sâmbătă, 15 iunie, 2024

Când crezi, poți muta munții! FCC UAV „ICIM“ Arad a întrerupt o mini eră

Distribuie articolul

„Marea provocare însă pentru antrenor, staff, suporteri din anturajul echipei e să reușească să le facă pe jucătoare să creadă cu adevărat că meciul 3 nu e o formalitate, că realmente pot nu doar să dea o replică pe măsură celor de la Sepsi ci chiar să le bată a doua oară consecutiv la ele acasă. Dacă Easley, Murray, Vitulova, Mititelu & co. merg la Sfântu Gheorghe cu atitudinea potrivită, orice se poate întâmpla.“ Acestea sunt rândurile cu care încheiam materialul dedicat meciului 2 al semifinalei dintre Sepsi Sic Sfântu Gheorghe și FCC UAV „ICIM“ Arad. Echipa covăsneană tocmai câștigase la Arad cu 66-55 și trimitea confruntarea în „decisiv“, care urma să se joace la Sfântu Gheorghe. Nu puține au fost vocile care au transmis atunci un semnal de resemnare, considerând că victoria din primul meci din „Sepsi Arena“ fusese o întâmplare și că multipla campioană a ultimilor ani repusese lucrurile pe făgașul „normal“ prin victoria de la Arad. Din fericire, anturajul echipei și fetele însele s-au încăpățânat să creadă că sunt echipa mai bună, cel puțin în acest moment, iar victoria de aseară, care a trimis echipa galben-albastră în finală, este o demonstrație concludentă a acestui fapt; pentru că, o victorie poate fi o întâmplare, dar când bați de două ori în deplasare aceeași echipă într-un interval de mai puțin de două săptămâni, nu prea mai ai nimic de demonstrat.

Partida de aseară a repetat în bună măsură scenariul de la meciul din 29 martie. Cele două echipe au început partida crispat, cu multe greșeli, în special pe faza de atac. Sigur, atunci când se marchează puțin pot fi scoase în evidență defensivele, însă realitatea e că în primele două sferturi ale partidei de aseară, dar în special în primul, jucătoarele ambelor echipe au ratat și din poziții clare iar scorul înregistrat pe tabelă după primele 10 minute (11-8) cam spune povestea corectă despre ineficiența sub panou a celor două echipe. Ambele formații au condus pe rând și au avut posibilitatea să se distanțeze dar au ratat momentele psihologice, asta până în finalul sfertului 2, când Sepsi a reușit să lege o serie de câteva punte și să intre cu un avantaj de +7 la pauza mare (29-22).

Partea a doua a meciului a fost mult mai disputată. Echipa noastră a ieșit jucat mult mai agresiv în defensivă și cu mai multă concentrare pe faza de atac, reușind astfel ca încet încet să se apropie pe tabelă de adversara sa. Ofensiva a fost declanșată în ultimele 2 minute ale sfertului 3, când de la 44-38, scorul ajunge la 45-44, lucru care a indus panica în tabăra gazdelor și a umplut de energie și încredere echipa noastră, care a început în aceeași manieră sfertul 4. Tereza Vitulova și Bianca Voica Nagy reușesc două triple consecutive și întorc tabela. Sala e înmărmurită și favoritele suporterilor din tribune nu reușesc să se adune. Vitulova și Mititelu continuă să lovească aduncând scorul la 47-55! Rolurile în jocul de-a șoarecele și pisica se inversează și este rândul lui Sepsi să înceapă cursa de urmărire. Timpul însă le este dușman iar fetele noastre evoluează cu un calm extraordinar, nelăsând niciun momennt garda jos. Probabil momentul psihologic al finalului de meci a fost în minutul 58,34 când la un ecart de doar 4 puncte, Bianca Voica Nagy scutură plasa coșului cu o aruncare de la distanță și sala e cuprinsă de o liniște de gheață. În ultimul minut, gazdele au faultat imediat pe fiecare atac al echipei noastre dar Easley, imperturbabilă, a marcat liberă după liberă după liberă iar meciul ia sfârșit cu scorul de 63-72. Aproape nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat, mai puțin fetele echipate în albastru și staff-ul lor, care dansează hora bucuriei în mijlocul terenului. Aradul a detonat bomba, e în finală după ce a eliminat Sepsi!

Cea mai bună jucătoare a echipei noastre a fost Tereza Vitulova, care și-a trecut în cont un double-double, fiind și jucătoarea din echipă cu cele mai multe puncte (19) și cele mai multe recuperări (11). Chiar dacă a marcat doar 8 puncte, americanca Taylor Murray a terminat și ea meciul cu niște cifre interesante: 10 puncte și 5 pase decisive (cele mai multe din echipă). La gazde, s-a remarcat pentru al treilea meci consecutiv Borislava Hristova, autoare a 23 de puncte, 11 recuperări și 7 pase decisive, bulgăroaica fiind de departe cea mai bună jucătoare în toate cele trei meciuri însă din fericire pentru noi, a rămas doar cu această consolare personală.

Sepsi Sic Sfântu Gheorghe – FCC Baschet UAV „ICIM“ Arad 63-72 (11-8, 18-14, 16-22, 18-28)
Sepsi: Hristova 23 (2×3), Nystrom 12 (1×3), Gereben 11 (1×3), Belegante 5 (1×3), Range (1×3), Jankovic 3, Dumitrescu 2, Armanu 2. A mai jucat: Cătinean. Pe bancă: L. Mikes, Veress, Toma. Antrenor: Zoran Mikes
Arad: Vitulova 19 (2×3), Easley 12, Voica Nagy 9 (2×3), Mititel 9, Biszak 8, Murray 8, Ghiță 7 (1×3). A mai jucat: Cucu. Pe bancă: Fleșer, Negru, Ciotir. Antrenor: Miroslav Popov
Arbitri: Alin Faur (Timișoara), Amalia Marchiș (Cluj), Matei Bănică (București). Comisar: Cătălin Burlacu (Ploiești)

Iată ce au declarat la final antrenorul și cea mai bună jucătoare a echipei noastre în partida de ieri:

Miroslav Popov: „Este o victorie mare pentru noi, pentru echipa noastră. În prima repriză nu am aruncat bine, am avut și noi și ei numeroase oportunități pe care nu le-am fructificat. Am fost foarte nervos pentru că nu am jucat așa cum ne-am antrenat. Am făcut foarte urât la vestiar. Le-am cerut să nu le mai fie teamă, să fie profeioniste plus alte câteva lucrui nebunești. Cred că au înțeles că nu jucau așa cum știau ele să o facă. În repriza a doua totul s-a schimbat, ne-am modificat abordarea și pas cu pas ne-am apropiat și am egalat. În sfertul 4 am aruncat foarte bine, Voica Nagy, Mititelu, Vitulova, Easley au marcat puncte importante iar când avem 4-5 jucătoare care înscriu în ultimele 8 minute ale meciului, e foarte greu să te aperi la noi. Am preluat controlul jocului și nu l-am mai cedat până la final.“

Tereza Vitulova: „Este incredibil. Am avut câteva probleme în prima repriză, am discutat la pauză cum să le remediem dar am revenit de la vestiare și am întors o diferență de 9 puncte. Sunt foarte mândră de această echipă, de faptul că am luptat împreună până la final. La pauză antrenorul ne-a îndemnat să fim unite, să colaborăm, să nu ne fie teamă să aruncăm și să muncim în apărare. Cred că am venit aici pregătite, am muncit foarte mult să ajungem aici. În meciul pierdut acasă nu am făcut jocul nostru obișnuit și ne-am dorit foarte mult să venim și să învingem aici.“

În finală FCC UAV „ICIM“ Arad va întâlni pe CSM CSU Contanța, echipă care a învins, tot după trei întâlniri, pe CSM Târgoviște (62-61 la Constanța, înfrângere cu 62-67 la Târgoviște și 71-66 din nou la Constanța). Finala se va juca pe sistemul „cel mai bun din 5 meciuri“. Duminică și marți (14 respectiv 16 aprilie) vor avea loc la Constanța primele două partide. Meciul 3 și (dacă e cazul) meciul 4 se vor juca la Arad pe 21 și 23 aprilie iar dacă finala va avea nevoie de un meci „decisiv“, acesta se va juca la Constanța pe 27 aprilie. Echipa constănțeană are avantajul terenului deoarece la finalul sezonului regulat a terminat campionatul pe locul 1 în timp ce echipa noastră s-a clasat pe locul 3.

Aceasta va fi cea de-a 18-a finală de campionat pe care o va disputa echipa arădeană, precedenta fiind jucată acum doi ani și pierdută în 5 meciuri în fața celor de la Sepsi. Din punct de vedere al acestui palmares, calificarea fetelor noastre în ultimul act nu pare a fi o performanță „istorică“, dar ea este mai mult decât remarcabilă prin prisma adversarului eliminat în semifinale. Sepsi este nu doar un club cu un buget de câteva ori mai mare decât cel al Aradului, nu este doar o echipă care în acest sezon a făcut instrucție în cupele europene cu adversare din țări cu baschet mult mai dezvoltat decât cel românesc, dar este și echipa care a jucat 9 finale consecutive, câștigându-le pe ultimele 8 dintre ele. Așadar Aradul a pus punct aseară unui deceniu de dominație cvasitotală a echipei covăsnene, iar acest lucru reprezintă în sine o performanță.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți