Très Court International Film Festival: 6-8 iunie la Biblioteca „Alexandru D. Xenopol” Arad

Sursă imagine: via bibliotecaarad.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Festivalul de film scurt Très Court International Film Festival revine cu cele mai bune producții mondiale de maximum 4 minute, prezentate în cincizeci de orașe din întreaga lume. Printre acestea se numără și Aradul unde proiecțiile au loc în perioada 6-8 iunie, zilnic de la orele 18.00, în Sala Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad.

Festivalul, coordonat în România de Institutul Francez, ajunge anul acesta în zece orașe din țara noastră, cu proiecții în cinematografe, în aer liber sau în diverse spații alternative. În România are loc în orașele Arad, Baia-Mare, București, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Pitești, Râșnov, Sighetu Marmației, Timișoara.

De la Montreal la Veneția, din China în România și din insulele Seychelles în Noua Caledonie, publicul va vibra pe ritmul scurt metrajelor care, anul acesta mai mult ca niciodată, vor dezvălui talentul și pertinența noii generații de cineaști. Festivalul regrupează în fiecare an cele mai bune și mai scurte proiecții video de pe cele cinci continente. Filmele Très Court de maximum patru minute sunt un concentrat de inventivitate și imaginație într-un format plin de energie. Foarte interesante!

Să spui o poveste în mai puțin de patru minute poate părea greu de crezut. Și totuși, într-o epocă în care totul se accelerează, în care schimbările climatice, sociale, tehnologice se află în centrul reflecțiilor și al dezbaterilor, regizorii își exersează virtuozitatea prin acest format condensat, care surprinde esențialul, potrivit comunicatului Bibliotecii „Alexandru D. Xenopol” din Arad.

Festivalul reprezintă o oportunitate pentru tânăra generație de a-și difuza creațiile pe marile ecrane în fața unui public din toată lumea. Pentru spectatori, este ocazia de a râde, de a plânge și de a se emoționa. Exact acest lucru s-a întâmplat și la Arad. De asemenea, spectatorii pot fi provocați sau chiar deranjați de subiectele tratate cu forță, îndrăzneală, umor sau poezie.

Très Court International Film Festival este un eveniment mondial care atrage anual peste 15.000 de spectatori din toată lumea. La finalul festivalului, în orașul la Tours din Franța, se vor decerna 9 premii, printre care Marele premiu în valoare de 1.500 de euro. Premiul pentru drepturile femeilor este în valoare de 1.000 €. Mai amintim aici și Premiul internațional al publicului, pentru care și spectatorii români pot să voteze.

Anul acesta în România puteți descoperi:

Destui de mulți amatori ai acestor filme Très Court au fost prezenți în primele două zile ale festivalului de film Très Court International Film. Am remarcat prezența multor tineri, dar au fost și persoane la a doua tinerețe. Indiferent de vârstă, toți cei prezenți au fost încântați de aceste filme foarte scurte, dar care au spus povești inedite și diferite, prin abordarea unor subiecte surprinzătoare.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.