marți, 12 noiembrie, 2024

„Tematici de istorie și cultură” – Lansare de carte la Biblioteca Județeană Arad

Distribuie articolul

La Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad a avut loc miercuri, 23 octombrie 2024, lansarea volumului „Tematici de istorie și cultură”, semnat de istoricul Aurel Dragoș. Prezentarea volumului „Tematici de istorie și cultură” a fost făcută de prof. univ. dr. Marius-Ioan Grec și dr. Sorin Bulboacă. Aceștia au evidențiat importanța cercetărilor realizate de autor în cadrul studiilor monografice locale. Evenimentul a avut loc în Sala de Arte „Sabin Drăgoi” a bibliotecii, sub moderarea prof. drd. Ioana Nistor.

Recentul său volum, „Tematici de istorie și cultură”, vine să completeze din punct de vedere informațional lucrarea sa anterioară „Arealul Ineu. Repere istorice”, publicată în anul 2021, autorul aducând acum în prim-plan informații valoroase și inedite „a căror tematică aduc elemente noi în istoria arealului”, oferind astfel o perspectivă aprofundată asupra aspectelor istorice și culturale care au marcat dezvoltarea acestei zone.

Aurel Dragoș, membru al Colectivului Monografic Arad și membru fondator al Societății de Științe Istorice din România, Filiala Arad (înființată în anul 2015), este autor a opt volume dedicate istoriei și culturii locale și regionale. Amintim aici printre altele, „Canalul Morilor“; „Oameni, Destine, Eroi“; “Voievodatul lui Gyula între păgânism și creștinism în jurul anului 1000”; “Istoricul Canalul Morilor Palatinul Jozsef al Crișului Alb din comitatul Arad”; „Arealul Ineu. Repere istorice” sau “Mit, legendă și istorie pe văile Crișurilor“.

“Viața a existat în acest areal încă din timpuri imemoriale. Urmele lăsate de strămoșii noștri s-au găsit și se vor mai descoperi, nu înscrise în pergamente, ci dăltuite în piatră, bronz, fier, în sângele vărsat pentru glia care i-a dat casă și masă, fără să-I fie oferit de nu știu cine acea bucățică de holdă. Se uită că strămoșii noștri lucrau și cultivau pământurile, cu mult înaintea sosirii triburilor migratoare.” Scria Aurel Dragoș despre Ineu în prefața volumului “Mit, legendă și istorie pe văile Crișurilor“.

“Această lucrare marchează încă un pas înainte în cunoașterea istoriei județului Arad, în mod special a arealului Ineu. Este o lucrare care începe cu o perspectivă medievală a arealului Ineu din timpul stăpânirii administrației otomane. Se referă apoi la relațiile lui Mihai Viteazul cu Ineul, cu cnezii, cu nobili români, de aici. Această lucrare are valoare și pentru că prezintă și documente inedite. De exemplu, se referă la principele Carol, la abdicarea sa de la tronul României în 1926. De asemenea, sunt prezentate în anexe documente fotocopiate și o informație care pentru prima dată am aflat de ea. Este vorba despre faptul că Regina Maria se gândea să-l facă pe principele Carol rege al Ungariei. Sunt apoi informații importante legate de fortificarea graniței de vest a României și multe aspecte legate de istoria militară. Este o lucrare deosebită care trece dincolo de granițele arealului Ineu și ale județului Arad“, a spus dr. Sorin Bulboacă, manager al Complexului Muzeal Arad, despre volumul „Tematici de istorie și cultură”, semnat de istoricul Aurel Dragoș. “Valoarea acestei cărți constă mai ales în documentele inedite, în scrisori și fotografii aflate în această lucrare.”

“Aurel Dragoș aduce în fața noastră, a cititorilor, a specialiștilor sau a nespecialiștilor, dar și a celor care iubesc actul de cultură, istoria în principal, anumite informații mai cunoscute sau mai puțin cunoscute, chiar inedite despre arealul Ineu“, a spus despre cartea „Tematici de istorie și cultură”, semnată de istoricul Aurel Dragoș și prof. univ. dr. Marius-Ioan Grec de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

“Acest volum tratează istoria ținutului Ineului, dar mai este în această carte și un material foarte drag mie, de aceea se și intitulează „Tematici de istorie și cultură”, pentru că am cunoscut pe Petre Bodeuț când încă eram tineri, iar toate materialele pe care le-am pus în carte le-am primit personal de la el, la el acasă. Apoi le-am păstrat și le-am luat cu mine pe unde am umblat, din oraș în oraș. Apoi la un moment dat au ajuns cu mine la Bârsa, unde locuiesc acuma. Apoi, acum aproximativ doi ani le-am găsit efectiv din întâmplare. Celelalte materiale din carte nu pot spune că sunt necunoscute, dar sunt completate cu date la zi și acum le-am făcut cunoscute publicului. Lucrările tipărite în acest volum, prezintă informații pe care le-am găsit ulterior celor publicate până în prezent. Sunt file de istorie cunoscute și mai puțin cunoscute pe care acum la public. De ce scriu preponderant despre Ineu, este pentru că eu sunt născut în raionul Ineu, cum era pe vremuri, localitatea Clit (cătunul Clit),“ a declarat pentru Arad Obiectiv, istoricul Aurel Dragoș.

Lansarea de carte s-a încheiat cu mai multe întrebări puse autorului de publicul prezent în sală, istorici, profesori, etnografi sau amatori de istorie, urmată apoi de o sesiune de autografe oferite de autor pe volumul „Tematici de istorie și cultură” tuturor celor prezenți.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți