vineri, 20 iunie, 2025

Trei zile de spectacol, armuri și povești la Museum Arad Reenact Fest

Distribuie articolul

Istoria iese din manuale și pășește printre noi, începând din 16 mai, când Parcul „Zsolt Török” (cunoscut drept Parcul Copiilor) devine gazda uneia dintre cele mai spectaculoase incursiuni în trecut organizate în vestul țării. A treia ediție a Museum Arad Reenact Fest aduce la un loc, timp de trei zile, peste 200 de reenactori din 19 asociații istorice din toată țara, într-un adevărat maraton cultural dedicat tuturor pasionaților de istorie vie.

Aradul devine tabără istorică națională

În perioada 16-18 mai 2025, orașul va găzdui asociații de reconstituire istorică din Arad, Sibiu, Bistrița, Constanța, București, Timișoara, Zalău, Târgu Mureș, Galați, Mediaș, Iași, Târgu Neamț, care vor transforma Parcul „Zsolt Török” într-un loc în care daci, romani, cavaleri medievali, teutoni, otomani, cazaci și soldați din cele două războaie mondiale vor conviețui în tabere militare spectaculoase, cu ateliere, demonstrații de luptă și activități interactive.

„Acest festival transformă spațiul din vecinătatea muzeului într-o scenă vie a trecutului, oferind publicului o incursiune captivantă în diverse epoci istorice”, spune Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, instituția organizatoare, cu sprijinul Consiliului Județean Arad.

Spectacole, parade și ateliere pentru toate vârstele

Deschiderea oficială are loc vineri, 16 mai, la ora 10.00, cu ateliere special dedicate elevilor din școlile arădene. Între orele 10.00 și 14.00, peste 400 de copii vor participa la demonstrații de olărit, țesut, fierărie, farmacie dacică și confecționat mărgele, susținute de asociațiile „Tomis” Arad, „Ordinul Suveran Templier Sfântul Martin” și „Ignis Vultus” din Iași.

Sâmbătă, 17 mai, este punctul culminant al festivalului. De la ora 12.00 până seara târziu, publicul este invitat să descopere viața în Antichitate, Evul Mediu și Epoca Modernă. Nu lipsesc momentele dramatice – lupte între gladiatori, coduri de onoare cavalerești, demonstrații de mânuire a sabiei și reconstituiri de bătălii celebre.

Momentul-cheie? Parada asociațiilor istorice, care va începe la ora 16.30, pe traseul Piața Podgoria – Bulevardul Revoluției – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” – Parcul „Zsolt Török”. Zeci de reenactori în armuri și uniforme istorice vor defila prin centrul Aradului, spre încântarea publicului.

Seara se încheie spectaculos, cu un show de jonglerii cu foc și efecte speciale susținut de Asociația „Asserculis” din Târgu Mureș, între orele 22.00 și 23.00.

Duminică: arme, jocuri și povești din Evul Mediu

Duminică, 18 mai, între orele 12.00 și 18.00, festivalul continuă cu ateliere și reconstituiri militare dedicate celor două războaie mondiale, precum și activități interactive pentru copii și adulți. Reenactorii vor aduce în prim-plan bătălii importante, cum ar fi ofensiva română din Transilvania în 1916 sau distrugerea comunicațiilor germane în 1945, la 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Finalul evenimentului este marcat de o reconstituire dedicată Evului Mediu Timpuriu, cu dueluri judiciare, demonstrații de vopsire a textilelor, ștanțare de monede și jocuri specifice secolului al X-lea.

Participanți din toată țara, un public tot mai numeros

Printre asociațiile participante se numără nume deja cunoscute în lumea reenactului istoric: „Tomis”, „Castrum Novis”, „Astra Dobrogeană”, „Redescoperă Istoria”, „Regele Ferdinand I”, „Teutonii Transilvaniei”, „Străjerii Cetății” sau „Frații Corbi”. Toate au un obiectiv comun: să facă istoria vie, captivantă și accesibilă publicului larg.

Accesul este gratuit pe tot parcursul festivalului, iar evenimentele sunt gândite pentru toate vârstele – de la cei mai mici, care vor descoperi istoria prin joacă și spectacole de teatru, până la pasionații de tactici de luptă, arheologie experimentală sau gastronomie istorică.


Museum Arad Reenact Fest nu este doar o lecție de istorie în aer liber – este o punte între trecut și prezent, între povești și oameni, între spectacol și învățare. Dacă vrei să vezi cum arătau luptele de altădată, să atingi armele cavalerilor sau să guști mâncăruri din rețete uitate, acest festival este locul potrivit.

Ne vedem în Parcul Copiilor – acolo unde trecutul se joacă, se încinge și prinde viață.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți