În perioada 4-5 septembrie 2024, Aradul găzduiește cea de-a treia ediție a simpozionului „Istorie, cultură și civilizație europeană în context actual. Europa – provocări și răspunsuri”. Evenimentul are loc în sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad, cu participarea unor personalități de renume din domeniul jurnalismului, istoriei și diplomației, oferind arădenilor o oportunitate unică de a explora provocările actuale ale Uniunii Europene și posibile răspunsuri la aceste provocări.
Organizat cu sprijinul Instituției Prefectului-Județul Arad, Consiliului Județean Arad, Primăriei Municipiului Arad, Centrului Cultural Județean, Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad și Complexului Muzeal Arad, cea de-a treia ediție a simpozionului “Europa – provocări și răspunsuri” este o platformă esențială pentru dezbateri și discuții privind provocările majore cu care se confruntă Europa în prezent.
Au fost prezenți, printre alții, în sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad, prefectul și subprefectul județului Arad, consulul onorific al Italiei la Arad, managerul Complexului Muzeal Arad, managerul Bibliotecii Județene „A.D.Xenopol” Arad, dar și un numeros public.
Prima zi a simpozionului a debutat miercuri, 4 septembrie 2024 de la ora 11:00. A fost o masă rotundă cu tema „Uniunea Europeană între solidaritate și suveranism”, în cadrul căreia jurnalista Ioana Dumitrescu a vorbit despre temele actuale ale agendei interne europene, sub moderarea redactorului-șef al revistei „Dilema veche”, Sever Voinescu.
Ioana Dumitrescu este o jurnalistă română cunoscută pentru activitatea sa în presa de televiziune și pentru diversele proiecte jurnalistice în care a fost implicată. Ea a lucrat pentru mai multe posturi de televiziune din România, fiind apreciată pentru profesionalismul și rigurozitatea cu care abordează subiectele. Cariera ei a inclus acoperirea unor teme de actualitate, politică, și investigații, deși specificul exact al activităților sale depinde de perioadele în care a activat la diferite instituții media.
Sever Voinescu este un intelectual român, cunoscut pentru cariera sa în jurnalism, politică și diplomație. În prezent, este redactor-șef al revistei „Dilema Veche”, una dintre cele mai respectate publicații culturale și de opinie din România.
Sever Voinescu a fost implicat în jurnalism încă de la începutul carierei sale. În calitate de redactor-șef al revistei „Dilema Veche”, el a continuat să contribuie la peisajul cultural și intelectual din România prin articole, editoriale și analize profunde. Sever Voinescu a fost implicat activ și în politică. A fost membru al Partidului Democrat-Liberal (PDL), iar între 2008 și 2012 a fost deputat în Parlamentul României. A avut, de asemenea, funcții importante în partid, inclusiv purtător de cuvânt și vicepreședinte.
În perioada 2000-2004, a fost consul general al României la Chicago, unde a reprezentat interesele României și a contribuit la dezvoltarea relațiilor bilaterale. El este licențiat în Drept și a fost activ și în sfera academică, publicând numeroase articole, eseuri și cărți pe teme politice, juridice și culturale.
Sever Voinescu este apreciat pentru stilul său literar și pentru analizele sale inteligente, fiind o voce importantă în peisajul cultural și politic românesc.
Sever Voinescu a declarat pentru Arad Obiectiv: “Aceste provocări recente ale Rusiei și Chinei (ultima atenționând UE în privința punctului de vedere înaintat în privința situației din Marea Chinei de Sud), ne vor preocupa în această dimineață, de fapt problema solidarității. Lumea trebuie să știe că Uniunea Europeană există și este reală. De fapt noi despre asta vom vorbi astăzi și vom încerca să vedem de ce se întâmplă asta, dacă este bine sau nu și dacă suntem îndreptățiți să așteptăm mai mult. Noi ne dorim mai mult, evident. Totuși, este posibil ca dorința noastră să nu fie neapărat acoperită de realitate. O să analizăm lucrurile acestea pentru că avem invitați care ;tiu foarte bine despre ce este vorba și cum stau lucrurile. Mâine vom discuta foarte mult despre relația trans-atlantică, care este extrem de important[ în contextual actual. Este un plus evident că europenii sunt mult mai puternici cu americanii alături, decât dacă mai fi fost singuri. Nu este o relație ușoară, SUA este un partener uriaș, dar pot apărea unele momente de derută și destabilizare. Totuși, trebuie să recunoaștem că SUA și NATO sunt unele dintre cele mai importante atu-uri pe care europenii le au.”
Începând cu ora 18:00, prof. univ. dr. Valeriu Stoica, fost Ministru al Justiției, a susținut conferința cu tema „Se repetă istoria? Provocări ale Lumii Libere după alegerile europene”. În calitate de moderator, redactorul-șef al revistei „Dilema Veche”, Sever Voinescu, a ghidat discuția printr-un dialog captivant și bine argumentat, care a culminat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri oferind participanților perspective clare și răspunsuri pertinente.
Joi, 5 septembrie 2024, începând cu orele 11:00, în sala „Regele Ferdinand”, simpozionul „Istorie, cultură și civilizație europeană în context actual. Europa – provocări și răspunsuri” va explora provocările externe cu care se confruntă Uniunea Europeană. Masa rotundă cu tema „Dimensiunea atlantică a Uniunii Europene” va fi moderată tot de Sever Voinescu și va avea ca invitat pe jurnalistul Mihai Melinescu, care va discuta despre impactul relațiilor transatlantice asupra Uniunii Europene.
Începând cu ora 18:00, sala „Regele Ferdinand” va găzdui conferința „Europa în căutarea politicii externe”, susținută de dl. Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria. Sub moderarea lui Sever Voinescu, redactor-șef al revistei „Dilema veche”, această conferință va explora provocările și oportunitățile strategice cu care se confruntă Europa în definirea și implementarea unei politici externe coerente și eficiente.