O mare pată de rușine pe blazonul clubului UTA | O zi care va intra în istoria clubului ca fiind o zi infamă

Sport

Scris de Andrei Fuliaș

Ziua de 20 martie 2023 va rămâne în istorie, atât în ceea ce privește clubul UTA, cât și Aradul în sine, ca fiind o zi infamă. Este ziua în care Alexandru Meszar, de la sine putere, a decis să facă oficial o mutare care nu este nimic altceva, decât o mare pată de rușine pe blazonul clubului UTA.

Mai exact, Florian Voinea, marioneta lui Meszar din fruntea clubului, a convocat Adunarea Generală a AFC UTA (Asociația Fotbal Club UTA Arad) pentru această zi de luni, 20 martie 2023. Vorbim despre o întrunire a celor care până ieri făceau parte din această asociație, anume: Alexandru Meszar, Alexandra Lucaci (mâna dreaptă a lui Meszar, cea care ocupa posturile de manager la Atletico, asistent manager la UTA și director de vânzări la Inter Sport – firma lui Meszar), Florian Voinea (cel care în acte este președintele clubului UTA, dar care în realitate are o putere de decizie aproape nulă) și Asociația Suporter Club UTA (SCU – reprezentată de președintele asociației). Ei bine, cei menționați urmau să stea la masă și să își exprime votul pe mai multe puncte puse pe ordinea de zi chiar de grupul „Meszar&co”. Supriză, însă, deoarece la ședință a ajuns în persoană doar Claudiu Negru, președintele SCU, Meszar, Lucaci și Voinea fiind reprezentați de avocatul Ione Dan Lanevschi. Putem trage astfel concluzia că Meszar, Lucaci și Voinea n-au vrut sau poate n-au avut curajul de a sta față în față cu reprezentantul suporterilor, alegând să-și împuternicească avocatul. Cum era normal, la ședință s-a dus de urgență și avocatul Radu Buda, din partea SCU, pentru ca discuțiile să poată fi duse de la egal la egal, în termeni avocățești.

Până aici, cu excepția faptului că Meszar și aghiotanții lui n-au vrut să dea ochii cu reprezentantul suporterilor, putem spune că lucrurile sunt într-o oarecare sferă de normalitate. Surpriza de pe ordinea de zi a venit însă încă de la primul punct: „Primirea de membrii în asociație, a persoanelor care au formulat cereri de adeziune”. Un punct plin de ipocrizie, date fiind circumstanțele. În ciuda opoziției lui Claudiu Negru, președintele SCU, s-a decis introducerea în AFC UTA a Gabrielei Meszar, a lui Călin Costea și a lui Dorin Stana. Este incredibil nivelul la care a fost coborât acest club, unde un individ precum Alexandru Meszar își permite să nu se mai ferească de ochii lumii și, într-o demonstrație de miserupism, își numește nevasta ca membru în AFC UTA. De altfel, Gabriela Meszar era și până acum în interiorul clubului, angajată pe postul de „ticketing manager”. Desigur, în acest club mai toți sunt manageri și directori, indiferent că vând bilete sau mută scaune și garduri. Dumneavoastră realizați la ce nivel s-a ajuns? Ca un individ ca Meszar, care a acaparat clubul, care a ajuns nu să bage bani în club, ci să facă bani pe spatele clubului, să-și bage efectiv nevasta în conducerea clubului.

Următorul pe listă, Călin Costea, individul care în urmă cu niște ani, aparent fără motiv, a înregistrat la OSIM niște înșiruiri de litere (F.C. UTA 1945, respectiv F.C. UTA), încercând aparent să pretindă că deține marca „UTA”. Cu ce scop? Putem doar să ne întrebăm ce om de bună credință încearcă să își însușească un brand, cel mai important brand al Aradului? Or aici nu poate fi vorba despre bună credință, ba dimpotrivă. Mai mult, același Călin Costea a încercat, anul trecut, să își vândă „mărcile”, țintele fiind, pe rând, Cătălin Juncan și Simion Apreutese (oamenii de afaceri arădeni care și-au manifestat intenția clară de a investi la UTA), respectiv reprezentanții Suporter Club UTA. Cum n-a reușit să păcălească pe nimeni, fiindcă toată lumea și-a dat seama că acele presupuse mărci sunt lipsite de valoare, în momentul în care Suporter Club UTA a decis să retragă lui Meszar și găștii acestuia dreptul de comercializare a mărcii „UTA”, Călin Costea chipurile i le-ar fi făcut cadou lui Meszar. Era absurd ca cineva să creadă că, după ce a încercat să le vândă altora, Călin Costea și-a cedat gratuit literele. Și vedem acum că, cel mai probabil, introducerea lui Costea în AFC UTA este plata sau o parte din plată pentru cedarea acelor litere. Am putea să-i facem chiar și o caracterizare lui Călin Costea, dar nu credem că este necesar, fiindcă arădenii știu bine cine este acesta și „ce-i poate pielea”.

Cel de-al treilea personaj este Dorin Stana, un alt angajat al clubului, pe poziția de team-manager. Spre deosebire de Gabriela Meszar și Călin Costea, despre Stana putem măcar să spunem că omul e utist și că are legătură cu fotbalul. Totuși, acesta și-a creat imaginea unui tip destul de servil și, mai mult, reamintim cum același Dorin Stana a fost implicat într-o combinație dubioasă, în care acesta era reprezentantul pe SEAP al Hotelului „Subcetate”, în vreme ce UTA (clubul care l-a angajat pe Stana) vira o groază de bani hotelului pentru cazări și mese.

Începând de luni, odată cu aceste mișcări, nu puțini sunt cei care își pun întrebări referitoare la scopul introducerii în AFC UTA a celor trei. Trebuie spus că Meszar avea oricum majoritate, atât în Adunarea Generală a AFC UTA, unde raportul de forțe era de 3 la 1, cât și în Consiliul Director al AFC UTA, unde raportul era de 2 la 1. Să însemne oare faptul că Alexandru Meszar nu mai are pe deplină încredere în Alexandra Lucaci și Florian Voinea și că se teme că cei doi ar putea oricând să nu-i mai gireze toate deciziile, din diferite posibile temeri? În Călin Costea bănuim că oricum n-avea încredere maximă, dar chiar și așa, Meszar tot controla AFC UTA. Ce putem constata cu certitudine este că, cel puțin momentan, Meszar controlează cel puțin cinci voturi în AFC UTA (Alexandru Meszar, Gabriela Meszar, Florian Voinea, Alexandra Lucaci și Dorin Stana), cu un Călin Costea care momentan este de partea lui Meszar, dar care în urmă cu nici un an îl făcea în toate felurile, participând inclusiv la protestul „UTA liberă” și chiar punând la dispoziția organizatorilor sistemul de sonorizare, respectiv cu reprezentantul Suporter Club UTA de partea adversă.

Ce mai trebuie menționat aici este și faptul că, începând de ieri, Suporter Club UTA nu mai face parte din Consiliul Director al AFC UTA, noua structură urmând să fie compusă din Alexandru Meszar (care nu făcea parte din CD), Alexandra Lucaci și Florian Voinea.

„O zi care va trăi în infamie”

Ca să-l parafrazăm pe Franklin D. Roosevelt, cu celebrul discurs ținut în fața Congresului SUA, imediat după ce japonezii au bombardat baza de la Pearl Harbor, când spunea că acea dată, acea zi, va trăi în infamie („a date which will live in infamy”). Ziua de 20 martie 2023 a devenit cu atât mai tristă, cu cât, la doar câteva ore de la deciziile infame ale găștii Meszar, a venit tragica veste a decesului lui Nicolae Bara. Numele lui Nicolae Bara va rămâne în istoria clubului UTA, ca fiind omul care a condus destinele clubului în perioada 2006-2008, atunci când clubul a fost salvat practic de pe marginea prăpastiei și readus în elita fotbalului românesc. Practic, Nicolae Bara a fost ultimul investitor privat atutentic al clubului arădean. Un personaj decent, care nu și-a făcut imagine pe spatele clubului și care, spre deosebire de indivizi precum Alexandru Meszar, a renunțat la creditările pe care le făcuse clubului, ba chiar a încercat ca, inclusiv în momentul în care politicienii arădeni l-au îndepărtat cumva de Arad, să lase clubul pe mâini bune, lăsând brandul „UTA” în cele din urmă Asociației Suporter Club UTA. Putem spune astfel că, inclusiv existența de astăzi a clubului, i se datorează într-o bună măsură lui Nicolae Bara, fiindcă, dacă acesta nu ar fi lăsat marca „UTA” celor din SCU, nu se știe ce se putea întâmpla în perioada în care indivizi precum Adrian Marțean au pus mâinile pe clubul arădean.

Cum spuneam, Nicolae Bara a fost un om decent, care a dovedit că iubește UTA, chiar și când alții nu l-au dorit. După plecarea de la UTA, s-a retras la Viena, în liniște, dar a vorbit mereu frumos despre clubul pe care îl iubea. De asemenea, ori de câte ori venea în România, se oprea pe la Arad. Nu de puține ori încerca să ajungă și la partidele Bătrânei Doamne. Îi era dor de fotbal, dor de UTA. Așa se face că, în luna decembrie a anului trecut, văzând că UTA se îndreaptă din nou vertiginos spre prăpastie, văzând că Meszar a trântit ușa în nas grupului „NextGen”, acesta și-a manifestat dorința de a se implica din nou și de a încerca din nou să pună umărul la salvarea de la dezastru a clubului. Doar că, din păcate, Meszar (susținut de politicieni precum Gheorghe Falcă sau Sergiu Bîlcea și de PNL, dar și de socrul cu influențe în UDMR) i-a trântit și lui Nicolae Bara ușa în nas. Cu eleganța care îl caracteriza, Nicolae Bara a evitat să spună asta în public, preferând să o facă doar în cercuri restrânse sau în privat. Public, acesta a spus doar că i s-a dat impresia că clubul este unul stabil și că UTA nu are nevoie de el.

Bara, investitorii și alți suporteri n-au fost buni

Constatăm cu toții, din păcate, că grupul „NextGen”, adică grupul de investitori format din Simion Apreutese, Cătălin Juncan, Rudi Vizental și Marius Grada, oameni de afaceri arădeni, oameni care puteau aduce un aport considerabil clubului, n-au fost buni pentru UTA. Sau, mai bine zis, n-au fost buni pentru Meszar și gașca lui politică. Asta deși acești oameni au fost alături de club inclusiv financiar, lucru pe care nici măcar Meszar nu l-a făcut, darămite acoliții acestuia. Mai mult, acești oameni sunt cunoscuți ca fiind utiști, un aspect care ar trebui să fie important. Deci, lor Meszar le-a trântit ușa în nas.

„În urma unei analize profunde, am luat decizia ca asocierea cu noii parteneri, oameni de afaceri din țară și străinătate, să nu aibă loc. Această asociere, în forma agreată de dânșii, ar fi creat ambiții, orgolii și grupulețe atât în interiorul clubului cât și la nivel local, exact de ce UTA nu are nevoie. Clubul și echipa au nevoie de unitate, liniște, continuitate și stabilitate – imperios necesare pentru performanță. Este decizia pe care mi-o asum în primul rând pentru binele echipei și pentru parteneriatele vechi și stabile. MERGEM ÎNAINTE!”, transmitea Alexandru Meszar pe 15 iunie 2022. De fapt, era exact lucrul de care Meszar și acoliții lui nu aveau nevoie, nu clubul UTA.

Reamintim și faptul că, în toamna anului trecut, un grup de suporteri, în frunte cu doctorul Adrian Dărăbanțiu, și-au manifestat dorința de a deveni membri ai AFC UTA. Ba chiar au depus cereri de adeziune în acest sens, chiar la sediul clubului. Și ce credeți că s-a întâmplat? Evident, Meszar le-a trântit și lor ușa în nas. Mai exact, aceștia au primit câte un document sub semnătura lui Florian Voinea, în care li se transmitea că „Prin prezenta, clubul nostru vă transmite că ne bucură interesul manifestat de d-voastră, vis-a-vis de destinele clubului. Vă informăm că solicitarea înaintată de d-voastră nu a fost aprobată din mai multe motive obiective”. Atât și nimic mai mult! Practic, Meszar, prin Voinea, le-a transmis acestora că clubul este al lor și că nu îi primesc în club. Motivele? Pesemne că doar „obiective”, fără a se sinchisi cineva să le și detalieze. Dar de ce ar fi nevoie ca cineva să dea explicații, din moment ce și-au luat clubul „la purtător”?…

Cum spuneam, în luna decembrie, Nicolae Bara anunța oficial că a transmis o scrisoare de intenție pe adresa clubului, prin care își manifesta dorința de a se implica la UTA, inclusiv din punct de vedere financiar.

Scrisoarea de intenție am trimis-o de ceva vreme. Pot să vă spun că sunt dispus să mă implic la UTA în orice fel. Da, chiar și să preiau clubul, nu ascund acest lucru. Însă, momentan, suntem în faza de cunoaștere, eu nu-l știam pe Alexandru Meszar. Am discutat cu el atât ieri, cât și azi. Nu am să vă declar nimic spectaculos. Discutăm. V-am spus, dorim să ne cunoaștem, discuțiile rămân deschise, eu plec acasă, în Austria. A rămas că vin și la meciul cu Botoșani, vedem ce va fi până atunci. Doar să știți că nu am nevoie de publicitate, nu vreau să-mi fac reclamă. Nici nu știu, de fapt, dacă UTA are nevoie de mine. Văd că acest club e pe picioarele lui. Dacă mă întrebați de eventuali noi investitori, da, aș intra imediat în discuții cu oricine care e dispus să investească, declara Nicolae Bara în 28 ianuarie, pentru aradon.ro. 

Ulterior, Nicolae Bara recunoscuse în discuții private faptul că a simțit că nu este dorit la UTA de către actuala conducere. Iar acest lucru l-am putut anticipa cu toții și am putut vedea că nimic nu s-a mai întâmplat, iar Nicolae Bara și-a văzut de treabă și a plecat acasă, la Viena, că doar nu putea intra cu forța în club.

Concluzionăm, așadar, că Gabriela Meszar și Călin Costea, în opinia celor care și-au luat UTA pe persoană fizică, sunt mai îndreptățiți să adere la AFC UTA, decât Simion Apreutese, Cătălin Juncan, Rudi Vizental, Nicolae Bara, dr. Adrian Dărăbanțiu sau alți suporteri.

În final ne rămâne doar să ne întrebăm și să vă întrebăm și pe dumneavoastră, care o fi plusul pe care nevasta lui Meszar și Costea îl aduc clubului UTA, față de grupul NextGen, Bara sau alți suporteri?

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.