Am vrut să apărăm „puținul“ și ne întoarcem acasă cu „nimicul“

Sursă imagine: prosport.ro

Sport

Scris de Giuliano Junc

Unul dintre clișeele verbale favorite ale comentatorilor sportivi din anii 80-90 era cel cu echipa X care „și-a dorit mai mult victoria“. Aceeași impresie o avem și noi la finalul meciului din această seară dintre Poli Iași și UTA, unul în care echipa noastră, după 30 de minute bune, a părut că se mulțumește cu rezultatul de egalitate înscris pe tabelă. Gazdele au fost, în special în repriza secundă, echipa mai determinată să câștige în tot ceea ce a făcut și până la urmă rezultatul final le-a răsplătit această atitudine.

Din păcate echipa noastră a fost în această seară sub nivelul ei din ultima vreme la toate compartimentele. Atacul a terminat meciul cu 0 în dreptul său deși a beneficiat de 3-4 ocazii mari în prima repriză alte 1-2 în cea secundă. Din păcate fie erorile tehnice fie indeciziile la finalizare au păstrat tabela imaculată în dreptul nostru. Linia noastră de mijloc la fel a ținut doar 30 de minute după care Carp și Mihai au devenit jaloane și UTA a fost împinsă tot mai tare înspre propriul careu. Lucrurile s-au echilibrat provizoriu odată cu intrarea lui Freitas însă doar pentru 10-15 minute. Iar în defensivă, dincolo de câteva intervenții individuale bune, jocul apărării noastre a fost caracterizat de o prea mare lejeritate în marcaj. Jucătorii ofensivi ai Iașiului au fost găsiți de prea multe ori nemarcați în careu până ce oportunitatea a fost atât de mare încât Harrison nu mai avea cum să greșească ținta. Poate singurul jucător care a fost la nivelul său obișnuit a fost Florin Iacob, care a reușit din nou să scoată 3 mingi grele.

Din păcate astăzi nici Mircea Rednic nu a părut mai inspirat decât echipa. Observând că echipa sa este dominată copios în startul reprizei secunde, antrenorul Bătrânei Doamne a mutat defensiv, preferând să treacă într-un sistem 3-5-2, cu trei mijlocași centrali eminamente defensivi: Mihai, Freitas și Carp. Pe moment mutarea a avut un oarecare succes în sensul că UTA a blocat pericolul creat de ieșeni pe mijlocul frontului de atac însă pe termen lung faptul că UTA nu a mai ținut aproape deloc de minge a făcut ca Iașiul să găsească din nou drumul spre poartă și în cele din urmă spre gol. Rednic a încercat să replice jocul de la Cluj cu CFR doar că de data acesta defensiva sa nu a mai funcționat la fel de bine. Singurul lucru care s-a păstrat din Gruia a fost reprezentat de nesincronizările dintre Omondi și Cooper pe contraatac, cei doi nearătând o „chimie“ foarte bună, asta pe lângă greșelile indivduale în situații de ofertante în careul advers. De asemenea, n-am înțeles de ce, în condițiile în care echipa sa luase gol și nu reușea să creeze pericol la poarta adversă (era și greu cu trei mijlocași defensivi în teren), Mircea Rednic a așteptat 10 minute pentru introducerea lui Rareș Pop. Intrarea puștiului în minutul 87 a fost tardivă din păcate.

Și, dacă am început cu un clișeu al comentatorilor sportivi, să terminăm cu un proverb… întors invers. Înțelepciunea populară spune că dacă alergi după doi iepuri riști să nu prinzi niciunul. Iată că UTA a alergat după unul singur, meciul de campionat, și l-a ratat și pe acesta. Abordarea prudentă a meciului decisiv din Cupa României cu FC Voluntari nu a avut efectul scontat, jucătorii menajați în respectiva partidă neavând astăzi o prestație pe măsura așteptărilor pe care ei singuri le-au creat prin evoluția lor din meciurile trecute. UTA coboară în spatele Politehnicii Iași în urma acestei înfrângeri și, dacă vrea să aibă o vacanță de iarnă relativ liniștită, trebuie să scoată ceva din ultimele două partide ale anului, cele cu Universitatea Craiova și Farul Constanța.

Politehnica Iași – UTA 1-0 (0-0)
Superliga 2023-2024, Sezon regular, Etapa 19
Vineri 08.12.2023, ora 19:00
Iași, Stadion „Emil Alexandrescu“

A marcat: Harrison (78)
Cartonașe galbene: Ilie, Katanec, R. Ion / Freitas, Micovschi, Rednic (pe bancă)

Poli Iași: Lung Jr (cpt) – Martac, Ilie, Katanec (69. Ștefanovic), Ispas – Jatoba (90+5. Tincu), Marchioni, Roman (90+5. R. Ion) – Gheorghiță (69. Buș), Harrison, Phelipe (90. Itu). Rezerve: Ailenei – Hrib, Farcaș, Ciobanu. Antrenor: Leo Grozavau

UTA: Fl. Iacob (cpt) – Căpușă, Conte, Benga, Abeid – Carp (88. Pop), C. Mihai – Micovschi, Fabry (57. Freitas), Omondi – Luckassen (11. Cooper). Rezerve: Kucher – Rodrigues, Stolnik, Marku, Ofosu, Stanciu. Antrenor: Mircea Rednic

Arbitru central: Marcel Bîrsan (București)
Asistent 1: Ovidiu Artene (Vaslui)
Asistent 2: Vladimir Urzică (Piatra Neamț)
Oficial 4: Andrei Antonie (București)
Arbitru VAR: Horațiu Feșnic (Cluj)
Asistent VAR: Doru Lucaciu (Cluj)
Observator arbitraj (FRF): Liviu Ciubotariu (Galați)
Observaror joc (LPF): Marian Ivan (Brașov)

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.