Ziua Mondială a Poeziei este sărbătorită în fiecare an pe 21 martie. Marcarea festivă a acestei zilei a fost decisă în timpul celei a 30-a sesiuni a Conferinței Generale UNESCO, în 1999, cu scopul declarat de a sprijini diversitatea lingvistică prin expresia poetică. Această zi are rolul de a promova citirea, scrierea, publicarea și predarea poeziei în întreaga lume, recunoscând impactul său cultural și artistic.
În declarația originală a UNESCO se spune că scopul acestei zile este de: „a da o nouă recunoaștere și un impuls mișcărilor de poezie naționale, regionale și internaționale”. Ziua Mondială a Poeziei onorează frumusețea poeziei, promovează diversitatea lingvistică și încurajează expresia creativă în întreaga lume, dar a fost și ocazia perfectă pentru a sărbători puterea cuvintelor și la Arad.
Poezia este glasul sufletului, puntea dintre gând, dar și magia cuvântului! Ziua Internațională a Poeziei a fost celebrată la Arad printr-un eveniment cultural inedit intitulat: „De ce avem nevoie de poezie?” Cu această ocazie a fost organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad o dezbatere de idei la Sala Marii Uniri din Arad, B-dul Revoluției nr. 81. Moderatorul evenimentului a fost prof. Ioana Nistor de la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad. La dezbatere au participat:
- Prof. dr. Diana Șimonca-Oprița – Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad
- Prof. Florica R. Cândea – publicist, U.Z.P.R. Filiala „Ioan Slavici” Arad
- Zoltan Lovas – actor, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad.
Momentele artistice au fost susținute de:
- Mozaic de… poezie – trupa „Har”, Școala Populară de Arte Arad (coordonator: actrița Oltea Blaga)
- Poezia în cântec – Tania Tamaș & Vlad Paven (Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, prof. coord.: Dulcica Florea și Anna Leca)
Sala Marii Uniri a fost aproape plină, printre cei prezenți fiind și d-nul Ionel Bulbuc, directorul Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol” și Prof. univ. dr. Anton Ilica. Un moment inedit din timpul evenimentului a fost oferit de actorul Zoltan Lovas, fost elev al profesorului Anton Ilica, și Tania Tamaș.
Au recitat poezii elevii de la Școala Populară de Arte din Arad, poezii pentru cei mici, dar și mai mari, de la “Cățeluș cu părul creț” de Vasile Poenaru, la “Bivolul și coțofana”, de George Topârceanu.

Grâu Iris, Molnar Anastasia, Rusu Alina, Ionescu Anda, Achim Victor, Neamțiu Sara, Muntean Filip, Șumăndan Theodora, Morar Irina, Muntean Sofia, Muntean Alina și Ciortan Dalia au încântat publicul cu poeziile, emoțiile și trăirile lor specifice copilăriei. Au fost răsplătiți cu aplauze de cei prezenți. Actorul Zoltan Lovas a împărțit și bomboane copiilor de la Școala Populară de Arte din Arad.
“Poezia este dificilă, deși foarte frumoasă și răspunde tuturor necesităților noastre spirituale, pentru că avem nevoie de ea. Încă de la început versul a fost forma cea mai înaltă în care cuvântul putea să fie așezat. Poezia a parcurs de-a lungul secolelor mai multe curente literare care au marcat-o. A existat un fel al poeților de a se exprima, există ceea ce spui și există cum spui ceea ce spui. Au existat curente în care a contact mai mult cum am spus, decât ceea ce am spus. Mergând mai departe, în secolul XX poezia s-a redescoperit și, și-a reconfigurat toate modalitățile de expresie, ajungând să fie forma cea mai înaltă de artă”, a spus despre poezie prof. dr. Diana Șimonca-Oprița de la Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad.
Cel mai vechi text „poetic” care se cunoaște este „Imnul morții lui Tammuz” datând cu aproximație din perioada anilor 2.500 – 3.000 î.Hr. Potrivit Wikipedia, cel mai vechi poem epic care a supraviețuit, “Epopeea lui Ghilgameș”, datează din mileniul III î.Hr. în Sumer (Mesopotamia, actualul Irak ) și a fost scris în scriere cuneiformă pe tăblițe de lut și, mai târziu, pe papirus.