duminică, 21 iulie, 2024

24 ianuarie 1859 – „Mica Unire” un pas uriaș spre România Mare

Distribuie articolul

Azi pe platoul din fața Palatului Administrativ din Arad a avut loc un eveniment pentru a marca Unirea Principatelor Române – Moldova și Țara Românească – care a avut loc la 24 ianuarie 1859. Cu acest prilej a fost intonat Imnul Național al României și a avut loc un ceremonial religios la care au participat reprezentanții Arhiepiscopiei Aradulul, între care și Î.P.S. Timotei Seviciu – Arhiepiscopul Aradului. O gardă formată din militari ai Armatei Române a prezentat onorul.

Azi s-au sărbătorit 165 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească. Mica Unire a fost precedată de Revoluția de la 1848, pentru ca apoi să ducă în 1918 la formarea României Mari. Marea Unire s-a realizat în 1918 la Alba Iulia, când a fost înfăptuit statul național unitar român.

Unirea Principatelor Române a fost consfințită de alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca noul domnitor. Adunarea Electivă a Țării Românești s-a pronunțat pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, realizându-se astfel Unirea Principatelor Române. Cu 19 zile înainte, Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domn al Moldovei în 5 ianuarie 1859.

Alexandru Ioan Cuza a fost unul dintre personalitățile care au marcat ireversibil și pentru totdeauna istoria României. Reformele colonelului Cuza au vizat învățământul, biserica, armata, justiția, serviciul vamal, sănătatea, dar și alte instituții ale noii țări. Alexandru Ioan Cuza a fost și cel care a înființat prime Universități din România, la Iași și la București.

Despre semnificația Unirii din 24 ianuarie 1859 a vorbit d-nul Sorin Bulboacă, directorul Complexului Muzeal Arad. Manifestarea dedicată Unirii Principatelor Române s-a încheiat cu Hora Unirii în care s-au prins oficialitățile locale, dar și numeroși participanți. Alături de numeroase oficialități, aleși locali, parlamentari, reprezentați ai Prefecturii, armatei, jandarmeriei, Consiliului Județean și Primăriei au participat și numeroși cetățeni din Arad.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți