duminică, 21 iulie, 2024

Parcul Național Plitvice din Croația – natura în toată splendoarea ei

Distribuie articolul

Parcul Național Lacurile Plitvice este de ceva vreme una dintre principalele atracții ale Croației. Oamenii aud și văd fotografii ale magnificelor cascade care se revarsă în lacurile de smarald și trebuie doar să meargă să le vadă singuri! Într-o pădure densă locuită de păsări rare, mistreți, lupi, urși, căprioare și multe altele, Plitvice este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, format din 16 lacuri, fiecare conectat prin mai multe cascade.

Din păcate, din cauza faptului că parcul este atât de frumos, atrage foarte mulți vizitatori, așa că așteptați-vă să stați la coadă, mai ales la cele mai bune locuri pentru fotografiat. Oricât de tentantă ar părea apa, înotul este de fapt interzis în toate zonele parcului. Dacă vreți neapărat șă faceți și o baie într-un cadru natural, Parcul Național Krka este și el frumos și se află la aproximativ două ore de Plitvice.

Parcul Național Lacurile Plitvice este cel mai vechi și cel mai mare parc național din Republica Croația. Procesul de formare a tufului, care are ca rezultat construirea barierelor de tuf sau travertin și a dus la crearea lacurilor, este valoarea universală remarcabilă pentru care Lacurile Plitvice au fost recunoscute la nivel internațional în 1979 prin înscrierea lor în patrimoniul UNESCO, potrivit site-ului britanic St-Christophers. Cea mai atractivă parte a parcului – lacurile – acoperă puțin sub 1% din suprafața totală a parcului. Sistemul de lacuri este format din 16 lacuri numite și mai multe lacuri mai mici fără nume, care se încadrează în cascadă unul în altul. Lacurile se termină în impresionantele cascade Sastavci, cu râul Korana izvorând sub baza căderilor.

Parcul Național Lacurile Plitvice se află în inima Croației, la aproximativ 130 de kilometri sud-vest de capitala Zagreb. Acesta ocupă o suprafață impresionantă de aproximativ 296 de kilometri pătrați, oferind turiștilor o experiență de neuitat în mijlocul naturii sălbatice. Parcul Național Plitvice din Croația este o comoară naturală unică și spectaculoasă, renumită pentru cascadele sale pitorești și lacurile cristaline.

Parcul Național Plitvice a fost declarat parc național în anul 1949, fiind astfel unul dintre cele mai vechi parcuri naționale din Europa de Sud-Est. Numele „Plitvice” derivă din cuvântul croat „plitko”, care înseamnă „ape puțin adânci”. Această denumire se potrivește perfect caracteristicilor principale ale parcului – numeroasele lacuri interconectate și cascadele care oferă impresia de apă cristalină și adâncime redusă.

Parcul Național Lacurile Plitvice este celebru pentru cele 16 lacuri interconectate printr-o serie de cascade și râuri, creând un peisaj unic. Reliefurile carstice, formate de-a lungul mileniilor, includ doline, chei și peșteri, transformând acest loc într-un paradis natural.

Parcul este traversat de mai multe râuri, iar cel mai important este râul Korana. De-a lungul timpului, acesta și-a creat propriile chei și cascade în peisajul carstic. De asemenea, în interiorul parcului se găsesc peșteri fascinante, cum ar fi peștera Sistemul Barać, care oferă o experiență subterană memorabilă.

Parcul Național Plitvice este casă pentru o varietate remarcabilă de plante și animale. În ceea ce privește flora, păduri de fagi, pini și molizi înfățișează un tablou verde înconjurat de ape cristaline. Fauna este diversificată și include ursul brun, lupul, cerbul, mistrețul și o multitudine de specii de păsări, printre care vulturul și șorecarul.

În anul 1979, Parcul Național Plitvice a fost înscris în patrimoniul mondial UNESCO, recunoscut pentru frumusețea sa inegalabilă și biodiversitatea remarcabilă. Această recunoaștere a adus atenția internațională asupra nevoii de protejare și conservare a acestui ecosistem valoros.

Anual, Parcul Național Plitvice primește milioane de vizitatori, dornici să exploreze frumusețea naturală și să se bucure de traseele bine amenajate și punțile suspendate care oferă priveliști panoramice uimitoare. Vizitatorii se pot plimba pe marginea lacurilor, pot lua bărci tradiționale pentru a explora cascadele mai aproape sau pot urca pe cărările montane pentru a obține perspective spectaculoase asupra peisajului.

Parcul Național Plitvice din Croația este o comoară a naturii, o destinație magică care îmbină frumusețea naturală, istoria și biodiversitatea. Este un loc în care vizitatorii pot experimenta într-un mod unic armonia dintre apă și peisajul carstic, făcându-l o destinație de neuitat în călătoriile lor.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți