Colosseumul din Roma – simbolul puterii Imperiului Roman

Sursă imagine: Google.com

De Weekend

Scris de T.F.

Datând din anul 72 d.Hr., Colosseumul din Roma a fost proiectat să găzduiască 50.000 de spectatori și era, la acea vreme, cel mai mare amfiteatru construit vreodată. Aici au fost prezentate tot felul de spectacole publice – de la vânătoare de animale și execuții până la bătălii sângeroase de gladiatori. A fost chiar umplut cu apă pentru a simula bătălii pe mare. Deși practic o ruină, Colosseumul este încă o icoană a Romei.

Colosseumul, monumentul de legendă al antichității, cunoscut și sub denumirea de „Amfiteatru Flavian”, este unul dintre cele mai remarcabile și emblematice monumente din lumea antică. Situat în inima Romei, Italia, acest impresionant amfiteatru continuă să fascineze și să inspire milioane de oameni din întreaga lume, atrăgând milioane de turiști și foarte mulți istorici în fiecare an.

Colosseumul este situat în centrul Romei, în apropierea Forumului Roman, în partea estică a orașului. Construcția sa a fost comandată de împăratul Vespasian și a fost continuată de fiul său Titus. Construcția a fost finalizată în anul 80 d.Hr., în timpul domniei lui Titus. În anul 82 d.Hr., Domițian, fratele lui Titus, a mai făcut unele modificări și a finalizat Colosseumul. Inaugurarea sa a durat 100 de zile, cu participarea întregului popor roman. Zeci de gladiatori au participat la inaugurare, mii de fiare sălbatice au fost sacrificate pentru plăcerea și spectacolul poporului roman, potrivit Wikipedia.

Colosseumul din Roma a fost proiectat de arhitectul roman Ampitheatru Statilius Taurus și de către o echipă de ingineri. Exteriorul a fost acoperit cu plăci de marmură. Această impresionantă structură are o circumferință de aproximativ 527 metri și se ridică la o înălțime de peste 48 de metri. Dimensiunile sale impresionante sunt mărturia geniului arhitectural roman. Se estimează că aproximativ 100.000 de metri cubi de piatră au fost folosite în construcția acestui amfiteatru. Cu privire la costul său, istoricii estimează că acesta a fost echivalentul a peste 400 de milioane de dolari americani din ziua de astăzi. Materialele folosite în construcția acestuia sunt blocuri de travertin, beton, lemn, cărămidă, piatră (tuf), marmură și stuc.

Finanțarea pentru construcția Colosseumului a provenit din prăzile și tributurile aduse de către cuceririle militare ale Imperiului Roman și din bogățiile capturate din Templul lui Ierusalim, distrus în anul 70 d.Hr.

Colosseumul a fost construit ca un loc de spectacole grandioase și evenimente publice, fiind folosite pentru lupte între gladiatori, reprezentați teatrale, lupte cu animale și alte spectacole publice. Scopul său principal era de a impresiona și de a distra cetățenii romani și de a evidenția puterea și bogăția Imperiului Roman. Se spune că împăratul Traian și-a sărbătorit victoriile obținute în Dacia în 107 cu concursuri care au implicat 11.000 de animale și 10.000 de gladiatori pe parcursul a 123 de zile.

Capacitatea sa varia în evaluarea funcției de eveniment, dar se estimează că Colosseumul putea găzdui între 50.000 și 80.000 de spectatori. Tribunele înalte erau rezervate pentru elitele sociale ale Imperiului Roman, în timp ce clasele inferioare ocupau locurile de jos.

În prezent, Colosseumul este un important sit arheologic și atracție turistică. Este inclus în lista Patrimoniului Mondial UNESCO și este vizitat anual de peste șase milioane de turiști din toată lumea, care admiră frumusețea și importanța sa istorică. Colosseumul a devenit una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne.

Colosseumul a fost folosit timp de aproape cinci secole, ultimele jocuri din istorie având loc în secolul al  VI-lea, cu mult după data tradițională a căderii Imperiului Roman de Apus în anul 476 d.Hr. C. Bizantinii l-au folosit si ei in secolul al VI-lea. Pe lângă luptele cu gladiatori, aici au avut loc multe alte spectacole publice, cum ar fi vânătoare de animale, execuții, reconstituiri ale unor bătălii celebre și piese de teatru bazate pe mitologia clasică. Astăzi, Colosseumul nu mai găzduiește spectacole de lupte sau evenimente, dar unele evenimente culturale și ceremonii, precum concertele, au loc în afara structurii sale.

Datorită valorii sale și aspectului său impresionant, Colosseumul fost folosit ca decor pentru numeroase producții cinematografice istorice celebre. Unele dintre cele mai cunoscute filme care au inclus Colosseumul în cadrele lor includ „Gladiator” (2000), regizat de Ridley Scott și „Ben-Hur” (1959), regizat de William Wyler. Aceste filme epice au contribuit la păstrarea memoriei acestui monument istoric în conștiința colectivă.

În concluzie, Colosseumul din Roma rămâne un simbol imortal al grandorii și ingeniozității Imperiului Roman. Cu o istorie încărcată de spectacole și evenimente, acest monument iconic continuă să impresioneze și să atragă vizitatorii din întreaga lume, fiind o fereastră în trecutul strălucit al Romei antice.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.