Workshop | Tendințe actuale în turismul din zona Sebiș – Moneasa

Educație

Scris de Arad Obiectiv

La inițiativa U.V.V.G. Arad, prin doamna Rector, Prof. Univ. Dr. Habil. Coralia Cotoraci, și directorul filialei Sebiș, Dr. Ec. Gheorghe Feieș, la sfârșitul săptămânii trecute, la Sebiș, a fost organizată o întâlnire cu reprezentanți C.J.A., autorități locale, personalități locale, cadre didactice ale Facultății de Științe Economice, Informatică și Inginerie, elevi, studenți, reprezentanți ai Băncii Transilvania, antreprenori locali, reprezentanți HORECA din zonă etc.

Workshop-ul a avut ca scop identificarea și punerea în aplicare a proiectelor cu potențial de a relansa turismul și economia în zonă. Directorul filialei Sebiș a U.V.V.G. Arad, primarul Sebișului, Dl. Cristian Feieș, viceprimarul Monesei, Dl. Doru Miron și invitații, au prezentat mai multe idei, care ar avea succesul scontat. Printre acestea, se găsesc: punerea în valoare a dealului Plesa Sebișului, unde crește o plantă pe cale de dispariție – paliurul (studiat de dl. Rector fondator Prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean) -, punerea în valoare a identității etnografice, prin portul popular, fanfara orașului (nou înființată), regândirea traseului Mocăniței, trasee cu bicicleta/ATV Sebiș-Moneasa, dezvoltarea industriei lemnului, pielăriei, credite avantajoase pentru activități de turism, linii de finanțare pentru micii întreprinzători, dezvoltarea infrastructurii rutiere, redeschiderea unor obiective turistice: peșteri, cariera de marmură Moneasa.

Pentru comunitatea locală, au fost gândite alte proiecte, menite să îmbunătățească activitățile de zi cu zi, multe dintre ele în derulare: siguranța cetățenilor și turiștilor în zonă, servicii medicale de calitate – spital, cabinete medicale, stomatologice etc. În acest context, U.V.V.G. va înființa  două baze de practică pentru elevi și studenții de la turism, la Moneasa și Izoi. Au fost amintite  și cele două familii din Sebiș, care, după mai mulți ani în Belgia, au ales să se întoarcă acasă, și să-și consolideze educația la U.V.V.G., și carierele,  prin înființarea de mici întreprinderi în zonă.

În cadrul acestei întâlniri, Doamna Rector Coralia Cotoraci a acordat diploma de onoare Dlui. Dr. Ec. Gheorghe Feieș, pentru toată activitatea în cadrul U.V.V.G. Arad, filiala Sebiș, care funcționează neîntrerupt de 23 de ani, printre absolvenți numărându-se personalități politice și locale foarte cunoscute.

Înființată în 1998, de Rectorul Fondator Aurel Ardelean și Dr. Ec. Gheorghe Feieș, această filială a UVVG a avut rolul de a sprijini tinerii din zonă în evoluția lor, totodată încurajându-i să ducă mai departe tradiția și valorile românești, să le poarte mereu în suflet și să se mândrească cu tot ceea ce înseamnă să fii român.

Prof. Univ. Dr. Habil. Coralia Cotoraci: “Sebișul a dat, de-a lungul vremii, chiar de la înființarea primei școli din localitate, diverse personalități, în toate domeniile de activitate: medici, ingineri, profesori, demnitari, scriitori; oameni de onoare, cu simț al responsabilității. Pornind de la acești primi pași ai educației, ni s-a părut firesc să se facă trecerea la învățământul superior, astfel că azi putem vorbi despre Sebiș – oraș universitar. Datoria noastră morală – și nu numai – este aceea de a sprijini dezvoltarea acestei zone superbe, iar prin prezența noastră aici, pe lângă o educație superioară, ne bucurăm că putem oferi tinerilor o alternativă la plecarea în alte zone.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.