iar Nicușor Dan va trebui să renunțe la orice altă funcție publică sau apartenență politică.

Demisia de la Primăria Capitalei și alegeri parțiale

Întrucât actualul președinte ales ocupă funcția de primar general al Municipiului București, acesta va trebui să își prezinte demisia oficială în fața Consiliului General al Municipiului București și a Prefecturii Capitalei, în conformitate cu Codul Administrativ (OUG 57/2019).

După primirea demisiei, prefectul are 10 zile la dispoziție pentru a constata vacantarea funcției și a emite ordinul de organizare a alegerilor locale parțiale pentru Primăria Capitalei.

Interimatul și Guvernul

Până la depunerea jurământului de către noul președinte, Ilie Bolojan, președintele Senatului, continuă să exercite interimatul la Cotroceni, după demisia lui Klaus Iohannis din februarie 2025.

După instalare, președintele României are prerogativa de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru, dacă situația politică o impune. În cazul unei remanieri guvernamentale sau a vacantării unor posturi în Executiv, numirile și revocările se fac de către președinte, la propunerea premierului, cu sau fără votul Parlamentului – în funcție de modificările structurii sau compoziției politice a Guvernului.

Ce urmează

Alegerile din 18 mai 2025 au deschis un nou capitol în politica românească. Confirmarea rezultatului de către Curtea Constituțională, urmată de ceremonia depunerii jurământului și de schimbările de la Primăria Capitalei, vor contura în următoarele săptămâni arhitectura puterii politice din România.

Rămâne de văzut dacă Nicușor Dan își va păstra profilul de tehnocrat independent sau va fi nevoit să jongleze cu dinamica fragilă a unei clase politice divizate, care, după aceste alegeri, nu mai poate ignora mesajul electoratului: un vot clar pentru schimbare, dar și o mare responsabilitate.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți