vineri, 19 iulie, 2024

Aveți de gând să mergeți în pelerinaj la mănăstirile din județul Arad de „Sfântă Mărie”? Ce trebuie să știți înainte

Distribuie articolul

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad a aprobat o hotărâre (H. nr. 41/13.08.2020) care prevede mai multe măsuri specifice privind asigurarea ordinii și siguranței publice pe timpul slujbelor și procesiunilor religioase organizate la Mănăstirea Hodoș – Bodrog, Mănăstirea Simion Stâlpnicul Arad-Gai, Mănăstirea Feredeu și la Basilica Papală Maria Radna în zilele de 14 și 15 august 2020.

Astfel, dacă aveți de gând să mergeți în pelerinaj la una dintre mănăstirile enumerate mai sus, ar fi indicat să cunoașteți înainte care sunt măsurile adoptate de CJSU Arad.

Acestea sunt următoarele:

 1. Pe tot parcursul slujbelor și a procesiunilor religioase organizate este obligatorie purtarea măstii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura (atât în interiorul clădirilor cât și în spațiile deschise), de către toți participanții la slujbele și procesiunile religioase organizate în zilele de 14 și 15 august 2020, la Mănăstirea Hodoș – Bodrog, Mănăstirea Simion Stâlpnicul Arad-Gai, Mănăstirea Feredeu și la Basilica Papală Maria Radna.
 2. Se interzice organizarea de puncte comerciale fixe sau ambulante de vânzare a produselor de orice natură în incinta și pe traseul lăcașurilor de cult prevăzute la pct. 1, cu excepția magazinelor cu obiecte bisericești.
 3. Se interzice distribuirea de hrană, în sistem organizat, către credincioși sau în orice alte forme asimilate;
 4. Se interzice comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în incinta și pe traseul lăcașurilor de cult prevăzute la pct. 1;
 5. Se interzice distribuirea și/sau comercializarea de băuturi non-alcoolice în alte tipuri de recipiente decât cele îmbuteliate;
 6. Reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, ai Inspectoratului de Poliție Județean Arad – Serviciul Rutier și ai Inspectoratului de Stat în Transport Rutier vor amplasa filtre la toate intrările în județ, precum și pe traseele spre Mănăstirea Hodoș – Bodrog, Mănăstirea Simion Stâlpnicul Arad-Gai, Mănăstirea Feredeuși la Basilica Papală Maria Radna;
 7. Credincioșii se vor putea închina la icoane de la distanță, fără a avea contact cu icoanele sau cu alte obiecte bisericești;
 8. Vor fi amplasate un număr suficient de toalete ecologice, distribuite în mai multe locații din incinta lăcașelor de cult prevăzute la pct. 1, astfel încât să nu se creeze aglomerări de persoane în aceste incinte;
 9. Monitorizarea respectării tuturor măsurilor stabilite se va realiza prin mijloace specifice, inclusiv drone, coordonarea putând fi realizată, după caz, și prin intermediul Centrului de Comunicații Mobil, ce poate fi amplasat în aceste zone.
 10. Măsurile de ordine publică în sistem integrat, pe timpul afluirii credincioșilor spre lăcașurile de cult prevăzute la pct. 1, se vor asigura prin instituirea unor posturi și patrule, pentru prevenirea și descurajarea producerii unor fapte antisociale, pentru îndrumarea persoanelor, precum și pentru supravegherea respectării măsurilor de protecție și a distanțării fizice;
 11. Supravegherea, dirijarea și îndrumarea traficului rutier, inclusiv a mijloacelor de transport în comun se va asigura prin măsuri specifice;
 12. Se va asigura ordinea publică în zona lăcașurilor de cult prevăzute la pct. 1, pe toată durata slujbelor și a procesiunilor religioase, cu respectarea măsurilor de protecție și de distanțare fizică, precum și în zonele de campare a pelerinilor;
 13. Se vor organiza fluxuri separate de intrare/ieșire pentru accesul în anumite zone ale lăcașurilor de cult prevăzute la pct. 1;
 14. Se vor asigura echipaje de intervenție în scopul gestionării unor situații de risc sau pentru decongestionarea aglomerărilor de persoane.
 15. Procesiunile religioase se vor extinde pe parcursul mai multor intervale orare, în toate intervalele urmând a fi organizate inclusiv slujbe, astfel încât pelerinii să poată participa la oricare dintre ele, pentru a se evita aglomerările de persoane.
 16. Pe parcursul desfășurării procesiunilor religioase organizatorii au obligația de a asigura materiale de dezinfecție și de igienă personală.
 17. Dacă se constată că numărul pelerinilor aflați în incinta lăcașurilor de cult prezintă risc pentru sănătatea acestora și/sau ordinea publică, organizatorii au obligația de a lua măsurile necesare pentru diminuarea riscului.
 18. Slujbele religioase pot fi transmise de către posturile de televiziune locale sau în direct pe paginile rețelelor de socializare ale lăcașurilor de cult, în cazul în care există asemenea pagini.
 19. Efectivele de forțe de ordine vor fi suplimentate față de anii precedenți, având în vedere situația actuală și vor fi dispuse și alte măsuri specifice, în baza unui plan aprobat de către Prefectul Județului Arad, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Arad.
 20. În vederea asigurării liniștii și ordinii publice, lăcașurile de cult prevăzute la pct. 1 pot utiliza inclusiv voluntari de la organizații partenere.
 21. Serviciul Județean de Ambulanță Arad va asigura câte o ambulanță cu medic pentru fiecare lăcaș de cult pe toată durata slujbelor și a procesiunilor religioase, la locul de desfășurare a acestora.

Totodată, autoritățile locale pe raza cărora se află mănăstirile enumerate mai sus, dar nu numai, trebuie să știe următoarele:

Art. 1. (1) Se aprobă măsurile specifice privind asigurarea ordinii și siguranței publice pe timpul slujbelor religioase și a pelerinajelor din zilele de 14 și 15 august 2020 organizate la Mănăstirea Hodoș – Bodrog, Mănăstirea Simion Stâlpnicul Arad-Gai, Mănăstirea Feredeu și la Basilica Papală Maria Radna.

(2) Inspectoratul de Poliție Județean Arad, Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad, poliția locală, precum și primarii unităților administrativ-teritoriale Arad, Lipova, Șiria și Zădăreni sau înlocuitorii de drept ai acestora răspund de aplicarea întocmai a măsurilor specifice privind asigurarea ordinii și siguranței publice prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

Art. 2. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad va transmite prezenta hotărâre membrilor C.J.S.U. Arad, instituțiilor și autorităților publice implicate sau cu responsabilități în această materie spre conformare și informare, reprezentanților lăcașurilor de cult, precum și următoarelor unități administrativ-teritoriale: Municipiul Arad, Orașul Lipova, Comuna Șiria și Comuna Zădăreni.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți