Antrenorul UTA-ei a părut foarte deranjat de faptul că Alexandru Meszar a ieșit în presa centrală și a anunțat o schimbare a strategiei pentru sezonul viitor „Pentru sezonul viitor planul este altul. Vrem o reconstrucție bazată pe mai mulți fotbaliști autohtoni și mai mulți fotbaliști din academie“ a declarat conducătorul UTA-ei pentru iamsport.ro. La conferința de presă premergătoare partidei cu Gloria Buzău Rednic a spus de câteva ori că el personal nu a fost anunțat de această schimbare de strategie și și-a exprimat reticența față de șansele ei de reușită. Tehnicianul consideră că din moment ce în actualele condiții conducerea a avut ca obiectiv doar salvarea de la retrogradare, o diminuare a bugetului va afecta serios șansele de îndeplinire a lui pe viitor. De asemenea antrenorul a atacat mai mult sau mai puțin voalat conducerea și pe alte subiecte. Iată câteva dintre afirmațiile lui Rednic:
„Nu știu de restructurări, pe mine nu m-a anunțat nimeni nimic. Și eu îmi doresc jucători români în lot și am discutat cu foarte mulți jucători români dar jucătorii români buni sunt scumpi și noi nu ne-am permis să oferim ce au oferit alte cluburi.“
„Dacă începem așa nu știu ce rost are să mai rămân. Când m-am întâlnit prima dată cu domnul Meszar lucrurile au fost clare: vrem să ne menținem. Noi anul trecut am avut juniori împrumutați la Dumbrăvița și n-au confirmat nici acolo. Avem o siguranță dacă mergem doar cu jucători tineri să rămânem în prima ligă?“
„Trebuia să forțez mâna conducerii să ofere contractele pe care jucătorii respectivi le doreau.“
„Noi anul trecut am avut juniori împrumutați la Dumbrăvița și n-au confirmat nici acolo. Avem o siguranță dacă mergem doar cu jucători tineri să rămânem în prima ligă?
„Uitați-vă echipele care se bat să nu retrogradeze și pentru baraj și care financiar sunt peste noi mai puțin Unirea Slobozia. Și cu toate acestea și anul acesta și anul trecut am terminat pe un loc care ne dădea dreptul să jucăm baraj (n.n. pentru Conference League). De ce n-am jucat baraj?“
„Ieri a expirat termenul pentru notificare (n.n. a jucătorilor care au clauză de prelungire). Deci iară nu mai suntem la mâna noastră. Băieții își doresc să rămână dar au mărire de contract.“
„Dacă voi rămâne trebuie să ne asumăm toți.“
Declarațiile lui Rednic trădează frustrarea unui antrenor care și-ar fi dorit să se bată pentru obictive mai importante, dar a fost tras în jos de incapacitatea conducerii clubului de a-i pune la dispoziție un buget pe măsura ambițiilor sale. Este evident din aceste declarații că pe Rednic îl interesează prea puțin sănătatea economică a clubului, pe care probabil ar sacrifica-o fără remușcări pentru un sezon încununat de o performanță care să-i îmbogățească cv-ul. De asemenea, iritarea antrenorului e provocată și de faptul că se vede legat încă un an de un club unde în condițiile financiare și sportive care se prefigurează, există pericolul să își maculeze cv-ul cu o retrogradare, lucru pe care evident nu-l poate accepta.
Pe de o parte înțelegem poziția lui Rednic, dar el trebuia să știe din start în ce se bagă, mai ales că el singur recunoaște că nu i s-a impus alt obiectiv decât salvarea de la retrogradare. Și chiar dacă la venirea sa la Arad i s-a înfățișat o imagine cosmetizată asupra situației financiare a clubului, la momentul semnării prelungirii de contract ar fi trebuit să cunoască realitățile mai mult sau mai puțin ascunse; asta dacă nu ar fi fost atât de arogant încât să trateze cu dispreț atât presa independentă cât și suporterii cu coloană vertebrală, care i-au transmis nenumărate semnale legate de problemele de natură financiară și organizatorică ale clubului. Pe atunci însă domnul Rednic avea încredere oarbă în Alexandru Meszar și în politicienii care roiau pe lângă club și ne acuza pe noi că dorim destabilizarea UTA-ei; între timp așa zisa destabilizare a devenit adevăr dovedit cu acte.
De asemenea, există o doză importantă de realism în pericolul semnalat de antrenor vizavi de greutatea aducerii unor jucători români de certă calitate sau de riscul unui accent prea mare pus pe jucători tineri, în sensul în care ponderea acestora să devină majoritară în lot. Ce omite Mircea Rednic însă e faptul că un antrenor mai și formează jucători și echipe, îi mai aduce de la punctul A la punctul B, nu lucrează doar cu produse finite pe care le ansamblează; asta dacă este un antrenor atât de priceput pe cât se laudă. Pe hârtie Mircea Rednic este unul dintre antrenorii importanți din fotbalul românesc; dacă un antrenor cu un CV atât de respectabil nu își asumă o asemenea responsabilitate, ce pretenții să mai avem de la cei aflați la început de carieră?
Și, dacă tot analizăm declarațiile antrenorului, hadeți să demontăm puțin această scenetă melodramatică a antrenorului pus în fața faptului împlinit, victimă a unui plan ocult din a cărui creionare a fost ocolit. Pentru că iată ce declara același Mircea Rednic cu o săptămână în urmă, înaintea partidei cu Farul:
„Sper ca anul viitor să ne axăm mai mult pe jucătorii români, jucători tineri. Soluțiile sunt aici.“
Păi ce ne facem nea Mircea? Că pare nu doar că acum o săptămână știați de planul de restructurare a echipei, dar erați și încântat de această perspectivă. Cum facem „Coach“, azi „sperăm“ la jucători români și la tineri din Academie iar mâine ne facem că am uitat și mai și strâmbăm din nas?