miercuri, 18 iunie, 2025

Spectacol celest în luna februarie cu Venus, Marte, Jupiter și Saturn

Distribuie articolul

În februarie 2025, cerul nocturn va oferi un spectacol astronomic deosebit, în care mai multe planete vor fi vizibile simultan. Venus, Marte, Jupiter și Saturn vor străluci pe cerul de seară, iar în anumite nopți vor fi acompaniate și de Uranus și Neptun, care pot fi observate cu un telescop sau un binoclu puternic. Cele șase planete vor fi vizibile cel mai bine între 1 februarie și 9 februarie. Pe 28 februarie, Mercur se va alătura aliniamentului, creând o vedere rară a șapte planete. Această aliniere specifică a celor șapte planete un eveniment rar și de neratat.

Dacă ai un binoclu sau un telescop, vei putea distinge și inelele lui Saturn sau benzile de nori ale lui Jupiter. De asemenea, aplicațiile de astronomie te pot ajuta să localizezi exact planetele pe cer. Trebuie să menționăm un fenomen special care va avea loc pe 9 februarie. Luna și Marte vor avea o conjuncție spectaculoasă, apărând foarte aproape una de alta în fundal cu constelația Gemeni. Perioada optimă pentru observație sunt serile senine, în special după apusul Soarelui, într-o zonă fără poluare luminoasă, ideal ar fi în afara localităților. Trebuie să priviți cerul spre sud – sud-vest, seara pe cer senin.

Venus sau Luceafărul, este literalmente în centrul atenției în februarie. Pe 16 februarie, planeta atinge cea mai mare strălucire și strălucește ca cel mai vizibil corp ceresc după soare și lună pe cerul de seară vestic. Cu o luminozitate de -4,9 mag. (magnitudinea vizuală), Venus este capabilă chiar să arunce umbre slabe în condiții optime – un fenomen cunoscut sub numele de „umbra lui Venus”. Potrivit site-ului NASA, iată unde puteți vedea planetele Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn în luna februarie:

  • Mercur. Apare chiar deasupra orizontului la sfârșitul lunii februarie, arătând relativ luminos pe măsură ce apusul se estompează.
  • Venus. Cea mai strălucitoare dintre planete, va fi vizibilă începând dinainte de înserat, apoi tot mai aproape de orizont. Arată strălucitor în vest după apusul soarelui toată luna februarie.
  • Marte. Se va vedea cu o tentă roșiatică, fiind mai sus pe cer. Este o stea strălucitoare și de culoare portocaliu-chihlimbar, în partea de est în fiecare seară. Este ultima planetă care apune în vest cu câteva ore înainte de răsăritul soarelui.
  • Jupiter. Cel mai mare dintre planete, va domina cerul cu lumina sa puternică. Vedeți uriașa planeta sus deasupra capului seara, arătând foarte strălucitoare.
  • Saturn. Va fi vizibil în primele ore ale serii, dar mai slab luminos decât celelalte planete. Se vede, oarecum mai slab, dar este vizibil jos în vest în prima oră după apus, apoi din ce în ce mai slab pe măsură ce luna februarie trece.

Dincolo de spectacolul planetar, constelația Orion este o adevărată „bijuterie” a cerului de iarnă! Constelația Orion este una dintre cele mai spectaculoase și recunoscute constelații de pe cerul nocturn, fiind vizibilă în special în timpul iernii din emisfera nordică. Este unul dintre cele mai frumoase constelații vizibile cu ochiul liber.

Legătura dintre constelația Orion și piramidele din Egipt a fost popularizată de Robert Bauval. Elementele cheie ale acestei teorii sunt alinierea piramidelor cu Centura lui (constelația) Orion, adică stelele Alnitak, Alnilam și Mintaka. Piramidele lui Keops (Marea Piramidă), Kefren și Mikerinos sunt dispuse într-un mod similar cu cele trei stele din constelația Orion. Piramida lui Mikerinos este ușor decalată, la fel cum Mintaka este mai puțin aliniată cu celelalte două stele.

Egiptenii antici credeau că Osiris, zeul morții și al învierii, era reprezentat pe cer de constelația Orion. Faraonii erau considerați urmașii lui Osiris și se credea că, după moarte, sufletul lor se ridică spre stele din Orion pentru a deveni nemuritor.

Robert Bauval și alți cercetători au susținut că poziția stelelor din Centura lui Orion pe cerul Egiptului se potrivea perfect cu dispunerea piramidelor în jurul anului 10.500 î.Hr. Unii cred că acest lucru indică o cunoaștere avansată a astronomiei și o legătură cu o civilizație mai veche sau cu un „calendar cosmic” sacru.

Mulți arheologii spun că teoria este speculativă și că alinierea piramidelor ar putea fi întâmplătoare. Nu există inscripții egiptene care să confirme explicit această intenție de construcție a piramidelor legată de Orion. Chiar dacă este sau nu adevărată, legătura dintre Orion și piramide rămâne una dintre cei mai captivante teorii despre misterele Egiptului antic!

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți