miercuri, 18 iunie, 2025

Ziua Mondială a Sănătății, un eveniment recunoscut de ONU, celebrat și la Arad

Distribuie articolul

În fiecare an, pe data de 7 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Sănătății, un eveniment global recunoscut de Organizația Națiunilor Unite (ONU) și coordonat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Aceasta zi celebrează sănătatea ca un drept fundamental al omului și atrage atenția asupra provocărilor majore din domeniul sanitar care afectează omenirea. Ziua Mondială a Sănătății va fi celebrată și la Arad prin spectacolul “Euforia”.

Ziua Mondială a Sănătății a fost celebrată pentru prima dată în 1950, pentru a marca înființarea oficială a OMS la 7 aprilie 1948. De atunci, în fiecare an, această zi este dedicată unui subiect de interes global legat de sănătate publică. Prin tema aleasă anual, OMS și partenerii săi promovează conștientizarea, educația și acțiunea la nivel internațional, regional și local.

Temele abordate de-a lungul anilor au variat de la igienă, sănătatea mintală, siguranța alimentară, până la schimbările climatice, inegalități în accesul la servicii medicale și acoperirea universală cu servicii de sănătate. Fiecare temă este aleasă strategic, pentru a reflecta nevoile urgente ale comunității globale și pentru a încuraja factorii de decizie să implementeze politici mai echitabile și sustenabile.

Ziua Mondială a Sănătății este ocazia ideală pentru guverne, organizații internaționale, ONG-uri, medici, profesori și cetățeni de a participa la acțiuni de informare, conferințe, campanii de vaccinare, marșuri pentru sănătate, testări gratuite sau programe educaționale. De asemenea, este un moment potrivit pentru a aduce în atenția publică problemele cu care se confruntă sistemele de sănătate din diverse părți ale lumii, în special cele legate de accesul la îngrijiri medicale pentru categoriile vulnerabile.

În contextul actual, când lumea încă se confruntă cu urmările pandemiei de COVID-19 și cu presiuni crescând asupra sistemelor medicale, Ziua Mondială a Sănătății capătă o semnificație și mai profundă. Este un moment de reflecție, solidaritate și responsabilitate față de sănătatea individuală și colectivă. De asemenea, este o chemare la acțiuni globale coordonate , pentru a construi sisteme de sănătate mai rezistente, mai echitabile și mai pregătite pentru provocările viitorului.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Sănătății 2025 este “Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță”, care se va concentra pe îmbunătățirea sănătății și supraviețuirii mamei și nou-născuților.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra unor statistici alarmante: aproximativ 300.000 de femei mor anual din cauze legate de sarcină sau naștere, peste 2 milioane de bebeluși mor în prima lună de viață, iar alți 2 milioane sunt născuți morți. Campania îndeamnă la acțiuni urgente din partea guvernelor și comunității medicale pentru a opri aceste tragedii evitabile.

Cu ocazia zilei Mondiale a Sănătății, la Arad, Asociația Club Rotary Arad-Cetate, în parteneriat cu Filarmonica Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Universitatea „Aurel Vlaicu”, Direcția Sănătate Publica, Asociația Culturală Teatrul DeLear, organizează azi un eveniment de excepție la Palatul Cultural. Spectacolul are loc de la ora 19:00, iar intrarea este liberă.

“Euforia” este un spectacol mărturie de teatru inspirat din experiențe reale despre consumul de substanțe interzise. Scopul principal al proiectului „Euforia” este unul educativ, prin încercarea de a ne alătura luptei împotriva consumului de droguri și a contribui la procesul de conștientizare al pericolelor la care se supun consumatorii.

Textul ce stă la baza spectacolului Euforia, inspirat din fapte reale, a fost scris de David Constantinescu şi George Dometi. Regia Denisa Irina Vlad, Asistent regie: Toni Nica. Protagoniști sunt: George Dometi, Sorin Ionescu, Georgiana Coman, Mirela Niță Lupu și David Constantinescu de la Teatrul DeLear.

Demersul are și un scop adiacent, cultural, mesajul fiind comunicat printr-un act artistic, sub forma unui spectacol de teatru. Grupul-țintă direct al proiectului sunt adolescenții, o categorie vulnerabilă și influențabilă, ce poate fi mult mai ușor manipulată de către dealeri.

Un alt grup-țintă este format din adulți, profesori și părinți, care se confruntă fie cu situația de a avea pe cineva din mediul școlar, din grupul de prieteni sau din familie, care este dependent de droguri, fie de a-și proteja copilul de o astfel de influență negativă.

Rezultatul preconizat pe termen scurt este acela informativ, care ține de conștientizarea pericolelor la care se supun și de oferirea unor metode prin care se pot feri de astfel de tentații. Rezultatul preconizat pe termen lung este diminuarea consumului de droguri în rândul tinerilor arădeni, obținut prin campania de conștientizare.

Astfel, 7 aprilie ca Zi Mondială a Sănătății nu este doar o zi simbolică, ci și un instrument strategic de promovare a sănătății ca prioritate mondială. Este un apel la unitate, implicare și responsabilitate, pentru fiecare persoană, indiferent de locul în care trăiește, să aibă șansa la viață sănătoasă.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți