Convocarea lui Albu la Națională, satisfacție pentru Balint și mândrie pentru UTA. Mai sunt și alții: „Încerc să le deschid ochii, să înțeleagă faptul că au potențial”

Sport

Scris de Andrei Fuliaș

Deși convocarea lui Alexandru Albu la Națională a surprins pe aproape toată lumea, inclusiv pe fotbalist, s-ar părea că nu același lucru se poate spune și când vorbim despre antrenorul Gyuszi Balint. Tehnicianul UTA-ei spune că această convocare a lui Albu la Națională este o mândrie pentru club, dar și o satisfacție pentru el, ca antrenor.

Totodată, Balint spune că a avut în ultima perioadă discuții individuale cu mai mulți dintre jucătorii săi și că el a crezut întotdeauna în potențialul lor, inclusiv în posibilitatea ca unii dintre aceștia să intre în vederea selecționerilor Mirel Rădoi sau Adrian Mutu.

„În primul rând e o mândrie pentru club. Apoi, da, și pentru mine este o satisfacție că Alex Albu a intrat în vederile selecționerului și are posibilitatea de a debuta sub tricolor. Eu nu vreau să par lipsit de modestie, dar am avut discuții individuale cu mai mulți jucători înainte să fie convocat Alex Albu, în care le-am spus că eu cred foarte mult în potențialul lor, inclusiv în posibilitatea de a ajunge să fie convocați. UTA are jucători de calitate, iar eu am spus-o nu o dată. Noi am făcut toate aceste transferuri în această vară, am păstrat cumva strategia de recrutare a jucătorilor, bazându-ne pe potențialul lor și pe această foame de performanță. Eu consider că, în acest moment, suntem la un nivel bun în ceea ce privește dorința noastră de a deveni mai buni și atunci categoric un jucător poate să scoată capul deasupra nivelului și să intre în vederile selecționerului și să progresăm și din punct de vedere colectiv. Până la urmă, dacă echipa nu ar fi fost pe poziția pe care suntem acum, dacă ne-am fi bătut în subsolul clasamentului, nu cred că un jucător de la UTA ar fi fost interesant pentru selecționata României”, a explicat Gyuszi Balint.

Întrebat dacă a discutat cu selecționerul Mirel Rădoi despre alți fotbaliști de-ai Bătrânei Doamne, tehnicianul alb-roșiilor a explicat că discuțiile cu Rădoi s-au axat pe Alex Albu și despre posibilitatea ca acesta să evolueze pe două posturi, atât ca fundaș central, cât și la mijlocul terenului. De altfel, se pare că Balint a căutat ca echipa sa să aibă jucători polivalenți, care să poată ecoperi cât mai multe posturi, iar o parte dintre aceștia au dovedit deja că o pot face cu succes.

„Eu nu pot să propun jucători selecționerului, asta este evident. Eu am avut o discuție cu Mirel (n.red. – selecționerul Mirel Rădoi). Am discutat anumite detalii legate de Alex. Este clar că Mirel are niște criterii foarte bine puse la punct în ceea ce privește selecționarea tuturor jucătorilor, nu numai a lui Alex Albu. Alex a demonstrat că e un jucător care se poate plia foarte bine pe ambele poziții, atât mijlocaș central, cât și fundaș central. Din punctul meu de vedere, a demonstrat acest lucru în meciurile pe care le-a jucat în tricoul UTA-ei. Știam foarte bine ce calități are Alex. Eu l-am adus în principal pentru postul de mijlocaș central, dar este foarte important pentru un antrenor să aibă la dispoziție jucători care să poată da randament pe cel puțin două poziții. Alex este unul dintre acei jucători. Ați văzut că ne-am confruntat cu probleme și am fost nevoiți să folosim anumiți jucători pe alte poziții decât pe cele pe care jucaseră până atunci. Spre exemplu Bustea, care a fost adus aici pentru a juca număr 10. Iată că această reprofilare a lui pe poziția de fundaș lateral, indiferent că a jucat pe stânga sau pe dreapta, cred eu că a fost una de bun augur pentru echipă și chiar pentru el, fiindcă s-a adaptat foarte bine. La fel sunt jucători care pot evolua pe mai multe poziții, cum e Vali Buhăcianu, care a jucat inclusiv mijlocaș stânga. Asta îmi dă încredere că putem avea soluții inclusiv în momentul în care suntem nevoiți să apelăm la mici improvizații”, a mai declarat antrenorul UTA-ei.

În același timp, Gyuszi Balint este convins că are și alți jucători în lot care pot intra în vederea celor doi selecționeri. Acesta spune că încearcă să-i facă pe fotbaliștii săi să își înțeleagă potențialul și să își fixeze obiective înalte.

„Eu încerc să le deschid ochii și să înțeleagă faptul că au potențial să ajungă în vederile selecționerului. Indiferent că este vorba despre selecționerul echipei mari sau de selecționerul echipei de tineret. Este foarte important ca jucătorii să înțeleagă faptul că pot mai mult și să își fixeze niște obiective înalte. Nu putem să rămânem la obiective mărunte, iar în momentul în care ne fixăm obiective înalte, trebuie să le definim foarte bine și foarte corect. Până la urmă sunt convins că toată lumea din vestiarul UTA-ei visează să îmbrace tricoul lui Real Madrid sau al Barcelonei, dar trebuie să rămânem totuși realiști. Eu sunt foarte optimist și lucrez într-o manieră care să ne permită să vedem puțin mai departe decât etapa următoare sau sezonul următor. Mie îmi place să avem viziune, să avem o perspectivă bună, dar totul raportat la realitatea noastră, la realitatea clubului și la realitatea fotbalului românesc”, a încheiat Gyuszi Balint.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.