vineri, 20 iunie, 2025

🥁ORIGINS – A Story of Rhythm: salsa, flamenco și ritmuri indiene

Distribuie articolul

ORIGINS este o celebrare a ritmurilor lumii – de la salsa, la flamenco și de la ritmurile indiene la cele balcanice – într-o veritabilă poveste sonoră, țesută în colaborare cu compozitorii Cristian Lolea, Andrei Petrache, Răzvan Florescu și Jorge Rojas, în care energia debordantă și virtuozitatea explozivă s-au întâlnit cu bucuria molipsitoare de a cânta a acestui grup cameral original.

O altă dimensiune a proiectului este Origins – Generations, o inițiativă dedicată sprijinirii și promovării tinerei generații de muzicieni. Prin organizarea de masterclassuri de interpretare muzicală și oferirea unor momente de vizibilitate pe scenă, Origins – Generations devine o rampă de lansare pentru tinerii artiști. Astfel, în fiecare oraș al turneului, concertul principal va fi precedat de un moment muzical susținut de muzicieni selectați special pentru acest program.

Turneul Național ORIGINS – A Story of Rhythm are loc în perioada 23 mai – 5 Iunie 2025, în 11 orașe din România. Debutul turneului național a avut loc vineri 23 mai la Arad, în sala Palatului Cultural. Acest proiect muzical de excepție situat la granița dintre world music, jazz și muzica cultă contemporană, îi aduce pe aceeași scenă pe unii dintre cei mai îndrăgiți muzicieni români:

  • Matei Ioachimescu (flaut)
  • Irina Rădulescu (marimbă)
  • Răzvan Florescu (vibrafon)
  • Arthur Balogh (contrabas)
  • Filip Goron (tobe).

Spectatorii prezenți în sala Palatului Cultural din Arad au ascultat următoarele piese:

  • Cristian Lolea – The Ultimative Weapon part 1
  • John Mc Laughlin – 5 Peace Band (aranjament Andrei Petrache)
  • Cristian Lolea – The Ultimative Weapon part. 2
  • Andrei Petrache – April
  • Hermeto Pascoal – Viajando Pelo Brazil (aranjament Jorge Rojas)
  • Paco de Lucia – Zyriab (aranjament Jorge Rojas)
  • Tigran Hamasyan – Lilac (aranjament Răzvan Florescu)
  • Răzvan Florescu – ORIGINS
  • Michel Camilo – Caribe (aranjament Jorge Rojas)

Bis

  • Jorge Rojas – Balkan Medley

Matei Ioachimescu. Este un flautist român de renume care susține o activitate concertistică impresionantă, este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri cross-over. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit și colaborează cu unii dintre cei mai apreciați muzicieni din Europa, în săli de concerte prestigioase precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall. Albumul de debut împreună cu pianista Cătălina Butcaru, intitulat „Lumiere”, este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință pentru aceste două instrumente.

Este cunoscut pentru proiecte precum Legends, ICONS, Electric, inSuflu sau La Vida Loca, proiectul cu succes internațional, care a adus în anul 2019 albumul cu același nume, lansat la casa de discuri ViennArt. Pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, i-a fost încredințat titlul de „Ambasador al Integrării” în anul 2013 de către Ministerul de Externe al Austriei. Din anul 2020, Matei Ioachimescu predă flautul la Facultatea de Muzică și Teatru, a Universității de Vest din Timișoara.

Irina Rădulescu. Este un nume de referință în lumea marimbei — instrumentul care a propulsat-o pe marile scene, atât ca solistă, cât și ca parte a unor ansambluri camerale. Cu o prezență scenică magnetică și maturitate artistică rar întâlnită, Irina a fost distinsă la competiții internaționale de prestigiu, printre care se numără Competiția Internațională de la Tokyo, și a primit o bursă de excelență din partea Universității Naționale de Muzică din București, în semn de recunoaștere pentru activitatea sa remarcabilă.

Una dintre cele mai importante realizări ale sale este fondarea duoului PERCUSSIONescu — prima și singura formație camerală de duo de marimbă și vibrafon din România. De asemenea, în anul 2022 artista a susținut turneul național Marimba – The Journey – primul turneu național de marimbă solo. În prezent Irina Rădulescu este doctorand al Facultății de Muzică din Timișoara.

Vibrafonistul Răzvan Florescu. Este o prezență constantă pe scena muzicii de jazz din România, atât ca solist, cât și ca membru a diverselor formații muzicale renumite precum Luiza Zan Quintet, RVQ, Tumbe. În dubla sa calitate de absolvent al studiilor muzicale la sectiune de percuție clasică și jazz instrumental, tânărul vibrafonist face parte și din proiecte de factură clasico-contemporană, prin intermediul duo-ului PERCUSSIONescu.

Printre cele mai importante realizări ale artistului se numără albumul de debut, Sketches, lansat la finalul anului 2024, alături de formația Amphitrio, activitatea sa discografică cuprinzând și apariții pe unele dintre cele mai recente albume de jazz, precum In My Village – Luiza Zan Sextet, Human Song – Sorina Rotaru, Shapes și Daydream – RVQ. În prezent este profesor titular de percuție la Școala Gimnazială de Arte nr. 5 din București și Colegiul Național de Muzică George Enescu.

Contrabasistul Arthur Balogh. Este una dintre cele mai inedite prezențe din spațiul muzical românesc actual. Cu o bogată experiență solistică recunoscută la nivel internațional, cariera sa s-a prefigurat încă de la început pe cele trei direcții pe care se regăsește și astăzi: muzica clasicǎ și contemporană, muzica de jazz și pedagogia. Balogh a fost activ în diverse formații naționale și internaționale la toate festivalurile de jazz din țara alături de Mircea Tiberian, Aura Urziceanu, Nicolas Simion sau Luiza Zan iar pasiunea lui pentru sfera muzicii de jazz, a improvizației și cea a contrabasului clasic este evidentă în mai multe albume înregistrate de-a lungul timpului.

A urmat cursurile Facultății de Muzică din Nürnberg și a obținut postul de contrabasist al Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, fiind invitat în diverse ansambluri și orchestre din spațiul german. Din anul 2015 Arthur Balogh este contrabasist al Filarmonicii Stuttgart. În anul 2023 Arthur Balogh se întoarce la Timișoara și ocupă postul de asistent universitar la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara.

Philip Goron. este unul dintre cei mai prolifici percuționiști din spațiul muzical românesc. Este absolvent al programului de studiu ale percuției clasice din cadrul Facultății de Interpretare Muzicală a Universității Națională de Muzică din București și al programului de studii Young Masters al Universității de Muzică și Artă a Spectacolului din Viena.

Calitatea performanțelor sale artistice a fost recunoscută în anul 2023, prin Bursa Yamaha pentru Interpretare Muzicală și Bursa de Excelență oferită de Universitatea de Muzică din București, două distincții de prestigiu obținute în anul 2023. Philip Goron este colaborator frecvent al unora dintre cele mai importante instituții de cultură din țara, dintre care amintim Filarmonica George Enescu, Opera Comică Pentru Copii și Teatrul Național de Operetă și Musical din București. De asemenea, este activ ca toboșar în proiecte de world music și jazz, printre care Mădălina Pavăl Orchestra, Luiza Zan Quintet și Răzvan Florescu Quintet.

Turneul național ICONS este organizat de Asociația Haute Culture și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Partener strategic: Universitatea de Vest Timișoara. Printre partenerii instituționali este și Filarmonica de Stat Arad.

A fost un concert absolut fantastic, cu o trăire autentică atât a celor de pe scenă, cât și a celor prezenți în sală. A fost o bucurie imensă să prezentăm un program extrem de variat și foarte dinamic cu inspirații atât din folclorul diferitelor lumi, cât și combinate cu propunerile contemporane ale unor tineri compozitori români“, a declarat pentru Arad Obiectiv, Matei Ioachimescu. “Acest melanj de muzici din toată lumea are un traseu vibrant și emoționant. În momentul în care pornești la drum cu idea de a construi punți, de conesiuni între muzica diferitelor culturi, granițele dispar. Despre asta este vorba de fapt în aceste proiect, astfel că nu mai contează dacă aduci ritmuri indiene, sud-americane, din Caraibe, flamenco spaniol, sau muzica balcanică. La această muzică are o mare contribuție și unicitatea acestor instrumente, cu o sonoritate cu totul specială, instrumente pe care nu le auzi în fiecare zi. Este pentru prima dată când susțin un concert la Palatul Cultural din Arad, o sală cu o acustică extraordinară, într-o ambianță fenomenală și în prezența unui public foarte călduros care știe să aprecieze muzica bună“, a încheiat flautistul Matei Ioachimescu.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți