Elevii Colegiului de Arte “Sabin Drăgoi” Arad au participat, fiind însoțiți de către trei profesori de specialitate, în mobilitatea pentru învățare de scurtă durată, din cadrul proiectului ERASMUS+2023-1-RO01-KA121-VET-000115954, în perioada 22 ianuarie- 2 februarie 2024, desfășurată în Granada, Spania. Activităţile de învățare desfăşurate de grupul celor 28 elevi, participanţi la mobilitatea de scurtă durată s-au desfășurat pe grupe în funcție de specializare: muzică, arte plastice-design vestimentar și arhitectură.
Elevii au desfașurat activități de practică în firmele spaniole, aplicând cu succes ceea ce au dobândit pe parcursul orelor de specialitate. Aceștia și-au facut o idee despre ce însemnă piața muncii și modul în care pot să îmbine armonios, competențele și abilitățile dobândite prin educația artistico-vocațională, talentul, creativitatea, transmiterea de emoții și identificarea unei cariere în domeniile de interes. Activitățile mobilității au fost completate de cele ale celor 3 profesorilor de specialitate, care au asistat la activitățile elevilor, au proiectat activități didactice pe baza elementelor observate în stagiu, realizandu-se astfel un transfer de bune practici în procesul de predare-învățare al disciplinelor artistice de specialitate.
Cei 9 elevi, de la arte plastice, pe parcursul celor 2 săptămâni, au învățat să realizeze produse decorative textile și vestimentare, să realizeze tipare, să croiască și să coase la mașină, respectand pașii și tehnica specifică, în cadrul atelierului Ortizgranada.
Grupa de arhitectură și arte decorative, formată din 9 elevi, a exersat utilizarea unor elemente ale programului AUTO-CAD, cu arhitectul Ignacio Jesús Polo Castillo. Pe parcursul stagiului elevii au realizat diferite obiecte 2D și 3D, de design interior sau peisagistic.
Cei 10 elevi de la muzică și-au perfecționat tehnica interpretative, prin descifrarea şi înțelegerea creației muzicale spaniole, care îmbină pasiunea muzicii flamenco cu elementele de creație clasică sau muzică contemporană, sub bagheta dirijorului Ruben Perz de la Școala de Muzică Vento, Granada, susținând și un concert final în 1 februarie 2024.
Atât pentru elevii, cât și pentru profesorii participanți, activitățile prevăzute în cadrul mobilității, au fost experiențe profesionale inedite și complexe. Elevii noștri s-au adaptat foarte bine, ținând cont de cerințele locului de muncă din domeniul lor de formare profesională, realizînd legătura directă cu pregătirea de specialiate, pe care o desfășoară în cadrul colegiului. La fiecare specialitate, am observat că elevii au competențe și abilității foarte bune pe dominiile lor, executând cu ușurință, toate sarcinile primite. Tutorii au apreciat pozitiv nivelul de cunoștințe, capacitatea de a se adapta cu ușurință la noul mediu de lucru, seriozitatea de care au dat dovadă pe tot parcursul stagiului de pregătire, creativitatea și munca în echipă.
Participarea în activitățile din cadrul unui proiect european, contribuie la creșterea calității formării inițiele în cadrul Colegiului de Arte ”Sabin Drăgoi”, ajutând elevii să înțelegă mai bine legătura dintre domeniul lor de pregătire profesională și cerințele reale ale pieții muncii, ajutându-i să se integreze și să se adapteze la cerințele unui loc de muncă.