Tot mai mulți arădeni sunt amendați de Poliția Locală pentru că parchează în fața locuinței, pe spațiile verzi, care nu sunt tocmai verzi și care sunt în grija celor amendați

Știri Arad

Scris de Arad Obiectiv

Observăm că, în ultimele luni, tot mai mulți arădeni sunt amendați de către angajații Direcției Generale Poliția Locală Arad pe motiv că au parcat pe „spațiul verde”. Astfel de cazuri au ajuns și pe adresa redacției noastre, dar pe cele mai multe dintre ele le-am văzut, în ultima perioadă, pe rețelele de socializare, unde au fost postate chiar de către arădenii care s-au trezit cu amenzi, nedumeriți fiind de ce au fost amendați fiindcă au parcat pe niște „spații verzi” care nu sunt tocmai verzi, ci mai degrabă pământ sau pământ cu niște iarbă, ba chiar de-a dreptul noroi în unele cazuri. Nedumeririle acestora erau cu atât mai mari, cu cât tot ei sunt de fapt cei care îngrijesc mai mult sau mai puțin acele spații, nu autoritățile.

Aceste situații sunt, într-un mod cât se poate de evident, bizare. Iar asta fiindcă, oricum am privi problema, dreptate au și unii, dar și ceilalți, referindu-ne aici la simpli cetățeni, respectiv la autorități. În ce măsură are fiecare dreptate, vă lăsăm pe dumneavoastră să judecați.

Așadar, dacă e să privim situația din punctul de vedere al reprezentanților Primăriei Municipiului Arad, spațiile din fața caselor sunt în proprietatea municipiului Arad, dar obligația de îngrijire a acestora le revine arădenilor. Mai exact, fiecare arădean este obligat prin lege să își îngrijească spațiul din fața locuinței. În același timp, deși ești obligat să îngrijești spațiul din fața casei tale, legal nu ai voie să-l folosești pentru a parca acolo.

De altfel, chiar am cerut poziția reprezentanților Primăriei Municipiului Arad în această speță și am primit următorul răspuns: „În conformitate cu Legea 24/2007, spațiul verde adiacent imobilelor situate de-a lungul arterelor de circulație se numește fâșie plantată. Folosirea neautorizată a acestui spatiu, în scopul parcării, de exemplu, se sancționează contravențional, mai ales dacă zona se regăsește în Registrul local al spațiilor verzi. Utilizarea repetată a acestuia pe post de parcare duce la deteriorarea lui. Chiar dacă spațiul verde se află în fața unei imobil și este întreținut de proprietarul respectivului imobil, care de altfel este o obligație prevăzută de HCL 162/2006, nu se constituie într-un drept de a utiliza acel spațiu ca și parcare”.

De partea cealaltă, cetățenii amendați se simt oarecum nedreptățiți de situație, cosiderând că nu este normal să fie amendați pentru că parchează pe un spațiu care nu e câtuși de puțin verde, sau, după caz, parcând pe un spațiu verde îngrijit chiar de cel care parchează acolo.

Deci, cum spuneam, fiecare consideră că are dreptatea lui…

Obiectivi cum suntem, încercăm să privim lucrurile din mai multe perspective. Astfel, ca niște oameni cărora le place să respecte legile și regulile, putem accepta faptul că fiecare este obligat să își îngrijească spațiul din fața casei, chiar dacă acel spațiu este în proprietatea statului. Ba chiar îi încurajăm pe fiecare dintre cititorii noștri să facă asta.

Nu putem să fim totuși de acord în totalitate cu aceste acțiuni ale celor de la Poliția Locală, cel puțin nu atâta vreme cât se „umblă” cu jumătăți de măsură sau chiar cu dubla măsură. Așa că, dacă tot vreți să judecați lucrurile în litera legii, domnilor polițiști locali, ar trebui, înainte să vă puneți să dați amenzi pentru parcatul pe spațiile verzi, să vă asigurați că acele spații chiar sunt verzi. Adică, să vă apucați să bateți din poartă în poartă și să le cereți oamenilor să-și îngrijească spațiile, apoi, în eventualitatea în care aceștia nu catadicsesc să facă asta, să-i amendați pentru acest lucru. Abia apoi v-ați putea pune pe dat amenzi pentru parcatul pe spațiile verzi. Fiindcă, momentan, amenzile alea pe care le dați voi, sunt, în mare parte, amenzi date pentru parcatul pe pământ, pe nămol, pe moloz sau pe ceva ce aproape seamănă cu ceva iarbă.

Altfel, acțiunile astea de amendat „la foc automat”, nu sunt altceva decât exces de zel al agenților constatatori sau, chiar mai rău, o „azmuțire” a polițistului local, de către cei cu putere de decizie, împotriva cetățeanului, în scopul adunării de fonduri la bugetul local.

În același timp, fără intenția de a disconsidera câtuși de puțin importanța spațiilor verzi din Arad și de oriunde altundeva, suntem absolut siguri că polițiștii locali pot avea alte lucruri de făcut, cel puțin la fel de importante, măcar până la momentul la care autoritățile decid să ia cu adevărat în „mâini” problema spațiilor verzi și să le facă să devină cu adevărat verzi. Ba chiar mai mult, dacă tot vor să fie zeloși până la capăt, domnii de la Locală ar putea să facă bine să taie niște amenzi și pe numele agenților care au condus autospecialele din imaginile de mai jos și care, în timp ce împărțeau altora amenzi pentru parcarea pe presupusele spații verzi, au parcat fix pe ceea ce ei consideră ca fiind „spații verzi”. Iar aici nu stă „în picioare” eterna replică a autorităților de forță, care atunci când sunt prinse „călcând pe bec”, ne-o bagă pe aia cu „agenții erau în misiune”. Că tot „în misiune” erau și dacă parcau doi metri „mai încolo”. Numerele acelor autospeciale le au și domnii de la Primărie, deși nu ne facem noi iluzii și suntem cât se poate de siguri că, și în acest caz, vor aplica „dubla măsură”. Dar, haideți, surprindeți-ne plăcut!

Până atunci, până când cei care conduc Aradul decid să facă și treburi mai serioase și mai importante decât simplele găinării și „marile” MICI proiecte cu care ne-au obișnuit în ultima vreme, vă lăsăm și câteva mostre de cazuri despre care tocmai vorbeam:

Dar și autospecialele Poliției Locale Arad, parcate – după standardele lor, pe spațiul verde:

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.