Luna august este pe cale să se încheie, dar în ultima zi ne va oferi un spectacol astronomic care, datorită frecvenței rare cu care apare, îl putem numi ca fiind neobișnuit. Pe 31 august dimineața devreme, la ora 04:35, va avea loc Super Luna Albastră, atunci va fi punctul culminant al fenomenul. Este a doua lună plină a lunii, singura dată când se întâmplă acest lucru în 2023. Pe lângă faptul că este a doua Lună plină din august, satelitul nostru natural se află în perigeu, adică punctul orbital cel mai apropiat de Pământ. Aceste două lucruri dau numele de Super Luna Albastră.
Luna se va afla la aproximativ 363.000 km distanță de Pământ. Satelitul natural al pământului nu va căpăta nicio nuanță albăstruie, potrivit HDBlog. În ciuda numelui său, Super Luna Albastră, Luna își va păstra nuanța obișnuită de gri în timpul evenimentului, dar este cu până la 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare decât în mod normal.
Este un eveniment astronomic foarte apreciat, deoarece este vizibil cu ochiul liber, în caz de condiții meteorologice cu cer senin. Dacă mai aveți la îndemână un binoclu sau o lunetă, fenomenul va fi și mai spectaculos. Iar dacă tot urmăriți fenomenul astronomic Super Luna Albastră, vă recomandăm să vă uitați și la Saturn. În această perioadă planeta Saturn este cea mai strălucitoare, mult mai mare și mai vizibilă decât de obinei. Planeta Saturn poate fi văzută spre Sud-Est deasupra orizontului după ora 22:00.
Super Luna Albastră este un eveniment neobișnuit, mult mai rar decât o Lună Albastră. Cum am scris mai sus, Luna Albastră este a două lună plină a unei luni. Și o mică curiozitate: chiar și o lună nouă poate fi și o Super Lună, cu toate acestea, în general, nu o putem vedea, deoarece de cele mai multe ori se află între Pământ și Soare și, prin urmare, nu este iluminată.
Luna urmează o cale eliptică în timpul călătoriei sale în jurul Pământului, ceea ce duce la variații ale distanței sale față de planeta noastră. Punctul cel mai apropiat de Pământ este numit perigeu, în timp ce punctul cel mai îndepărtat este denumit apogeu.
Luna va ajunge la perigeu, cel mai apropiat punct de pe orbita sa în raport cu Pământul, la o distanță de 357.181 km. 9 ore și 36 de minute mai târziu, luna va deveni oficial plină. Deși, teoretic, o lună plină durează doar o clipă, acel moment este imperceptibil pentru observația obișnuită și pentru o zi sau ceva înainte și după, lumea va vedea Luna aproape plină ca „plină”. Banda umbrită este atât de îngustă și se schimbă foarte lent încât este greu pentru ochiul liber să-și dea seama de ce parte a lunii este în această scurtă perioadă.
Numele de Luna Albastră are o explicație mai puțin astronomică. În 1883, vulcanul Krakatau din Indonezia a erupt cu o forță fără precedent, ucigând peste 36.000 de oameni. Dioxidul de sulf și cenușa au umplut aerul, făcând luna să pară albastră. Acest eveniment este considerat de specialiști ca fiind la originea numelui de Luna Albastră, fiind considerat un fenomen extrem de rar.