vineri, 5 iulie, 2024

A murit Jackie Ionescu!

Distribuie articolul

Aseară s-a stins din viață, la vârsta de 88 de ani, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de fotbal din România, Jackie Ionescu. Acesta a fost fotbalist, antrenor și analist. Printre echipele pe care le-a antrenat s-a aflat și UTA, cel plecat dintre noi având pe banca „textiliștilor“ două mandate: în perioada 1977-1979 și 1996-1997. Chiar dacă niciunul dintre acestea nu a fost încununat de succes și chiar dacă afinitatea sa față de marea rivală a UTA-ei, Poli, a fost mereu franc mărturisită, Jackie Ionescu a fost mereu respectat de publicul arădean pentru competența sa și pentru felul în care a reprezentat și promovat fotbalul din vestul țării, pe care l-a văzut mereu ca o formă de opoziție față de centralismul și dominația Bucureștiului.

Ion V. Ionescu, s-a născut pe 2 mai 1936 la Rudna, în județul Timiș și cea mai mare parte a carierei sale, atât cea de fotbalist cât și cea de antrenor, a fost legată de fotbalul timișorean și în special de clubul alb-violet. A jucat la Poli între 1945-1954 iar apoi a stat pe banca echipei de suflet în 5 mandate: 1972-1975, 1980-1983, 1986-1988, 1991-1992 și 1997-2002. În 1980 a câștigat cu Poli, Cupa României. Tot din perioada când antrena echipa alb-violetă datează și una dintre cele mai mari controverse din fotbalul românesc. În sezonul 1987-1988, Poli învingea Dimano la Timișoara cu 2-1 dar retrograda în Divizia B la capătul acelui sezon. După Revoluție, Jackie Ionescu l-a acuzat în mai multe rânduri pe Mircea Lucescu, antrenorul celor de la Dinamo în acea vreme, că încă de la finalul partidei pierdute pe Bega, i-a amenințat pe timișoreni cu retrogradarea. Jackie Ionescu a susținut mereu că retrogradarea lui Poli din acest an a fost decisă în culise, în multe dintre partidele pierdute de timișoreni, aceștia fiind dezavantajați de arbitraj.

A mai jucat la Progresul Sibiu, Sportul Studențesc și Dinamo Obor iar cariera de antrenor și-a mai legat-o de cluburile Jiul Petroșani, CFR Timișoara, FCM Reșița, Aurul Brad, Corvinul Hunedoara, Sportul Studențesc și Progresul București. De asemenea, a antrenat echipa națională universitară a României, câștigătoare în 1974 a Cupei Mondiale pentru acest tip de selecționate.

A scris mai multe cărți cu tematica fotbal, în care a abordat metodele de pregătire tehnico-tactică a echipelor, la două dintre ele, „Tactica azi“ și „Concepția de joc“, colaborând cu Cornel Dinu. De asemenea, mai are în „palmaresul“ scriitoricesc cartea „Metode și mijloace de antrenament“ în colaborare cu fostul antrenor al Naționalei din anii 70, Angelo Niculescu dar și titlurile „Tehnica și tactica jocului“ respectiv „O minge de fotbal în Turnul Babel“.

În ultimii ani a fost invitat permanent în emisiunea „În prelungiri“ realizată de Florin Mihoc la TVR Timișoara, unde a analizat mereu critic dar argumentat nivelul în continuă scădere al fotbalului românesc, atât din punct de vedere tehnic, cât și organizatori și moral.

Odihnească-se în pace!

Distribuie articolul

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți