Focar de pestă porcină la o fermă de lângă Șiria. Autoritățile avertizează cetățenii care cresc porci să respecte anumite măsuri

Știri Arad

Scris de Amalia Fuliaș

Pesta porcină africană se întoarce în județul Arad, după ce anul trecut a făcut ravagii în mai multe localități.

Astfel, în decursul acestei zile, Direcția Sanitar Veterinară (DSV) a descoperit un focar de pestă porcină africană la o fermă de lângă localitatea arădeană Șiria.

Drept urmare, primarul comunei Șiria, Valetin Bot, avertizează cetățenii cu privire la prezența virusului aproape de localitate și îi îndeamnă să respecte o serie de măsuri pentru a împiedica răspândirea bolii.

În continuare vă prezentăm apelul primarului comunei Șiria către cetățeni, dar și măsurile la care acesta face referire:

În atenția cetățenilor comunei Șiria care dețin porcine

Având în vedere actul sanitar veterinar emis de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad, de declarare a focarului de boală de pestă porcină africană cu nr.794/07.08.2020, într-o exploatație cu porcine din zona de extravilan ( în afara zonelor de locuit a localității Șiria), cetățenii comunei Șiria care dețin porci (suine) sunt obligați să respecte următoarele măsuri, pentru a împiedica răspândirea acestei boli:

– la intrarea în exploatații (cocini) să se așeze o tavă cu soluție dezinfectantă pentru dezinfectarea încălțămintei la intrare și ieșire;

– încălțămintea cu care se intră în cocini se utilizează numai în acest scop și nu se merge în alte spații din gospodărire cu aceeași încălțăminte;

– exploatațiile se dezinfectează frecvent cu soluții specifice;

– animalele vor fi închise în adăposturi fără a permite circulația acestora prin gospodărire sau în afara acesteia;

– în această perioadă să nu comercializați sau achiziționați porcine pentru a nu crește riscul contaminării cu pesta porcină.

Vă rugăm să respectați toate măsurile de prevenție și să nu vă panicați la știri false care nu au confirmarea instituției noastre.

Toate deciziile care se vor lua cu privire la prevenirea răspândirii pestei porcine la nivel județean și local vor fi comunicate către locuitorii comunei Șiria.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.