O seară cu lieduri, șansonete și cântece de cabaret reunite sub Parlez – Moi D’amour – Vorbește-mi despre dragoste pe scena de “La băncuțe”. Protagoniști au fost solista – Diana Tugui, la pian a fost Lelia Serafinceanu, iar de prezentarea liedurilor, șansonetelor și cântecelor de cabaret s-a ocupat Marcel Petrișor.
Sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20, au reprezentat schimbarea unei lumi. A fost o perioadă de mari transformări, de frământări sociale și culturale în întreaga Europă, dar polul acestor transformări în domeniul artelor și al culturii a fost cu certitudine, Franța și mai ales Parisul. Cartierele Montmartre și Montparnasse au fost inima acestei efervescențe culturale, locuri unde artiști, scriitori și muzicieni se adunau în cafenele și cabarete și creau o atmosferă liberă și vibrantă. Liedurile, șansonetele și cântecele de cabaret au captivat publicul și și-au pus amprenta asupra întregii Europe.
Liedurile sunt un gen muzical ascultat de publicul de “La băncuțe” în prima parte a recitalului. Liedurile au fost influențate de tradiția germană și puse pe note de Gabriel Fauré și Claude Debussy. Acești maeștri ai armoniei au transformat liedul într-o formă de artă rafinată, în care muzica și poezia se împleteau într-un mod armonios. Liedurile franceze erau introspective și pline de emoție, punând accent pe sensibilitatea vocală și acompaniamentul sofisticat.
Șansonetele, cântece populare ușor de de fredonat și ascultat, abordau la rândul lor o gamă largă de teme, de la iubire până la comentarii sociale. Édith Piaf și Charles Trenet au fost doi dintre cei mai mari ambasadori ai acestui gen. Șansonetele lor, încărcate de emoție și autenticitate, au reușit mereu să capteze adevăratul spirit al poporului francez.
Cântecele de cabaret reprezentau însăși esența vieții boeme din cartierele Parisului. Locuri legendare precum “Le Chat Noire” și “Moulin Rouge” erau adevărate epicentre culturale unde artiști precum Aristide Bruant și Yvette Guilbert își exercitau magia, iar pictori precum Henri de Toulouse-Lautrec a surprins ca nimeni altul atmosfera locurilor și a vieții de noapte pariziene.
Spectatorii prezenți pe băncuțele, scările falezei Mureșului și chiar pe faleză, mai mulți ca de obicei, au putut asculta în această seară: Douce France de Charles Trenet; Elegie (Jules Massenet); Au bord de l’eau (Gabriel Fauré); Le papilon et le fleur (Gabriel Fauré); Après un rêve (de Gabriel Fauré); La diva de l’empire (Erik Satie); Nuit d’etoiles (Claude Debussy); J’ai deux amants (de André Messager); Je te veux (Erik Satie); Parlez Mois d’amour (Jean Lenoir); Domino (Louis Ferrarri) sau Buenas noches mi amour (de Hubert Giraud).
Diana Tugui este născută la Craiova și a terminat studiile la Facultatea de Interpretare Muzicală, Secţia Canto, Universitatea de Muzică „George Enescu“, Bucureşti. “Am fost destinată să cânt operă încă de la început. Copil fiind, am fost atrasă de romanțe și de operetă, pentru că astfel de muzică se asculta la mine în familie”, spunea Diana Tugui într-un interviu acordat site-ului Vocidinclujnapoca. Soprana Diana Țugui este una dintre cele mai apreciate voci de operă, atât în România, cât şi pe scenele internaţionale.
Lelia Serafinceanu a absolvit studiile de licență, masterat și doctorat la Facultatea de Interpretare Muzicală a Academiei Naționale de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca. Actualmente este lector universitar doctor la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”. Lelia este laureată a numeroase concursuri internaționale de interpretare instrumentală: “Pro Piano Romania” (București), “Jeunesse Musicales” (București), “Carl Filtsch” (Sibiu), “Sofia Cosma” (Arad), “George Georgescu” (Tulcea), “Beethoven e I Classici” (Salerno), unde a obținut Premiul I și Medalia de Aur, “Sigismund Toduță”, unde a obținut premiul I la secțiunea Academică.