Un incendiu a mistuit casa unei familii din Pecica, lăsând-o pe drumuri. Un copil de numai un an și patru luni își așteaptă surioara sub cerul liber

Social

Scris de Andrei Fuliaș

Nici nu știu cum să încep să scriu acest material, iar asta fiindcă tocmai m-am întors acasă de la ceea ce o familie numea până de curând „casă”. Încerc de câteva minute să îmi găsesc cuvintele și inspirația, să pot să vă povestesc ceea ce am văzut, ceea ce am simțit, astfel încât să ajung la fiecare dintre voi, cei care veți citi aceste rânduri și să vă fac să vă doriți același lucru pe care mi-l doresc și eu. Dar poate că cel mai bine este să vă povestesc totul de la început, așa cum știu eu această poveste.

Era vineri după-amiază, undeva în jurul orei 17:30, iar eu eram pe Arena „Francisc Neuman” și așteptam ca arbitrul să fluiere startul meciului dintre UTA și Viitorul, când văd că primesc un mesaj de la soția mea și câteva imagini. Îmi spunea că o casă din Pecica, orășelul în care ne-am mutat de ceva vreme, a luat foc și că fumul negru și dens se vede de la o distanță de câțiva kilometri. La două-trei minute distanță, mă sună prietenul meu, Daniel, noi îi spunem Dudu, să mă anunțe că e un incendiu la noi în Pecica. Începuse meciul, iar gândul meu se mutase pe fotbal. Două zile uitasem complet de incendiul de la Pecica. Asta până dumincă seara, când tot soția mea dă pe Facebook de o postare, un apel umanitar inițiat de preotul Cătălin Siladi, prin care spunea pe scurt drama prin care trece familia Catrinoiu, adică exact familia căreia îi luase foc casa cu două zile înainte. N-am stat prea mult pe gânduri și l-am contactat pe prietenul meu, pe Dudu, să-l întreb dacă știe ceva despre familia respectivă, să-mi spună ce fel de oameni sunt și care este situația lor. În câteva minute, am primit mai multe detalii despre ei, detalii care pur și simplu m-au cutremurat și m-au făcut să îmi doresc să pun umărul la ajutarea lor.

(Foto: fumul generat de incendiu putea fi văzut de la mulți kilometri distanță)

„Familia Catrinoiu, din orașul Pecica, formată din 5 suflete și unul ce urmează să vină în această lume, chiar în zilele acestea a fost greu încercată, în după-amiaza zilei de 15.04.2021, când un incendiu le-a distrus gospodăria. Această minunată familie, foarte apropiată bisericii noastre, a mers mereu cu Dumnezeu prin încercările vieții. Totuși, această lovitură este amară și grea, cu atât mai mult că urmează a li se naște cel de-al doilea copil zilele acestea, iar ei nu au un acoperiș deasupra capului. Astfel, vin cu rugămintea ca, în această perioadă premergătoare Sfintelor Paști, la toți cei care au posibilitatea, să sprijine această familie greu încercată. O puteți face fie luând legătura direct cu familia, fie prin intermediul Parohiei Pecica II. Vă mulțumim și Bunul Dumnezeu să ne ajute pe toți”, scrie preotul Cătălin Siladi într-o postare de pe Facebook.

Așa se face că, fără să ajung la familia Catrinoiu, fără să știu dacă își permit sau nu să își repare casa, am început deja oarecum să îmi pregătesc o idee de acțiune. În primul rând am convenit ca a doua zi, adică astăzi, să mergem la fața locului, să stăm de vorbă cu acești oameni și să vedem care sunt nevoile lor. În al doilea rând, am sunat-o pe prietena mea, Alexandra Timar, președinta Asociației „Îngeri pentru suflete”, să vedem dacă vrea să fie și îngerul acestor suflete și să ne ajute cu un cont al asociației, în care ne gândeam noi să putem strânge niște bănuți. Deși habar nu aveam de cât ar fi nevoie, fiindcă nu ajunsesem încă să vedem situația de la fața locului. Fără să stea pe gânduri, Alexandra a spus da, ba chiar a revenit, după câteva minute, nu știu cum a făcut și cu cine a vorbit, spunându-mi că le-a făcut rost și de un pat pentru dormitor, în stare excelentă, cu saltele cu tot. Adică roțile s-au pus în mișcare încă dinainte ca noi să apăsăm pedala de accelerație.

Așa cum conveniserăm cu Dudu încă de ieri, astăzi ne-am dus la casa familiei Catrinoiu. Am fost plăcut surprinși să vedem că deja acolo o mână de oameni se apucaseră de treabă. Chiar ne gândeam, înainte să coborâm din mașină, că poate au găsit o soluție să refacă acoperișul casei și că poate se descurcă. „Hai, totuși, să coborâm și să vedem care e situația”, ne-am spus reciproc. Și bine am făcut, fiindcă am aflat mai multe despre drama prin care trece această familie.

Ce s-a întâmplat

Așadar, vineri după-amiază, un scurt circuit produs de priza aflată în camera tehnică, acolo unde se afla centrala pe lemne cu care familia Catrinoiu își încălzea casa, a produs un incendiu care avea să îi lase sub cerul liber. În câteva clipe, o scânteie s-a transformat într-o flacără, iar flacăra s-a extins la tot acoperișul casei, făcându-l scrum. Ajunși la fața locului, pompierii au reușit să stingă flăcările înainte să fie făcută scrum absolut toată gospodăria, însă abundența de apă folosită la stingerea focului a afectat pereții și tavanul casei. La trei zile de la incendiu, când noi pășeam prin încăperile a ceea ce a mai rămas din casa familiei Catrinoiu, încă mai picura apă din tavan, iar pereții erau uzi. Instalația electrică a casei este complet distrusă, iar mare parte din ceea ce aveau, de la mobilă la aparatură electrocasnică, a fost de asemenea distrus. L-am întrebat pe Cătălin, capul familiei, cum îl putem ajuta și de ce anume are nevoie și, vizibil emoționat și cu ochii plini, nici nu știa ce să ne răspundă. Parcă nu îi venea să creadă că, din senin, doi oameni pe care nu îi văzuse niciodată s-au oprit la poarta lui și i-au spus că vor să îi ajute familia.

Mână de la mână, vecinii și nașul soților Catrinoiu, plus ceva bănuți pe care familia îi mai avea prin casă, au reușit să se mobilizeze și să cumpere lemnul de care era nevoie pentru repararea acoperișului. Dar acesta este doar un pas, însă noi ne dorim ca toți, împreună, să reușim să facem o minune și, până la Paști, acoperișul casei familiei Catrinoiu să fie gata. Știm că, toți, împreună, putem face asta!

(Foto: locul de unde a pornit incendiul)

În concluzie, cu toții ne puteți da o mână de ajutor și să facem o minune înainte de Paști, pentru a pune un acoperiș deasupra capetelor familiei Catrinoiu. O familie formată din cinci suflete, în curând șase, care a rămas sub cerul liber și la mila vecinilor lor. În vârstă de 29 de ani, Cătălin este un tânăr tată muncitor și credincios. Pe lângă jobul pe care îl are, în cadrul unei companii din Pecica, acesta este și cantorul Parohiei Ortodoxe Pecica II. Soția sa, Ramona, în vârstă de 26 de ani, este tânăra mămică a lui Emanuel, un băiețel în vârstă de numai un an și patru luni, iar în mai puțin de o lună va fi și mama unei fetițe. Sub același acoperiș mai stăteau și părinții lui Cătălin, de 56, respectiv 66 de ani. În acest moment, cum din casa lor au mai rămas doar niște pereți grav afectați, vecinii le-au sărit în ajutor. Părinții lui Cătălin sunt într-o cameră a unor vecini, în vreme ce Cătălin, Ramona și Emanuel sunt într-o cameră a altor vecini. Cum spuneam, în mai puțin de o lună de zile, familia va fi mai bogată cu o fetiță. Așadar, cu toții putem să le facem viața mai ușoară și să îi ajutăm să aibă din nou un acoperiș deasupra capului și posibilitatea de a duce un trai decent.

Mână de la mână

Așa cum am spus, am fost la fața locului să vedem cu ce putem ajuta și noi. Acolo am găsit o mână de oameni, prieteni și vecini de-ai lui Cătălin, care s-au apucat să decoperteze casa și să înlăture lemnele făcute scrum. Toți benevol, fără să pretindă ceva la schimb. Mai mult, mână de la mână au reușit să cumpere lemnele de care este nevoie pentru a reface acoperișul. Împreună, putem pune mână de la mână să cumpărăm tabla cu care să fie acoperită casa. Vorbim de aproximativ 210 mp de acoperiș. Totodată, putem ajuta și la refacerea interiorului casei și a întregii rețele electrice, dar acestea se pot face doar după ce este gata acoperișul. De asemenea, pereții, fiind plini cu apă, va apărea mucegaiul, astfel că este necesară și refacerea acestora. Din aproximările unui meșter aflat la fața locului și el, voluntar, ar fi posibilă renovarea casei familiei Catrinoiu cu aproximativ 20.000 de lei (200 de milioane, în „lei vechi”). Pentru soții Catrinoiu, în acest moment, suma este uriașă, dar pentru noi, pentru câteva sute sau mii de oameni, poate fi ceva aproape neînsemnat. Fiecare putem contribui cu puțin, fie că vorbim despre 10 lei, 50 de lei, 100 de lei sau mai mult, iar astfel putem face o minune înainte de Sărbătorile Pascale.

(Foto: O mână de oameni au decopertat casa și au început să refacă structura acoperișului)

Nici nu am apucat să plecăm de la familia Catrinoiu, că prietenul meu, Dudu, șocat de ce a văzut acolo, i-a trimis soției sale câteva fotografii. Și, ca să vedeți cât de important este ca, într-o comunitate, oamenii să fie oameni, câteva minute mai târziu, în timp ce ne îndreptam spre mașină, Dudu îmi povestea deja cum soția sa a decis să facă mai multe torturi, pe care să le vândă, iar banii să fie direcționați către această cauză. Așadar, orice mic gest, poate cântări enorm pentru acești oameni.

Vă povesteam și că am luat legătura și cu Alexandra Timar, fondatoarea și în același timp președintele Asociației „Îngeri pentru suflete”, pentru a se alătura demersului nostru și pentru a ne ajuta cu un cont în care fiecare dintre cei care vor să dea o mână de ajutor cauzei noastre să poată dona. Noi, redacția Arad Obiectiv am și inaugurat acest cont și am donat deja suma de 500 de lei. Așadar, cei care doresc să ne ajute să le facem sărbătorile mai frumoase acestor oameni, o pot face printr-o donație în bani, sau după caz, pot ajuta cu materiale de construcții, respectiv mobilier sau electrocasnice. Puteți să ne contactați fie pe noi, pe Facebook sau la numărul de telefon 0741.769.874 (Andrei Fuliaș), fie să mergeți direct la ceea ce a rămas din casa familiei Catrinoiu, în orașul Pecica, strada 212, numărul 8, județul Arad.

(Foto: Arad Obiectiv a donat deja primii 500 de lei pentru casa familiei Catrinoiu)

Cei care doresc să doneze bani, o pot face direct în contul deschis de Asociația „Îngeri pentru suflete” special pentru familia Catrinoiu, deschis la Banca Transilvania:

Cont lei – RO90BTRLRONCRT0521432304

Cont euro – RO24BTRLEURCRT0521432301

Titular – ASOCIATIA INGERI PENTRU SUFLETE

Detalii: CASA.

Neapărat să menționați cuvântul „CASA” la detaliile transferului, pentru a evita orice fel de încurcătură cu alte campanii ale Asociației „Îngeri pentru suflete”. Cu banii strânși, noi, împreună cu cei de la „Îngeri pentru suflete”, vom cumpăra materialele de construcții necesare și, în funcție de sumele strânse și de câți bani vor mai rămâne, vom încerca să mobilăm și să utilăm casa familiei Catrinoiu. Pentru ca totul să fie cât mai transparent, tot ce va fi cumpărat, va fi cumpărat cu facturi fiscale, iar acestea vor fi făcute publice imediat ce va fi făcută orice achiziție. De asemenea, vă vom ține la curent cu evoluția donațiilor.

Haideți să arătăm că suntem oameni! Haideți să îi ajutăm pe acești oameni în probabil cel mai greu moment al vieții lor! Împreună, putem face lucruri minunate!

Ce a rămas în urma incendiului:

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.