Centrul Lakhta din Sankt Petersburg – cea mai înaltă clădire din Europa

Sursă imagine: via wikipedia.org

De Weekend

Scris de T.F.

Centrul Lakhta din Sankt Petersburg este cea mai înaltă clădire din Rusia, cea mai înaltă clădire din Europa și a șaisprezecea cea mai înaltă clădire din lume, dacă înainte de publicarea acestui articol nu s-a mai construit una. Cu o înălțime de 462 de metri clădirea este sediul companiei Gazprom, dar aici se găsesc și birouri ale altor companii și organizații. Datorită locației sale, clădirea este considerată cel mai nordic zgârie-nori din lume. Are 87 de etaje deasupra solului și trei etaje sub pământ.

Turnul Lakhta este parte a unui complex multifuncțional cu o suprafață de aproximativ 330.000 m² care include spații comerciale, birouri, precum și locuri de agrement și rezidențiale, toate situate pe un teren de 17 hectare situat de-a lungul coastei Golfului Finlandei din Sankt Petersburg. Birourile ocupă aproximativ 43% din suprafața totală a clădirii. Complexul are și o parcare cu o capacitate de peste 2.000 de vehicule. În decembrie 2018, Centrul Lakhta a fost certificat LEED Platinum.

Clădirea, un zgârie-nori incredibil, fost proiectată de Samsung C&T Corporation și construită de compania Gazprom. Construcția a costat peste 2,5 miliarde de dolari. Clădirea Centrul Lakhta are o formă distinctă asemănătoare unei săgeți. Are o structură asimetrică, în care partea superioară se îngustează către vârf, coloanele (colțurile) sale externe urmează un model elicoidal pe măsură ce progresează în sus. Designul său unic îi conferă o prezență impresionantă în peisajul urban al Sankt Petersburg.

Pentru fațada clădirii au fost folosite 16.500 de bucăți de sticlă curbată – cel mai mare volum de sticlă folosit vreodată la o clădire înaltă. Sticla curbată a fost folosită pentru a se putea da turnului aspectul de săgeată. Designul clădirii include o fațadă dublă care asigură atât ventilația naturală, cât și o izolație termică, ceea ce reduce costurile de încălzire și aer condiționat. Vârful clădirii are 13 metri și este din oțel inoxidabil și are aproximativ 10 tone. Acest vârf este iluminat cu LED-uri, are lumini de avertizare pentru aeronave și sistem de topire a gheții.

La construcția turnului Lakhta au fost folosite aproximativ 18.500 tone de oțel HISTAR 460 de diferite dimensiuni produs de ArcelorMittal. Acest tip de oțel combină cerințe mecanice extrem de solicitante cu o ușurință excelentă de prelucrare la sudare. În timpul betonării fundației turnului a fost atins un nou record mondial pentru cea mai mare lucrare de turnare neîntreruptă a betonului cu 19.624 m³. Acest record a fost înscris în Cartea Recordurilor Guinness. Fundația turnului are o grosime de 3,6 metri. Adâncimea pilonilor fundației, cu un diametru de 2 metri, este de 82 de metri. Doar metalul folosit, în total 9,2 mii tone de fier, în această fază a proiectului, ar fi fost suficient pentru a construi o replică a Turnului Eiffel din Paris.

Cel mai avansat planetariu din Rusia este instalat la Centrul Lakhta din Sankt Petersburg, Rusia. Planetariul are două sisteme planetare digitale și un sistem de proiecție opto-mecanic la scară completă și poate proiecta un număr de 1 miliard de stele. Este cel mai mare de acest fel din lume.

Merită remarcată și platforma de observație amplasată la o înălțime de 360 ​​de metri, la ultimul etaj. Este o platformă panoramică cu un unghi de vizualizare de 360° dotată cu telescoape pentru o vedere detaliată. În acest fel vizitatorii au parte de o priveliște spectaculoasă care nu poate fi văzută decât prin ferestrele unui avion.

Costul total, proiectare și construcție, al Lakhta Center este estimat la peste 2,5 miliarde USD. Aproximativ 20.000 de oameni din 18 țări diferite au lucrat la acest proiect timp de 65 de milioane de ore de muncă. De remarcat că în acest timp nu a fost înregistrat niciun deces pe șantier!

Clădirea Centrul Lakhta este concepută să reziste la cutremure de până 9 grade pe scara Richter. Clădirea are 40 de lifturi care ating o viteză maximă de 8 metri / secundă. Aceste lifturi și conceptul de transport vertical adoptat în proiect asigură menținerea timpilor de așteptare a liftului în turnul zgârie-nori sub 30 de secunde, chiar și în orele de vârf.  Nu există informații precise despre numărul exact de vizitatori, Centrul Lakhta fiind în principal o clădire de birouri și nu este deschisă publicului larg pentru vizitare.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.