Atât de „roz” e situația la UTA, că ANAF a pus sechestru pe bunurile clubului, iar restanțele salariale sunt cu lunile

Sport

Scris de Andrei Fuliaș

De luni de zile spunem și noi, dar și alte publicații sau chiar suporterii, că clubul UTA se confruntă cu probleme financiare, asta în timp ce toți reprezentanții clubului spun public faptul că totul este în regulă, că nu există restanțe, că nu există datorii, că nu sunt probleme de ordin financiar. Ei bine, probleme sunt, din toate punctele de vedere, atât pe plan sportiv, cât și pe plan financiar.

Nu ne-am mirat prea tare să aflăm, chiar din documente oficiale, că datoriile sunt mari, de ordinul milioanelor de euro. Spunem că nu ne-am mirat tocmai fiindcă managementul clubului s-a dovedit a fi unul păgubos, cu fiecare an care a trecut, cel puțin de la promovarea în prima ligă.

Ca să vă puteți face o idee, vom face o paralelă între veniturile și cheltuielile fiecăruia dintre acești ultimi trei ani.

Spre exemplu, în anul 2020, UTA înregistra venituri de 1.988.058 euro, dar cheltuia 2.572.523 euro. Observăm așadar o pierdere de aproape 600.000 de euro doar în anul 2020.

În anul 2021, clubul cheltuia 4.320.295 euro, deși în conturi îi intrau oficial doar 3.905.281 euro. Adică încă 415.000 de euro pierderi.

Nici anul 2022 n-a fost unul mai chibzuit, clubul încasând 6.191.766 euro, cheltuind însă 6.585.908 euro. Încă aproape 400.000 de euro pierderi și în 2022, deci.

Putem observa că, de la an la an, cheltuielile clubului UTA au fost tot mai mari, în vreme ce performanțele sportive tot mai proaste. Dacă în primul sezon, clubul cheltuia peste 2,5 milioane de euro, reușind ca la final de sezon să se claseze pe locul 8, în cel de-al doilea sezon, cu peste 4,3 milioane de euro cheltuiți, UTA s-a clasat la final de competiție doar pe locul 11. Cel de-al treilea sezon petrecut în prima ligă este sinonim cu poziționarea clubului pe marginea prăpastiei, atât din punct de vedere financiar, cu cheltuieli de peste 6,5 milioane de euro, cât și din punct de vedere sportiv, echipa clasându-se pe loc retrogradabil la finalul sezonului regular și pierzând prima partidă din Play-Out. În acest moment, UTA se află pe poziția a 14-a, însă la egalitate de puncte cu FC Argeș, formație aflată pe locul 15.

Și, totuși, deși pare că există un oarecare echilibru între venituri și cheltuieli, acest aspect este unul doar parțial real, fiindcă, atât în 2021, cât și în 2022, în conturile clubului au intrat sume importante de bani care nu erau socotite de nimeni. În 2021 UTA încasa peste 700.000 de euro din transferul lui Dennis Man de la FCSB la Parma. Iar aici trebuie spus că aceeași sumă a luat-o și Ateltico Arad (adică Alexandru Meszar). De asemenea, în anul 2022, în conturile clubului intrau puțin peste 1 milion de euro din transferul lui David Miculescu la FCSB. Aici reamintim că, deși transferul lui Miculescu i-a costat pe cei de la FCSB 1,7 milioane de euro, 40% din bani s-au dus către Electrica Timișoara, club deținut de Valentin Miculescu, tatăl lui David. Așadar, dacă scoatem aceste venituri neprevăzute, discrepanța dintre venituri și cheltuieli pe 2021 ar fi de peste 1,1 milioane de euro, iar în 2022 de aproximativ 1,4 milioane de euro. Și ne putem da seama și de unde au apărut o parte dintre aceste cheltuieli uriașe ale clubului, din moment ce au fost aduși antrenori și jucători plătiți cu 10.000, 11.000 sau 13.000 de euro pe lună. Culmea situației fiind că exact acești indivizi extrem de bine plătiți au dat cel mai slab randament (Ilie Poenaru, Claudiu Keșeru, Orhan Ademi sau Wilie Barbosa), în vreme ce la polul opus, atât din punct de vedere al salariilor, cât și al randamentului, se află jucători precum Rareș Pop (remunerat până de curând cu 600 de euro) sau Philip Otele (5.700 de euro). Deci, cam așa arată un „bun” management.

Restanțe salariale cu lunile

Încă de prin toamna anului trecut spunem faptul că, la nivelul clubului UTA, există restanțe salariale. În tot acest timp, reprezentanții clubului au negat acest lucru, susținând mereu că nu există probleme financiare și că totul este în regulă. În regulă nu este și ne asumăm când afirmăm acest lucru. Informațiile noastre arătau, exact așa cum spuneam, că există restanțe la nivel salarial încă din 2022. Aceleași informații pe care ne bazăm arată că, în acest moment, mare parte din jucători au restanțe salariale de două luni. De ce două luni? Este cât se poate de simplu. UTA are în lot o mulțime de jucători străini, iar legea spune că, orice jucător străin care nu și-a luat salariul de cel puțin trei luni își poate depune un memoriu și devine automat jucător liber. Așadar, aceasta este explicația pentru care conducerea clubului încearcă să mențină restanțele la cel mult două luni, fiindcă dacă restanțele ajung la trei luni, UTA poate rămâne rapid fără aproape jumătate din lot.

Totodată, înțelegem că restanțele salariale există și la nivelul staff-ului tehnic și altor angajați din club. Iar aici, în cazul acestora, vorbim chiar și de restanțe salariale ce se apropie de patru luni. Dacă în cazul jucătorilor două luni fără salariu pare multicel, în cazul unora din staff sau altor angajați ai clubului situația este chiar dramatică. Prin comparație, un jucător (cu excepția juniorilor) câștigă între 5.000 și 13.000 de euro, iar dacă e chibzuit în cheltuirea banilor, ar putea să se descurce două luni și să trăiască din eventualele economii. Ei bine, nu aceeași este situația unora care trăiesc din salarii care variază între 1.500 de lei și 1.500 de euro. Dacă este să vorbim despre angajați din staff-ul tehnic, un om al cărui salariu este de 1.000-1.500 de euro și care poate nici nu este arădean, dacă nu-și primește salariul vreme de 3-4 luni, efectiv moare de foame. În ceea ce îi privește pe angajații care au salarii de genul 1.500 – 2.000 sau 2.500 de lei, n-ar fi prea multe de zis…

Sechestru pe bunurile clubului

Ei, și dacă ați crezut că restanțele salariale sunt singurele probleme la nivelul clubului UTA, iată că nu este așa. Se pare că, la începutul acestei luni, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Arad le-a dat „șah” lui Alexandru Meszar și aghiotanților acestuia, contrazicând cât se poate de clar afirmațiile repetate potrivit cărora nu ar fi probleme.

Mai exact, pe 2 martie 2023, ANAF a pus sechestru asigurator pe o sumedenie de bunuri mobile. Vorbim aici despre un sechestru asigurator pentru bunuri mobile instituit pentru suma de 3.095.766 lei (peste 600.000 de euro). Printre bunurile sechestrate se numără o mașină, telefoane mobile, unități de calculator, laptopuri, imprimante, mobilier, dar mai ales aparatură folosită pentru antrenamentele și recuperarea jucătorilor.

Iată și lista bunurilor pe care cei de la ANAF au pus sechestru asigurator: Autoturism Chevrolet Captiva; Aerify Cryo System (aparat de recuperare); Aparat multifuncțional HP (imprimantă multifuncțională); Bandă de alergare Spartan; Bazin Hidromasaj – Tropic Seas Spas; Cărucior irigații – Perrot Rollcart V3 cu aspersor; Copiator Konica Minolta Laser Color A3; Cryosauna model clasic (aparat de recuperare); Elliptical Performance (aparat de fitness); Ergometru (aparat de fitness); GPS profesional pentru antrenament și competiție model Apex; HP Z440 Workstation Intel Xeon Hexa Core E-1650 (unitate computer); Laptop Asus X509JA-EJ03R 15, 17, 8/512GB SSD; Laptop Dell I5/DDR4/SSD 15.6′ + Windows 10Pro (2 buc); Laptop Dell I7/DDR4/SSD 15.6′ + Windows 10Pro (2 buc); Mașină cuburi de gheață 90kg; Mobilier pentru muzeu; Notmatec – aparat pentru masaj; Potentiator forta; Rețea internet Wi-Fi; Samsung Galaxy Note 20 256 GB Grey (telefon); Sanie pentru viteză (sanie pentru antrenament); Saună; Sistem Workstation HP Z440 + Licență Microsoft Pro (unitate computer); Samsung Galaxy S20 4G 128 GB Grey (telefon); Samsung Galaxy Note 8 Gold (telefon).

Așadar, situația devine tot mai nasoală pentru clubul UTA, iar asta în timp ce Alexandru Meszar respinge categoric investitorii privați care își doresc să bage bani în club, alegând totuși să își bage nevasta în conducerea clubului sau indivizi precum Călin Costea. Dar despre aceste lucruri puteți citi mai multe cu un singur click aici: O mare pată de rușine pe blazonul clubului UTA | O zi care va intra în istoria clubului ca fiind o zi infamă.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.