Bătrâna Doamnă, născută din iubire pentru fotbal, față în față cu fair-play-ul spectatorilor

Bătrâna Doamnă născută din iubire pentru fotbal

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Opinii Sport

Scris de T.F.

În general, echipele de fotbal au rezultate mai bune la meciurile de acasă. Acest lucru se datorează în mare măsură și spectatorilor, care susțin echipa și o motivează mai bine. Prezența spectatorilor și galeriei, mesajele transmise din tribună, au efect pozitiv asupra jucătorilor.

Fanii de aici sunt fantastici, te poartă spre victorie. De fapt, de asta joacă UTA la victorie mereu. În România rar vezi o așa atmosferă, ca la Arad„, spunea Dan Petrescu, după meciul de la Arad. Dar…

Duminică seara, la finalul meciului UTA – CFR Cluj, am asistat la momente reprobabile pe Arena „Francisc Neuman”. La ieșirea de pe teren a echipei CFR Cluj și a arbitrilor, au fost aruncate în teren foarte multe sticle din plastic și alte diverse obiecte. Unele dintre acestea au lovit inclusiv arbitrii partidei, care au ieșit încadrați de jandarmi. Cele mai multe au fost aruncate de la tribuna întâi. De fapt, nu contează de unde au fost aruncate, cât gestul celor care au făcut acest lucru. Foarte probabil se va lăsa cu sancțiuni pecuniare mari, nu vrem să ne gândim și la altceva mai grav.

Sigur, nu acești huligani reprezintă Aradul, ci mai degrabă spectatorii și galeria echipei UTA. Au fost camere pe stadion și cei vinovați ar trebui să fie identificați și interziși la meciuri! Mulți spectatori au dezaprobat aceste gesturi, dar ele au rămas și sigur arbitrii le-au consemnat la sfârșitul meciului. Este o pată neagră pe obrazul fotbalului arădean, după ce la începutul acestui campionat toată țara fost încântată de prestația și civilizația spectatorilor arădeni.

Despre UTA se vorbește cu respect de către toți amatorii de fotbal din România. O echipă care s-a născut din dragostea pentru fotbal a baronlui Francisc Neuman. O echipă iubită și respectată peste tot în România. Au vorbit frumos despre UTA mari scriitori ai României, de la Fănuș Neagu, la Adrian Păunescu. Poate în afară de Universitatea Craiova, celelalte echipe sunt iubite în funcție de conjunctură. Spectatorii de azi duc mai departe iubirea arătată pentru UTA de vechile generații din Arad. Dar, se poate și mai mult! Da, dezaprobăm încă odată lucrurile întâmplate la sfârșitul partidei de duminică seara.

Au călcat și jucat pe vechiul gazon al stadionului arădean câștigători de campionate naționale, europene, de Cupa Campionilor Europeni sau ai Cupei Intercontinentale. Ei au înnobilat gazonul și, alături de UTA, au adus glorie Aradului și au făcute istorie pe vechiul gazon arădean.

Credem că prezența pe gazonul stadionului Francisc Neuman a unor mari fotbaliști români ar trebui cinstită cum se cuvine de spectatorii arădeni și anunțată de crainicul meciului înaintea începerii partidei. Să nu uităm că unul din marii jucători ai echipei UTA a dat numele unui trofeu pentru fair-play acordat cu ani în urmă celui mai sportiv public din România: „Trofeul Petschovschi”. Trofeul transmisibil a fost acordat spectatorilor care au avut cea mai sportivă comportare la meciurile primei divizii. Acum, Aradul are cel mai frumos stadion, cei mai frumoși și civilizați spectatori. Incidentul de duminică sperăm să fie o întâmplare, deși astfel de ieșiri necontrolate ale unora, desigur, la scară mai mică, au avut loc și la finalul partidei cu Rapid.

Dan Petrescu, actualul antrenor de la CFR Cluj, a jucat 95 de meciuri la naționala României, marcând 12 goluri. A evoluat alături de naționala României la trei turnee finale: Mondialul din 1994, EURO 1996 și Mondialul din 1998. A vorbit frumos despre UTA și la sfârșitul meciului de duminică. Gheorghe Hagi – Farul Constanța – a jucat pentru naționala României la trei campionate mondiale în 1990, 1994 și 1998 și la trei campionate europene în 1984, 1996 și 2000. A avut 125 de prezențe pentru România, al doilea după Dorinel Munteanu. Ambii jucători au fost foarte apreciați la echipele unde au jucat, în țară sau străinătate.

Ne place sau nu, câștigă UTA sau nu, acești jucători au reprezentat România, dincolo de rivalitatea dintre cluburile pe care le reprezintă în acest moment. Prezența lor pe stadionul din Arad ar trebui cinstită cum se cuvine. Au fost jucători emblematici pentru România și trebuie să le acordăm respectul cuvenit. Fluierăturile și reproșurile trebuie adresate altor neaveniți în materie de fotbal care vin la Arad. Și sunt din păcate destui!

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.