Catedrala Sf. Vasile din Piața Roșie din Moscova

Sursă imagine: via rare-gallery.com

De Weekend

Scris de T.F.

Cea mai faimoasă biserică din Moscova și cel mai cunoscut monument din Rusia este Catedrala Sf. Vasile Blajinul. Catedrala aparține Bisericii Ortodoxe Ruse și este un simbol al orașului și al arhitecturii ruse. Această minune arhitecturală este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO și este una dintre cele mai neobișnuite biserici din lume. Catedrala este formată de fapt din opt capele mai mici adunate în jurul celei principale, dedicate Sfântului Vasile. Catedrala este situată în Piața Roșie din Moscova.

Turnurile colorate ale catedralei au cupole aurite „în forma bulbului de ceapă”, deoarece această formă era potrivită pentru a face față zăpezii care, în această zonă din Rusia este un lucru obișnuit. Abia în secolul al XVII-lea, biserica a fost pictată în culorile pe care le vedem astăzi – nu mulți oameni știu că biserica originală era de fapt albă, pentru a se potrivi cu piatra albă a Kremlinului.

Piața Roșie separă Kremlinul, fosta reședință imperială, în prezent sediul președinției ruse, de zona comercială Kitay-gorod. Este locul din care pornesc, în toate direcțiile, marile străzi ale Moscovei și drumuri ale Rusiei, fiind de aceea considerată centrul Moscovei și al Rusiei. Moscova nu este singurul oraș rusesc ce deține o „piață roșie”. În Rusia mai sunt și alte orașe a căror piață centrală poartă tot denumirea de „Piața Roșie”.

Piața Roșie se află în centrul orașului Moscova. Această piață a fost denumită inițial după cuvântul rusesc „krasnyi”, care înseamnă frumos și nu roșu, cum mulți cred. Piața Roșie a fost construită în secolul al XV-lea în timpul domniei lui Ivan al III-lea, care a dorit să creeze un spațiu pentru evenimente publice și comerț în centrul orașului. Piața este mărginită de monumente și clădiri istorice importante, printre care se numără Catedrala Sf. Vasile și zidul Kremlinului.

Catedrala Sf. Vasile, cunoscută și sub numele de Catedrala Maicii Domnului, este situată la sud de Piața Roșie și este una dintre cele mai cunoscute clădiri din Moscova. Catedrala a fost construită între 1555 și 1561 la comanda țarului Ivan cel Groaznic pentru a comemora victoria sa asupra tătarilor din Kazan.

Arhitectul Barma și designerul Postnik Yakovlev au proiectat catedrala și se spune că Ivan cel Groaznic a ordonat să fie orbiți pentru a nu mai putea construi o altă clădire atât de impresionantă. Catedrala este alcătuită din opt capele și este renumită pentru cupolele sale colorate și arhitectura sa neobișnuită. Cupolele sunt acoperite cu tablă din cupru aurită

Clădirea este construită din cărămidă și este decorată cu picturi și sculpturi care reprezintă scene biblice și evenimente din istoria Rusiei. Catedrala este dedicată lui Vasile cel Mare, un sfânt al Bisericii Ortodoxe Ruse și protectorul Moscovei. Catedrala Sf. Vasile din Moscova nu a fost pictată de un artist anume, ci a fost decorată cu fresce și icoane de către mai mulți artiști necunoscuți. Aceste picturi în stilul tradițional ortodox rusesc au fost realizate în secolul al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea.

Destinația actuală a catedralei este aceea de a fi un loc de cult al Bisericii Ortodoxe Ruse, dar și o importantă atracție turistică. În catedrală se oficiază slujbe religioase și se țin ceremonii religioase speciale, precum nunți și botezuri. În plus, catedrala este deschisă pentru vizitare de către turiști, care pot admira arhitectura unică, frescele și icoanele din interior. Interiorul este relativ modest și puțin spectaculos. Catedrala are 19 clopote turnate în Rusia, dar și în Franța, Țările de Jos și Germania în anii 1547-1996.

În anul 1930, Lazar Kananovici, arhitectul celebrei Piețe Roșii, a propus ca biserica Sf. Vasile să fie dărâmată! A explicat acest lucru lui Stalin arătându-i o machetă cu noua piață și catedrala Sf. Vasile în mijloc. La un moment dat arhitectul a spus “Dacă am dărâma asta (catedrala), uite așa” și a aruncat-o de pe machetă. Stalin a privit, a rămas îngândurat un moment, și apoi a rostit faimoasele cuvintele care azi sunt proverbiale pentru moscoviți: „Lazar! Pune-o la loc!” Probabil că Stalin și-a adus aminte că în tinerețe a fost elev la seminarul teologic.

De-a lungul istoriei sale, catedrala a avut diverse alte destinații, în funcție de contextul social și politic al vremii. În perioada sovietică, catedrala a fost închisă ca loc de cult și a fost transformată într-un muzeu de stat. În această perioadă, icoanele și frescele au fost acoperite sau îndepărtate, iar interiorul catedralei a fost folosit pentru expoziții și alte evenimente culturale. În 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice, catedrala a fost redeschisă pentru cult și a fost readusă la starea sa inițială, prin restaurarea și curățarea frescelor și icoanelor. Catedrala are statut de muzeu și este în mod oficial o filială a Muzeului de Istorie de Stat.

Catedrala Sfântul Vasile din Moscova este o comoară națională și culturală a Rusiei și a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1990. Valoarea culturală și artistică a Catedralei Sfântul Vasile este dată în primul rând de arhitectura sa unică și de frumusețea frescelor și iconostasului său. Clădirea este considerată o capodoperă a stilului arhitectural rusesc tradițional și a influențat arhitectura religioasă a multor biserici și catedrale din Rusia și din alte țări. Frescele și icoanele interioare sunt printre cele mai importante exemple de artă religioasă din perioada medievală rusească și au fost restaurate și conservate cu mare grijă de-a lungul secolelor.

Catedrala a supraviețuit multor evenimente istorice importante, inclusiv incendii, dezastrelor naturale și războaielor, și a fost martorul unor evenimente importante din istoria Rusiei. Catedrala Sf. Vasile din Piața Roșie a devenit o destinație populară pentru turiștii și credincioșii din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.